Saptamana 12 de sarcina
Bebe :
In aceasta saptamana fatul continua sa creasca rapid. Acum are o lungime de 7 cm si o greutate de 20 grame.
Trasaturile fetei devin tot mai bine conturate. Ochii se apropie unul de altul iar urechile sunt aproape in pozitia finala. Incep sa apara si sprancenele. Nasul este format. Barbia se indeparteaza de trunchi pe masura ce se intareste musculatura gatului.
La nivelul toracelui, anterior, apar doua proieminente unde se vor dezvolta glandele mamare.
Bratele sunt proportionate in raport cu restul corpului in timp ce membrele inferioare sunt mai scurte.
Toate organele sunt formate in aceasta saptamana, ele continuand sa creasca si sa se dezvolte pana in momentul nasterii.
Celulele nervoase continua sa se multiplice rapid si incep sa formeze sinapsele (legaturile neuronale la nivelul creierului).
Muschii incep sa raspunda la impulsurile nervoase sosite de la creier care insa nu e inca suficient dezvoltat pentru a coordona complet miscarile. Incep sa apara miscari reflexe : fatul poate sa-si miste muschii gurii, sa deschida gura, sa inghita, sa faca grimase.
La nivelul plamanilor, alveolele pulmonare sunt umplute cu lichid amniotic pentru a evita colabarea (inchiderea) lor.
Intestinele isi ocupa locul lor in abdomen, retragandu-se din cordonul ombilical.
Pancreasul secreta insulina.
Ficatul incepe sa functioneze, el raspunzand de eliminarea substantelor nefolositoare din organism si de sintetizarea unor substante necesare lui.
Rinichii functioneaza secretand urina care se acumuleaza in vezica urinara si apoi este eliminata in lichidul amniotic.
Hipofiza, o glanda endocrina localizata in creier, incepe si ea sa functioneze eliberand hormoni printre care e de amintit STH (hormonul somatotrop), responsabil cu cresterea.
Se formeaza maduva osoasa, responsabila de formarea globulelor rosii.
Incep sa functioneze corzile vocale.
Apar amprentele digitale.
Corpul tau :
Uterul crescand tot mai mult, urca spre abdomen. Vei observa ca se reduce numarul mictiunilor (urinarilor) datorita faptului ca uterul nu mai exercita presiune asupra vezicii urinare.
Greturile matinale si senzatia de oboseala se amelioreaza.
Volumul sanguin crescut iti solicita inima, plamanii si rinichii care trebuie sa depuna un efort mai mare.
Poti sa ai arsuri la nivelul stomacului si esofagului datorita cresterii nivelului de progesteron din organism. Cardia, sfincterul care se gaseste intre esofag si stomac, se relaxeaza iar acidul gastric din stomac ajunge in esofag, iritand mucoasa acestuia.
La nivelului tenului pot apare niste schimbari. Daca ai avut pistrui, acestia se pot intensifica la culoare. De asemenea poti sa suferi de acnee din cauza sebumului care se secreta in cantitate mai mare din cauza activitatii hormonale mai intense.
Sfaturi :
Senzatia de arsura de la nivelul stomacului poate fi atenuata printr-o alimentatie sanatoasa si un stil de viata echilibrat. E bine sa mananci de 5-6 ori pe zi cantitati mici de alimente, sa mesteci incet, sa nu mananci in graba, sa nu consumi alimente grase sau condimentate, nici bauturi acidulate. De asemenea, nu e bine sa te intinzi imediat dupa ce ai mancat.
Vorbind in general despre alimentatia femeii gravide, aceasta trebuie sa manance echilibrat si variat pentru a asigura fatului toate principiile nutritive, vitaminele si mineralele de care acesta are nevoie : proteine, calciu, fier, vitamine : C, D, B12, acid folic.