Saptamana 15 de sarcina
Bebe :
In aceasta saptamana fatul masoara 15 cm in lungime si cantareste in jur de 70 grame. Se misca foarte mult, el inotand in lichidul amniotic. Daca esti la prima sarcina s-ar putea sa nu-i simti miscarile dar, daca esti la a doua sarcina, atunci le poti simti ca pe o bula de gaz sau simti ceva “falfaind†prin burtica.
Ochii si urechile fatului continua sa se deplaseze spre pozitiile lor normale.
Apar genele si sprancenele iar parul de pe cap devine mai gros.
Pielea este inca foarte subtire si transparenta permitand vaselor de sange sa fie vizibile. Sub piele incep sa se formeze celulele adipoase.
Picioarele sunt mai lungi decat mainile deoarece viteza de crestere a lor este mai mare. Unghiile incep sa creasca.
Oasele devin tot mai tari, ele incepand sa fixeze calciu iar muschii continua si ei sa se dezvolte.
Organele genitale externe pot fi vizualizate la examenul ecografic .
Se formeaza alveolele pulmonare care acum sunt umplute cu lichid amniotic. In viata intrauterina, plamanii nu functioneaza ca organe ale aparatului respirator. Cu toate acestea se observa miscari de ridicare si de coborare ale toracelui, miscari prin care fatul aduce lichidul amniotic in plamani (in alveolele pulmonare) si apoi il elimina.
Incep sa se formeze papilele gustative si glandele sudoripare.
Cele trei oase de la nivelul urechii interne (ciocanasul, nicovala si scarita) se intaresc si ele. Auzul incepe sa se dezvolte. Fatul va auzi mai intai sunetele din interior, bataile inimii mamei lui si vocea ei, si mai tarziu sunetele si zgomotele din exterior care se propaga la fat prin lichidul amniotic.
S-a mai observat ca fatul reactioneaza la lumina, el indepartandu-se de fasciculul luminos atunci cand o sursa de lumina e indreptata spre burtica mamei.
Lichidul amniotic se reinnoieste la intervale de 3-4 ore fiind in felul acesta mereu steril.
De retinut : Greutatea si lungimea mentionate la fiecare saptamana de sarcina sunt orientative deoarece fiecare sarcina e diferita iar fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu . Informatiile pe care le gasesti pe acest site te ajuta sa-ti creezi o imagine asupra modului in care fatul se dezvolta si creste in uter.
Corpul tau :
Te simti din ce in ce mai bine odata cu trecerea in trimestrul al doilea de sarcina, cand greturile si oboseala incep sa dispara.
Uterul continua sa creasca. Poti avea dureri abdominale care apar mai ales la mers si la schimbarea pozitiei. Ele apar datorita intinderii ligamentelor uterine.
In acest trimestru de sarcina apar alte simptome cum ar fi hipersalivatia si nasul infundat. Ele apar datorita cresterii nivelului estrogenului din organism.
De asemenea, sarcina are efect nefavorabil asupra sistemului imunitar, devii mai sensibila la orice infectie virala sau bacteriana. E bine sa te feresti atat cat e posibil, de persoanele racite si sa suplimentezi masurile de igiena cum ar fi acela de a te spala foarte des pe maini sau sa consumi alimente bogate in vitamina C.
De asemenea exista o serie de infectii bacteriene care apar mai frecvent in timpul sarcinii cum ar fi infectiile tractului urinar si vaginitele bacteriene care, daca nu sunt tratate, cresc riscul nasterii premature. Infectiile urinare se manifesta prin disurie (usturimi in timpul sau la sfarsitul mictiunii), dureri in hipogastru (partea inferioara a abdomenlui) si urini tulburi. Un examen sumar de urina si uroculturile sunt necesare pentru stabilirea germenului bacterian implicat. Vaginitele bacteriene se recunosc dupa secretiile vaginale mai abundente si mirositoare, o senzatie de iritatie si de mancarime locala. Pentru diagnostic este necesar un frotiu al secretiei vaginale.
Sfaturi :
Pentru a evita infectiile urinare si vaginitele bacteriene e bine sa eviti hainele si lenjeria intima prea stramte sau confectionate din materiale sintetice, sa bei suficiente lichide (2 litri apa pe zi), sa faci dus evitand baile indelungate in cada, sa nu intri in piscine murdare, sa urinezi atunci cand simti nevoia fara sa amani momentul, sa te stergi intotdeauna din fata spre spate, sa eviti sapunurile parfumate.
Consumul oricarui medicament in timpul sarcinii se face numai cu avizul medicului deoarece sunt medicamente care dauneaza bunului mers al sarcinii si dezvoltarii normale a fatului.
In cazul in care ai nasul infundat, evita sprayurile nazale si medicamentele. Poti folosi ser fiziologic pentru desfundarea nasului, suplimente cu vitamina C si un umidificator al aerului din incapere.