Bebe :

In saptamana a sasea embrionul se dezvolta in ritm rapid. Are un cap mare care pare disproportionat in raport cu corpul, cresterea creierului si a capului fiind deosebit de rapida in aceasta perioada.

Are loc dezvoltarea organelor : esofagul, stomacul, intestinele, ficatul, pancreasul, rinichii. Plamanii sunt doi muguri in curs de dezvoltare. Inima este functionala. Ea pompeaza sange iar ritmul cu care bate este dublu fata de cel al mamei, 180 batai pe minut.

Membrele superioare si inferioare se dezvolta tot mai mult si incep sa se formeze degetele care sunt unite prin membrane.

Embrionul incepe sa faca primele miscari care nu sunt prea puternice si pe care mama nu le percepe.

El prezinta reflexe ca raspuns la atingere , ceea ce inseamna ca sistemul nervos comunica deja cu celulele musculare primitive.

Se dezvolta hipofiza. Incep sa se formeze urechea interna si laringele.

Corpul tau :

Unele gravide prezinta semne de sarcina, altele nu.

Sanii sunt sub tensiune , cu sensibilitate crescuta si se maresc in volum. Areolele mamare se hiperpigmenteaza iar mameloanele devin mai proieminente. Purtarea unui sutien care sa-i sustina te ajuta sa eviti durerea pe tot parcursul sarcinii.

Greturile matinale afecteaza o mare parte dintre femeile insarcinate. Ele dispar de obicei la inceputul trimestrului al doilea de sarcina. Ca sa-ti atenuiezi greata, e bine sa mananci de mai multe ori pe zi cantitati mici de alimente, adica sa iei cate 5-6 mese pe zi. Daca versi trebuie sa ai grija sa te hidratezi.

Uterul creste in volum determinand mictiuni (urinari) frecvente.

Pot apare schimbari bruste de dispozitie, sa treci rapid de la ras la plans si invers.

Exista si gravide care nu au simptome de sarcina. In cazul in care ai o pierdere brusca a simptomelor de sarcina, e bine sa consulti urgent un medic.

Sfaturi :

Este bine sa mergi la medicul specialist obstetrician pentru a fi luata in evidenta.

O gravida nu trebuie sa manance “pentru doi”. O femeie sanatoasa si cu greutate normala ar trebui sa manance doar 200 – 300 calorii suplimentar pe zi. Mananca regulat si nu sari peste mese. Evita ouale crude sau prelucrate termic insuficient, ficatul si produsele de ficat, laptele si sucurile nepasteurizate, branzeturile fermentate sau cele tip feta, carnea cruda sau semipreparata, pestele crud.

De obicei cand senzatia de greata dispare, creste apetitul. Cel mai bun lucru pentru a ajuta hranirea copilului dar si pentru a controla pofta de mancare e acela de a manca portii mai mici de mai multe ori pe zi. Este bine sa eviti mancarurile grase si sa introduci in meniu mai multe fibre care te vor ajuta si la combaterea constipatiei.

Saptamana 7 de sarcina >>

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!