Bebe :

In ultimele patru saptamani fatul a crescut si s-a dezvoltat mult, acum este destul de mare si de puternic pentru ca tu sa-i simti miscarile. Iti poti da seama cand doarme si cand este treaz. Saptamana aceasta are o lungime de 20 cm si o greutate de aproximativ 300 grame.

Capul nu mai e atat de mare, e proportionat in raport cu restul corpului. Parul de pe cap ii creste destul de rapid. Urechile sunt functionale. Narile incep sa se deschida.

La nivelul dintilor formati in gingii incep sa se formeze smaltul si dentina.

Pielea se ingroasa. Ea este formata acum din trei straturi : epidermul (stratul de la suprafata), dermul (stratul mijlociu) si hipodermul (stratul profund). Sub pielea acoperita cu vernix caseosa se depune grasimea bruna, mai ales in zona gatului, a axilelor si a toracelui.

Falangele degetelor sunt bine delimitate iar unghiile, bine formate, isi continua cresterea.

La fetite incepe sa se dezvolte vaginul iar la baietei, testiculii incep sa coboare in scrot, nedepasind deocamdata cavitatea abdominala.

Incepe sa fie transferata imunitatea de la mama la fat, fatul fiind in felul acesta protejat in primele luni dupa nastere de anticorpii primiti de la mama.

Incepe sa raspunda la stimulii externi datorita simturilor care au inceput sa se dezvolte saptamana precedenta.

Lichidul amniotic se stabilizeaza in volum la aproximativ 500 cm 3 printr-un schimb continuu intre mama si fat.

De retinut : Greutatea si lungimea mentionate la fiecare saptamana de sarcina sunt orientative deoarece fiecare sarcina e diferita iar fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu. Informatiile pe care le gasesti pe acest site te ajuta sa-ti creezi o imagine asupra modului in care fatul se dezvolta si creste in uter.

Corpul tau :

In aceasta saptamana te afli la mijlocul sarcinii.

Uterul continua sa creasca in continuare ajungand la nivelul ombilicului. E posibil ca ombilicul sa proiemine, sa iasa putin in relief.

Poti simti bebelusul lovind mai des si cu putere mai mare decat pana acum.

Este posibil sa ai probleme legate de circulatie deoarece volumul sanguin se mareste cu aproximativ 40% pentru a putea face fata nevoilor fatului in continua crestere.

La nivelul membrelor inferioare poti simti o senzatie de greutate, mai accentuata cand stai mult timp in picioare.

Unele simptome ca pirozisul (arsurile la nivelul stomacului), constipatia, indigestia, urinarile frecvente si respiratia greoaie pot continua in aceasta saptamana.

Sfaturi :

Mancarimile care apar mai ales la nivelul abdomenului datorita intinderii pielii pot fi atenuate prin aplicarea zilnica a unei creme hidratante. Daca aceasta mancarime apare datorita schimbarii ph-ului, prepara o pasta din bicarbonat de sodiu si apa pe care sa o aplici pe zona respectiva. O alta cauza a mancarimii pielii este o posibila dereglare la nivel hepatic cand bila nu poate fi evacuata prin canalele biliare. Acumularea de saruri biliare poate provoca mancarime. Pentru a preveni infectiile de la nivelul pielii, trebuie sa ai mereu pielea uscata si curata. Evita scarpinatul pentru a nu apare leziuni de grataj.

Pentru a atenua senzatia de greutate in picioare, e bine sa dormi cu ele ridicate pe o perna, sa eviti apa fierbinte cand te speli pe picioare pentru ca aceasta produce vasodilatatie locala si sa faci zilnic plimbari.

In timpul noptii mai ales pot apare crampe (carcei) la nivelul picioarelor. Pentru a le preveni, se recomanda sa consumi alimente bogate in magneziu (banane, smochine) sau suplimente cu magneziu pentru restabilirea echilibrului neuro-muscular.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!