Totul despre sarcina
Afla totul despre sarcina, simptome, analize si riscuri
Din sectiunile de mai jos, o mama poate afla totul despre sarcina ei, incepand de la simptome si calculator de sarcina, pana la analize, sfaturi, riscuri si modificari petrecute de-a lungul sarcinii. Dati click cu incredere pe link-urile de mai jos si sariti direct la sectiunea care este de interes imediat.
1. Sfaturi sarcina
Daca in viata fiecarei viitoare mamici exista o perioada in care consilierea este binevenita, aceasta este perioada de sarcina, deoarece in aceasta perioada femeile gravide au nevoie de raspunsuri la numeroase intrebari. Va regasiti si voi in situatia in care intrebarile vi se aduna in minte de-a valma?
„Ce fel de alimente pot consuma?”, „Imi face bine tipul asta de branza?”, „Ce fel de medicamente imi sunt permise?”, „Obosesc mult prea mult, ce trebuie sa fac?”, „Senzatiile de greata nu-mi dau pace, cum sa scap de ele?”
Intrebarile la care cautati raspunsuri sunt numeroase, cu atat mai mult daca sunteti la prima sarcina. Mai mult, toate aceste intrebari sunt justificate, pentru ca nu este deloc adevarat ca o femeie insarcinata trebuie sa stie in mod instinctual ce sa faca in noile situatii in care se poate afla in toate cele 9 luni de graviditate – un mit!
Nu trebuie sa existe nimic care sa va impiedice sa intrebati sau sa cautati raspunsuri la toate intrebarile voastre, sa cereti sfaturi. Poate ca vi s-a intamplat sa puneti aceeasi intrebare altor trei viitoare mamici si sa primiti raspunsuri diferite de la fiecare dintre acestea. Intr-o situatie de genul asta confuzia va fi mai mare. Nu este motiv de panica, articolele pe care vi le oferim raspund la cele mai frecvente intrebari si ofera o multime de recomandari foarte utile cu privire la alimentatia pe care trebuie sa o abordati, medicatie si analizele pe care trebuie sa le faceti, momentele de relaxare, viata amoroasa s.a.m.d.
.
2. Simptome sarcina si semne
Ati hotarat sa renuntati la contraceptie pentru ca va doriti foarte mult un bebelus. Acum, asteptati! Dar asteptarea pare a fi mai lunga decat va gandeati ca poate fi. Cel mai probabil, nu intentionati sa faceti cate un test de sarcina zilnic, insa veti cauta sa identificati acele semne si simptome care anunta sarcina. Asadar, exista o modalitate sigura de a sti ca esti insarcinata inainte de a observa o intarziere a menstruatiei? Organismul fiecareia dintre voi va exprima diferit acest nou statut – cel de femeie insarcinata. Unele dintre voi veti avea simptome, iar altele nu. La unele dintre voi nu va exista niciun semn care sa indice prezenta sarcinii, iar altele veti experimenta niste semne nespecifice si in cazul altor sarcini.
De regula, atunci cand menstruatiile intarzie 7-10 zile tindeti sa acordati atentie doar schimbarilor pe care le simtiti in interiorul si exteriorul corpului vostru. Dar, potrivit medicilor ginecologi, o intarziere de pana la 10 zile poate echivala cu 3 sau 4 saptamani de amenoree daca facem referire la ciclurile menstruale ale viitoarei mame. Ce inseamna acest lucru? Procesul a inceput, primele simptome si-au facut deja prezenta, insa nu le-ati acordat atentie.
Trebuie sa stiti ca celebrele simptome ale femeii gravide care apar la inceputul sarcinii si despre care se vorbeste atat de mult, rar sunt recunoscute imediat cum apar. De regula, sunt caracterizate in unanimitate prin schimbari de dispozitie datorate unei cresteri a hormonilor si o senzatie de greutate, in special, la nivelul sanilor. Cu siguranta, unele dintre voi ati experimentat aceste simptome inainte de menstrele lunare, dar in sarcina acestea devin mai intense decat de obicei.
In final, care sunt simptomele care anunta acest moment mult asteptat? Articolele pe care le puteti citi aici va vor ajuta sa le cunoasteti pe toate!
.
3. Analize sarcina
Prima vizita medicala pe care o veti face la medicul ginecolog va include o discutie generala cu privire la varsta si istoricul personal si cel al familiei. De asemenea, medicul va dori sa afle daca parintii vostri sunt diabetici, cardiaci sau daca sufera de tuberculoza, daca exista boli genetice ereditare in familia voastra sau in familia sotului s.a.m.d. In functie de raspunsurile pe care le va primi, medicul va sti daca este vorba despre o sarcina cu risc crescut si daca veti avea nevoie de supraveghere speciala sau nu.
