Bebe :

In aceasta saptamana fatul creste rapid ajungand la o lungime de 2-3 cm si o greutate de 2 grame.

Corpul devine tot mai proportionat. Capul este inca destul de mare in raport cu corpul dar incepe sa capete o forma rotunda. Fata se rotunjeste iar trasaturile devin tot mai evidente.

Ochii, care erau situati pe partile laterale ale capului, isi ocupa locul normal. Pleoapele sunt aproape complet formate, protejand ochii fatului.

Urechile externe (pavilioanele urechilor) sunt formate si are loc dezvoltarea completa a urechii interne.

Se contureaza buzele si apar mugurii papilelor gustative.

Incep sa se formeze glandele salivare si corzile vocale.

Cele doua cavitati, toracica si abdominala, sunt separate printr-un muschi numit diafragm.

Inima are acum patru camere (doua atrii si doi ventriculi) si incep sa se dezvolte valvele. Inima bate cu propriul ei ritm (120-160 batai pe minut), diferit de cel al mamei.

Se dezvolta plamanii iar bronhiile se ramifica.

Pancreasul si vezica biliara sunt formate.

Tubul digestiv continua sa se dezvolte si se formeaza anusul. Intestinul are miscari involuntare numite unde peristaltice prin care este mobilizat continutul intestinal.

Continua dezvoltarea organelor de reproducere, desi in aceasta saptamana nu se poate inca distinge daca pruncul va fi fata sau baiat.

Membrele continua sa creasca si sa se dezvolte. Toate articulatiile mari : umerii, coatele, pumnii, genunchii, gleznele, functioneaza permitandu-i fatului sa-si miste membrele. Acum el se misca mai mult, isi flecteaza articulatiile formate. Miscarile lui pot fi vazute la ecograf dar nu pot fi inca percepute de mama. Este posibil sa-si miste mana spre gura, aceasta miscare amintind de suptul degetului de mai tarziu.

Continua separarea degetelor si la nivelul picioarelor.

Incepe sa se formeze patul unghial dar unghiile vor creste abia la 20 de saptamani de sarcina.

Corpul tau :

Sanii cresc mai tare in volum si devin tot mai sensibili. Mameloanele devin mai proieminente iar areolele mamare se pigmenteaza mai tare.

Uterul se mareste si din aceasta cauza poti avea usoare dureri abdominale insotite uneori de scurgeri maronii-rosietice. In cazul in care durerile devin intense si persistente iar secretia isi schimba culoarea in rosu aprins, trebuie sa te prezinti urgent la medic.

Inima ta bate cu o frecventa mai mare datorita cresterii volumului sanguin. Vei observa ca obosesti mai usor decat pana acum si la efort respiri mai greu.

Rinichii depun un efort mai mare acum pentru ca ei trebuie sa elimine deseurile tale dar si pe cele ale fatului. De aceea e necesar sa bei lichide suficiente. Acest lucru e benefic pentru tine pentru a evita constipatia si infectiile urinare care pot apare in timpul sarcinii.

Sfaturi :

Sarcina poate avea efecte negative asupra danturii tale. Pot apare frecvent carii si inflamatia gingiilor, asa-numita gingivita a sarcinii. Gradul de aciditate al salivei e mult mai crescut in timpul sarcinii si, ca urmare, creste riscul aparitiei cariilor. De aceea e bine sa acorzi atentie deosebita igienei bucale si sa ai o alimentatie bogata in calciu (lactate) care sa preantampine decalcifierea si aparitia cariilor dentare. Gingiile pot sangera din cauza volumului de sange crescut dar si din cauza nivelului ridicat al hormonilor. Ca sa eviti toate aceste probleme, se recomanda ca in timpul sarcinii sa faci cel putin doua controale profilactice la stomatolog.

Recomandabil este sa dormi pe o parte, cel mai bine pe partea stanga deoarece in felul acesta creste cantitatea de sange si de nutrienti care ajung la placenta si implicit la fat.

Pe perioada sarcinii pot apare mai ales la nivelul membrelor inferioare ectazii venoase, chiar varice. Le poti evita printr-o dieta bogata in fibre, prin efectuarea de exercitii fizice si prin evitarea statului indelungat in picioare. De asemenea, evita baile calde si expunerea la soare. Mergi zilnic pe jos pentru a-ti intari muschii care actioneaza asupra sistemului venos. In cursul noptii, incearca sa dormi cu picioarele mai sus, pe o perna. In cazul unor varice mari, se recomanda purtarea unor ciorapi speciali care impiedica accentuarea dilatarii venelor si care trebuie pusi inainte de a cobori din pat.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!