Bebe :

Fatul continua sa creasca in aceasta saptamana si ajunge la o lungime de 3,5 cm si o greutate de 5 grame. Forma lui nu se schimba aproape deloc in aceasta saptamana.

Capul reprezinta aproape jumatate din lungimea corpului. Fruntea e inalta si bombata.

Creierul creste mult mai repede. In fiecare minut se formeaza 250 000 de neuroni.

Incep sa se formeze bulbii pilosi (radacina firelor de par).

Organele interne isi continua dezvoltarea.

Inima ajunge la o dezvoltare completa.

Ficatul continua sa produca globule rosii iar sacul vitelin care inainte producea aceste celule incepe sa dispara.

In pancreas incep sa apara celulele Langherhans care secreta insulina cu rol in mentinerea echilibrului glucidic.

Organele genitale externe nu au aparut inca insa vor deveni vizibile saptamana urmatoare. Daca fatul e de baietel, testiculii incep sa produca testosteron care e hormonul masculin.

Rinichii incep sa functioneze eliminand urina.

Fatul are numerosi muschi. El face miscari spontane dar sacadate deoarece procesul de coordonare nu s-a maturizat inca.

Nervii spinali se desprind din maduva spinarii si se distribuie in tot corpul.

Membrele superioare si cele inferioare continua sa creasca. Acum membrele inferioare cresc mai mult decat cele superioare. Degetele sunt complet separate iar unghiile sunt in proces de formare.

Apar mugurii dintilor permanenti. Acesti muguri raman in stare de latenta multi ani. In acelas timp, dintii de lapte isi continua evolutia.

Corpul tau :

Uterul creste mai mult si urca din pelvis in abdomen. In felul acesta vezica urinara nu mai e comprimata si nevoia de a urina des, inceteaza.

Volumul de sange se mareste cu 40 – 50% datorita nivelului crescut hormonal. Unul dintre efecte este sangerarea gingiilor pe tot parcursul sarcinii. Alt efect este aparitia pe sani, abdomen si membrele inferioare de mici vinisoare.

La unele femei apare o crestere a temperaturii corpului si o stare de oboseala care merge pana la epuizare.

Labilitatea emotionala creste datorita fluctuatiilor hormonale.

Sfaturi :

Trebuie sa ai mare grija de tine deoarece in acest prim trimestru de sarcina fatul se dezvolta in ritm rapid. Aceasta implica o alimentatie echilibrata si variata care sa-i asigure toti nutrientii de care are nevoie. Zilnic sa nu-ti lipseasca din meniu fructele proaspete, legumele, proteinele, alimentele cu un aport crescut de calciu si fier. E bine ca programul tau zilnic sa cuprinda minim 30 de minute destinate exercitiilor fizice sau plimbarilor. Poti sa practici si un sport (daca ai facut asta si inainte), cu moderatie insa : inot, mars, tenis, gimnastica. Atentie, trebuie sa te opresti la timp cand simti ca obosesti.

Pot sa apara schimbari in aspectul tenului tau : unor femei li se maresc porii in timp ce altora li se imbunatateste aspectul tenului. Pe masura ce sarcina avanseaza, aceste modificari pot dispare.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!