[adsense_300x250]
Cu risc de sarcina crescut sau nu, veti fi supuse unor examinari generale complete care includ cantarirea, masurarea dimensiunii pelvisului, luarea tensiunii arteriale si o ascultare cardiaca si pulmonara. Consultul ginecologic include: examinarea sanilor, a colului uterin si a uterului si prelevarea probelor de secretii vaginale pentru analiza. Nu in ultimul rand, va vor fi prescrise teste de laborator precum: grupa sanguina si Rh-ul, hemoleucograma completa, biochimie si teste de coagulare, testele HIV si sifilis, pentru depistarea hepatitei B si C, pentru hormoni, Babes-Papanicolau si examen de secretie vaginala. Toate acestea se fac in primul trimestru de sarcina, insa pe tot parcursul sarcinii va fi necesar sa faceti diferite analize.
.
4. Calculator sarcina
In situatia in care nu aveti la indemana alte date care sa va ajute, calculatorul de sarcina va poate fi de folos, in sensul in care poate sa ofere cu probabilitate informatii cu privire la data nasterii. Pentru a putea utiliza un astfel de calculator, pe care vi-l punem la indemana online, este necesar sa stiti datele ultimului ciclu menstrual.
Atentie, insa! Un calculator sarcina nu este un instrument 100% sigur si nu poate sa concureze cu stiinta medicului ginecolog, singurul in masura sa va spuna in mod cert saptamana de sarcina in care sunteti, cat si data probabila in care veti naste. Acest lucru nu inseamna ca un calculator de sarcina nu este util. Dimpotriva! Acesta poate sa ofere si informatii – de astfel, cele mai importante etape din sarcina – care includ:
- bataile inimii fatului;
- cand se poate afla daca bebelusul va fi baiat sau fata;
- cand aude pentru prima oara bebelusul;
- cand se poate considera pregatit pentru nastere bebelusul.
.
5. Alimentatia in sarcina
Insarcinate fiind, va trebui sa aveti in vedere ca trebuie sa obtineti din alimentatie toate substantele nutritive si energia necesara pentru a asigura o buna dezvoltare a fatului, dar si pentru a va pastra o stare de sanatate buna. Avand in vedere ca in corpul vostru or sa apara schimbari majore, trebuie sa aveti o dieta hranitoare si echilibrata.
Alegeti cu grija alimentele cu care va hraniti si consumati calitatea si cantitatea care va este cu adevarat necesara, fara a consuma dublu, asa cum poate ca ati auzit ca ar fi bine sa faceti. Cu exceptia cazului in care nu ati primit recomandari medicale sau nutritionale, nu este necesar sa abordati diete speciale sau diete restrictive, dupa cum nu va fi necesar sa consumati anumite alimente doar pentru ca ati auzit de la bunica despre cat de importante ar fi in sarcina. Schimbarea dietei in perioada de sarcina ar trebui sa fie mai mult calitativa decat cantitativa.
Cert este ca va creste necesarul de energie si proteine. Va trebui sa aveti o alimentatie care sa includa nutrienti esentiali in timpul sarcinii:
- calciu – la femeile gravide si la mamele care alapteaza se recomanda un aport de calciu de 1200 mg pe zi;
- fier – cerintele de fier in timpul primului trimestru de sarcina sunt mai mici datorita incetarii menstruatiei, insa in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina veti avea nevoie de aproximativ 5,6 mg de fier pe zi – o cantitate de 4 ori mai mare decat in cazul femeilor care nu sunt gravide;
- acidul folic – consumul de acid folic in cantitati adecvate scade cu 70% riscul de a avea un copil cu tub Defect Neural (NTD) sau alte malformatii congenitale;
- vitamine – spre exemplu, in timpul sarcinii creste nevoia pentru vitaminele A si C;
- acizi grasi esentiali – este important sa se mentina un aport adecvat de acizi grasi esentiali.
In final, succesul perioadei de sarcina si al nasterii este strans legat de modul in care mama se hraneste si se ingrijeste. Informatiile nutritionale pe care le includem in articolele pe care vi le oferim va pot ajuta.
.
