Saptamana 31 de sarcina
Bebe :
Este o saptamana in care atat tu cat si fatul aveti o crestere rapida in greutate. Astfel fatul are acum o greutate de 1500 grame si o lungime de 41 cm.
Pielea nu mai este rosie, este roz si mai intinsa, nu atat de ridata datorita straturilor de grasime care se acumuleaza sub piele. Grasimea reprezinta acum 3,5 % din greutatea corpului (la nastere va reprezenta 15%).
Plamanii produc surfactant , substanta care impiedica colabarea alveolelor pulmonare. Acesta este un reper important in dezvoltarea fatului, deoarece fara surfactant bebelusul va fi incapabil sa respire in afara uterului.
Creierul isi continua dezvoltarea, capul creste si el in dimensiuni. Oasele craniului nu sunt lipite intre ele. Exista doua zone moi, fontanelele, acolo unde oasele nu sunt lipite. Aceste zone permit capului bebelusului care e relativ mare, sa treaca prin canalul de nastere, ingust.
Irisul ochilor se contracta si se dilata in functie de intensitatea luminii.
Acum fatul ocupa aproape tot spatiul din uter. Odata cu cresterea fatului, scade cantitatea de lichid amniotic din uter. Examenul ecografic evaluiaza cantitatea de lichid amniotic. O cantitate crescuta de lichid amniotic poate insemna o problema (malformatie) la nivelul tubului digestiv iar o cantitate redusa, o problema renala.
De retinut : Greutatea si lungimea mentionate la fiecare saptamana de sarcina sunt orientative deoarece fiecare sarcina e diferita iar fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu. Informatiile pe care le gasesti pe acest site te ajuta sa-ti creezi o imagine asupra modului in care fatul se dezvolta si creste in uter.
Corpul tau :
Cresti in greutate, aceasta se datoreaza cresterii in greutate a copilului, uterului si placentei, prezentei lichidului amniotic, precum si retentiei de apa si grasimii. Ai grija totusi sa nu iei foarte mult in greutate deoarece revenirea la greutatea dinaintea sarcinii va fi mai greu de obtinut.
Sanii sunt voluminosi si e posibil sa secrete colostru, primul lapte cu care iti vei hrani bebelusul.
Poti simti contractiile Braxton Hicks. Unele gravide simt aceste contractii din trimestrul al doilea de sarcina dar acestea sunt mai comune in trimestrul al treilea. Ele reprezinta pregatirea uterului pentru contractiile regulate din timpul travaliului. Atata timp cat contractiile nu sunt dureroase, nu sunt insotite de sangerari si nu depasesc ca numar patru pe ora, nu trebuie sa iti faci probleme.
Hemoroizii apar la gravide mai ales in al treilea trimestru de sarcina deoarece presiunea exercitata asupra rectului e mai mare acum. De regula, hemoroizii se reduc sau chiar dispar dupa nastere.
Iti va fi din ce in ce mai greu sa te odihnesti din cauza burticii mari, miscarilor fatului si nevoii de a urina des.
Marindu-si volumul, uterul apasa pe diafragm pe care-l impinge in sus spre cutia toracica. E posibil sa simti o senzatie de jena mai ales cand esti asezata, senzatie care poate deveni uneori chiar dureroasa. Cand ti se intampla acest lucru, ridica-te in picioare sau intinde-te in pat.
Bazinul s-a latit prin adaptarea ligamentelor rotunde la noile dimensiuni ale uterului. Datorita secretiei unui hormon (relaxina) aceste ligamente se relaxeaza si e posibil ca din acest motiv sa ai un mers leganat.
Sfaturi :
Sunt femei gravide care sufera de astm bronsic. Multe dintre ele se tem sa ia medicamentele pentru astm in timpul sarcinii. Cu toate acestea, riscurile de a nu lua medicamentele pentru astm depasesc cu mult riscurile potentiale pentru copil. E important sa pastrezi respiratia sub control in timpul sarcinii. Deficientele de oxigen la mama pot afecta bebelusul. Daca astmul e sub control, gravida poate avea o sarcina usoara si necomplicata. Daca astmul nu e tinut sub control, acesta poate duce la nastere prematura, la nou-nascuti cu greutate mica, la modificari ale tensiunii arteriale la mama. O treime a gravidelor cu astm bronsic au observat o ameliorare a simptomelor de astm in timpul sarcinii in timp ce un numar egal observa o agravare a acestora. Cu ingrijire adecvata, majoritatea gravidelor cu astm bronsic nasc fara complicatii.