6. Viata amoroasa in sarcina
Faptul ca veti deveni mame nu schimba nimic in conditia voastra de femei. Nu este nimic anormal in faptul ca va situati in categoria femeilor care pretind ca au dreptul la o viata amoroasa implinita in toate perioadele vietii lor – inclusiv in perioada de sarcina. De astfel, unii psihoterapeuti considera perioada de sarcina un bun pretext pentru descoperire si creativitate. Ideea potrivit careia o femeie insarcinata ar trebui sa-si dedice energia, gandurile si corpul doar sarcinii este inca foarte prezenta, chiar si azi in randul unor femei gravide. Cu toate acestea, exceptie unor pozitii si a catorva contraindicatii, nimic nu impiedica derularea vietii amoroase in timpul sarcinii. Dimpotriva!
Cele 9 luni de sarcina nu sunt identice, iar acest lucru face ca dorintele amoroase sa se modifice dat fiind faptul ca apar modificari hormonale sau traversari psihologice. Cu toate acestea, sarcina nu trebuie sa schimbe cu nimic viata voastra amoroasa. In fapt, sarcina nu este o boala, dar produce totusi o adevarata revolta hormonala, corporala si psihologica, care nu va lasa nici pe voi si nici partenerii vostri indiferenti. Luati in calcul posibilitatea ca sarcina sa fie o ocazie de a descoperi noi placeri. Lasati tensiunile sau inhibitiile deoparte si bucurati-va in continuare de o viata activa in pat.
.
7. Probleme in sarcina
Miracolul pe care il percepi la propriu simtind cum creste un pui de om in tine, nu poate fi comparat cu nimic. De astfel, una dintre cele mai frumoase perioade din viata unei femei este cea de sarcina. Cu toate acestea, in toata aceasta perioada, va veti putea confrunta si cu o serie de probleme: oboseala, stari de ameteala si lesin, migrene, greturi, constipatie, hemoroizi, dureri de spate, urinari frecvente, respiratie dificila, insomnii, sensibilitatea dintilor si a gingiilor, sensibilitatea ochilor, senzatie de caldura, arsuri si indigestii, mancarimi, sangerari nazale, scurgeri vaginale, probleme ale pielii, marirea sanilor, depresie, anxietate si emotivitate crescuta – sunt doar o parte a problemelor pe care o femeie le poate experimenta in sarcina.
Daca, spre exemplu, veti experimenta sarcina in perioada de vara, va puteti confrunta cu o serie de probleme specifice: glezne umflate, deshidratarea, excesul de melanina, ametelile, constipatia si alergii.
Pe de alta parte, anumite conditii, precum diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala, pot creste riscul de aparitie a unor probleme in timpul sarcinii. Daca suferiti de aceste tulburari si doriti sa aveti un copil, trebuie sa va adresati unui medic specialist care va poate indruma in cunostinta de cauza. De asemenea, din cauza numeroaselor variatii pe care corpul unei femei gravide le sufera, anumite boli sunt mai frecvente in timpul sarcinii. Acestea includ, de exemplu, boala tromboembolica, anemia si infectii ale tractului urinar.
.
8. Somnul in sarcina
Somnul este deosebit de important in perioada sarcinii, avand o contributie majora asupra starii de sanatate a viitoarei mame, dar si a copilului inca nenascut. Lipsa somnului poate sa afecteze sistemul imunitar, iar acest lucru poate sa aiba consecinte asupra fatului. In aceasta idee, daca inainte de a ramane insarcinate aveti tulburari reale de somn, acestea trebuie sa fie solutionate pentru a nu va afecta in timpul sarcinii. De asemenea, aveti in vedere ca daca suferiti de depresie sunteti cu mult mai susceptibile de a suferi de tulburari de somn care vor afecta sistemul imunitar si vor influenta in mod negativ sarcina.
O calitate slaba a somnului si o perioada insuficienta de somn in timpul sarcinii pot determina o scadere a greutatii copilului si alte complicatii. De astfel, toate aceste tulburari ale somnului pot exacerba reactiile inflamatorii ale corpului si pot provoca o supraproductie a citokinelor, care actioneaza ca molecule de semnalizare pentru celulele imune.
Pe scurt, mai mult decat in orice alta perioada din viata, in timpul sarcinii somnul este esential pentru sanatatea mamei si a copilului.
.
9. Sarcina pe saptamani
De-abia ai aflat ca esti insarcinata? Pregateste-te sa vezi ca sarcina este plina de surprize saptamana dupa saptamana. Pentru a intelege mai bine cum evolueaza fatul si propriul tau corp de la o saptamana la alta, v-am pregatit o serie de articole in care am abordat sarcina saptamanal. Astfel, veti gasi raspunsuri la ceea ce va preocupa, sfaturi cu privire la analizele pe care trebuie sa le faceti, recomandari cu privire la alimentatie si multe alte informatii de interes pentru perioada sarcinii.
In fiecare saptamana de sarcina veti descoperi ceva nou, lucruri ce va vor surprinde, cu atat mai mult daca sunteti la prima sarcina. Pe masura ce sarcina avanseaza, vizitele la ginecolog si investigatiile se succed saptamana dupa saptamana. Rezultatul acestei avalanse de experiente noi? O mama putin dezorientata!
Nu va descurcati sa faceti diferenta dintre o saptamana de sarcina si o saptamana de amenoree? Nu stiati ca primele simptome ale sarcinii se simt in saptamana 3 sau 4 a sarcinii? V-ati dori sa stiti cand anume vi se poate spune daca pruncul va fi baiat sau fata? Ro-mamma te va pune in tema cu tot ceea ce te preocupa.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
10. Sarcina pe luni
Luna de luna, in timpul sarcinii corpul ti se schimba intr-un ritm care va poate surprinde. Similar se intampla si cu fatul, pentru ca si acesta va suferi o serie de schimbari de la luna la luna. Cu siguranta aveti nevoie de sfaturi care sa va ajute sa intelegeti mai bine ce se intampla si sa va plaseze intr-o zona de confort. Luna dupa luna, sarcina va poarta intr-o aventura care va cunoaste multe rasturnari si transformari!
Prima luna poarta inca incertitudinea sarcinii. In situatia in care testul confirma sarcina, trebuie sa va programati prima vizita la un medic ginecolog. Apoi, trebuie sa va revizuiti un pic modul de viata: intre altele, fara tigari, alcool si unele medicamente. In luna a doua apar insomniile si constipatia, intre altele. A treia luna puncteaza momentul primei ecografii si, in numeroase cazuri, anuntul sarcinii. Normale, de astfel, in luna a patra puteti sa experimentati contractii. Momentul in care puteti afla daca bebelusul va fi baiat sau fata este luna a cincea de sarcina. A sasea luna se va dovedi foarte linistita, insa din a saptea luna incepeti sa simtiti ca momentul mult asteptat este foarte aproape. In luna a opta va puteti pregati bagajul pentru maternitate. In sfarsit, luna a noua! Copiii sunt pe cale sa se nasca iar voi sa deveniti mamici! O alta aventura va incepe!
11. Sarcina pe trimestre
Stiti deja ca sarcina este evaluata pe saptamani si luni si este impartita pe trimestre. De regula, o sarcina dureaza intre 40 si 42 saptamani si este impartita in 3 trimestre. Sa calculati in ce trimestru sunteti poate fi oarecum confuz, dar este foarte simplu:
- Primul trimestru: include saptamanile 1 – 13 de sarcina;
- Al doilea trimestru: incepe in saptamana 14 si se termina in 27 de zile;
- Al treilea trimestru: incepe de la saptamana 28 si se termina la momentul nasterii.
Medicii ginecologi vor calcula sarcina incepand cu prima zi a ultimului ciclu menstrual, deoarece majoritatea femeilor nu stiu cand ovuleaza, dar retin data ultimului ciclu. Pentru a calcula cu aproximatie data nasterii copilului se numara 280 de zile, 40 de saptamani, incepand cu prima zi a ultimei menstruatii.
Bineinteles ca in fiecare trimestru de sarcina atat voi, viitoare mamici, cat si fatul, veti trece prin schimbari majore. Despre toate aceste schimbari veti putea citi in articolele pe care le-am pregatit pentru voi si in care am inclus toate informatiile importante care va pot interesa in functie de trimestrul de sarcina in care va aflati.
12. Testul de sarcina
Probabil ca nu v-ati gandit pana acum ca exista un anumit moment potrivit pentru testul de sarcina. De fapt, stiti exact cand sa faceti un test de sarcina? Il faceti a doua zi dupa un raport neprotejat? In prima zi de intarziere a menstruatiei? Dimineata sau seara? Ideea este ca cel mai bun moment pentru a face testul de sarcina nu este intotdeauna cel care credem ca ar putea fi.
Potrivit specialistilor, trebuie sa se astepte cel putin 15 zile de la contactul amoros neprotejat pentru a se face un test de sarcina cu ajutorul urinei. Pe ambalajul unor asemenea teste este specificat sa se astepte cel putin 19 zile dupa ultimul contact amoros, iar aceasta recomandare este justificata – chiar daca hormonul de sarcina HCG este secretat mai devreme cu 8 zile dupa fertilizare, cantitatea poate fi prea mica pentru a fi detectata imediat de un test de sarcina. Riscul de a face un test de sarcina mai devreme decat este cazul consta in afisarea unui raspuns negativ, chiar daca nu asa stau lucrurile.
.
13. Greutatea in sarcina
[adsense_300x250]
Cresterea in greutate in timpul sarcinii este cat se poate de fireasca, atat timp cat se poate vorbi de un plus de greutate cuprins intre 9 si 13 kg. Bineinteles ca acest lucru depinde si de greutatea pe care o aveati inainte de a ramane insarcinate. Pentru o dezvoltare normala si sanatoasa a fatului este foarte important sa adoptati o dieta echilibrata. De fapt, excesul de greutate se poate dovedi daunator atat pentru voi, viitoare mamici (riscuri de hipertensiune arteriala, toxemia gravidica, diabet etc) cat pentru bebelusii vostri nenascuti.
De regula, o femeie insarcinata castiga in greutate un kilogram pe luna. Asadar, este important sa aveti in vedere ca o cresterea excesiva in greutate reprezinta o sursa de complicatii.
Exista un mit potrivit caruia o femeie gravida ar trebui sa manance de doua ori mai mult decat inainte. Pentru siguranta ei si a copilului nenascut este esential ca mama insarcinata sa-si monitorizeze greutatea in mod regulat, deoarece excesul de greutate in aceasta perioada este similar unei probleme medicale! Sa luati 15 – 20 de kilograme, respectand un mit fara niciun fundament, presupune sa va asumati si repercusiunile absolut neplacute.
.
14. Interzis in sarcina
Sarcina reprezinta una dintre cele mai frumoase din viata unei femei, insa lucrurile nu pot fi niciodata perfecte. Sarcina este deseori insotita si de stari care doar confortabile nu sunt. Chiar si asa, puteti lua masuri astfel incat sa evitati problemele si complicatiile. In aceasta idee, v-ati putea crea o lista pe care sa treceti tot ceea ce este interzis in sarcina.
Spre exemplu, treceti pe lista respectiva ca nu trebuie sa consumati anumite ceaiuri: ceaiul negru, ceaiul verde, coada soricelului, pelinul, ardeiul iute, rostopasca, lemnul dulce, ienuparul, levantica, busuiocul, salvia, cimbrul, vascul, rozmarinul, anasonul, scortisoara, tataneasa, frunzele de zmeura.
De asemenea, exista si alimente ce trebuie sa fie evitate, intre acestea: pestele spada, carnea cruda (strict interzisa), produse din lapte nepasteurizat, oua crude, alcool. Ar trebui sa se evite si unele fructe: papaya, ananasul in cantitati mari, strugurii se consuma cu prudenta, capsunele sau fructele de padure.
Pe de alta parte, nu ar trebui sa utilizati produse cosmetice care contin urmatoarele substante: triclosan, achilfenol, ftalat (pe etichete veti gasi: phthalate, dep, dbp, dehp, bbp, dmp), dioxan (pe etichete veti gasi: sls, sulphate), parabeni (pe etichete veti gasi: methyl / butyl / ethyl / propyl / isobutyl paraben), plumb si mercur, oxibenzoat, mosc artificial.
Nu in ultimul rand, renuntati la fumat, un obicei nociv care poate afecta fatul.
.
15. Ingrijire in sarcina
Inainte de toate, sarcina nu este o boala sau o perioada in care femeia insarcinata sa nu poata avea grija de ea. Poate ca mai mult decat in orice perioada din viata, grija pentru propriul corp este vitala.
Relaxarea si tratamentele de infrumusetare sunt deosebit de importante in cele 9 luni de sarcina. Spre exemplu, permis si chiar recomandat de catre specialisti, masajul bland poate face adevarate minuni, in sensul in care va poate scuti de dureri de burta si de spate, stres, oboseala si anxietatea s.a.m.d. Pe de alta parte, un tratament pentru ten este binevenit, pentru ca din cauza fluxului hormonal veti fi predispuse la afectiuni ale pielii, precum acneea. La fel de benefic se va dovedi si un tratament corporal care poate preveni aparitia vergeturilor.
Este important sa tineti cont ca nu tot ceea ce faceati inainte legat de capitolul ingrijire va fi benefic si in perioada de sarcina. Nu va veti putea epila cu laser, dupa cum nu veti putea face bai de aburi si sauna, nu veti putea utiliza uleiuri esentiale si nici nu veti putea administra vreun tratament pe baza de medicamente pentru piele sau par. Articolele pe care le-am scris pentru voi, va pot ajuta sa intelegeti ce puteti si ce nu puteti face cu privire la ingrijirea personala, in toata perioada de sarcina.
.
Salvează