Bebe :

In aceasta saptamana fatul are o lungime de 38 cm si o greutate de 1300 grame.

Capul lui este acum proportional cu bratele si picioarele.

Sub piele se acumuleaza grasime, ceea ce face ca aceasta sa aiba un aspect mai putin ridat. Deoarece pielea nu mai este atat de subtire si transparenta, nu se mai poate vedea reteaua de vase de sange de sub ea.

Creierul se maturizeaza, miliarde de neuroni formandu-se zilnic. El poate controla acum respiratia primitiva si temperatura corpului.

Ochii sunt bine dezvoltati, sunt deschisi insa retina este inactiva din cauza intunericului din uter. Genele sunt deja lungi. Fatul isi poate intoarce capul spre o sursa puternica de lumina (orientata spre abdomenul mamei).

Aparatul digestiv (stomac, intestine) functioneaza. Fatul inghite cantitati mari de lichid amniotic.

Rinichii functioneaza si ei, bebelusul eliminand cate 500 mililitri de urina zilnic.

De retinut : Greutatea si lungimea mentionate la fiecare saptamana de sarcina sunt orientative deoarece fiecare sarcina e diferita iar fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu. Informatiile pe care le gasesti pe acest site te ajuta sa-ti creezi o imagine asupra modului in care fatul se dezvolta si creste in uter.

Corpul tau :

Schimbarile la nivelul organismului tau sunt evidente. Pelvisul (bazinul) se largeste, burtica se mareste iar uterul depaseaste ombilicul cu 8-10 cm.

Sanii devin mai mari si mai grei iar vasele de sange devin evidente pe piele la acest nivel. Mameloanele sunt proieminente si hiperpigmentate. Aceste schimbari sunt necesare pentru a pregati sanii sa produca lapte pentru bebe.

Multe gravide observa o schimbare a temperaturii corpului. S-ar putea sa te plangi ca ti-e cald in acelasi timp in care alte persoane din incapere se plang ca le este frig.

Se poate sa ai picioarele si degetele de la maini umflate din cauza cresterii volumului sanguin circulant.

Schimbarile de dispozitie sunt frecvente in aceasta perioada.

Din cauza cresterii in volum a uterului dar si din cauza nivelului crescut de progesteron, reapar sau se agraveaza arsurile la nivelul stomacului, constipatia, perioadele de indigestie, mictiunile (urinarile) frecvente.

In timpul noptii poti avea crampe musculare (carcei) la nivelul gambelor. Ele apar din cauza ca muschii gambelor trebuie sa sustina o greutate din ce in ce mai mare. Daca ai carcei, impinge in jos calcaiele pentru ca muschii sa fie intinsi. Aplicarea de caldura locala te poate ajuta. E bine ca in aceasta perioada sa continui sa faci miscare, se recomanda plimbarea si inotul.

Poti incepe sa te simti nerabdatoare de a-ti cunoaste bebelusul.Totusi urmatoarele saptamani in uterul mamei sunt absolut cruciale pentru dezvoltarea bebelusului pentru ca acolo el acumuleaza grasime subcutanat care sa-i asigure termoreglarea dupa nastere si se maturizeaza plamanii pentru a putea respira independent dupa nastere.

Sfaturi :

Pentru a combate constipatia este necesar ca meniul tau sa contina zilnic fructe si legume proaspete, precum si cereale integrale. De asemenea, e nevoie sa bei cel putin 6-8 pahare de apa pe zi si sa faci exercitii fizice usoare, inclusiv mersul pe jos si inotul. In cazul in care iei suplimente de fier, trebuie sa reduci doza acestora deoarece preparatele de fier pot avea ca efect secundar constipatia. Nu incerca sa iei laxative. Acestea sunt interzise in timpul sarcinii deoarece pot declansa contractii si o nastere prematura.

O grija speciala trebuie sa ai pentru pastrarea pozitiei corecte pentru a evita durerile de spate. De asemenea, nu purta tocuri inalte dar nici pantofi cu talpa absolut dreapta. O talpa usor mai inalta in spate cu 2-3 cm, e cea mai potrivita pentru aceasta perioada. E bine sa faci din cand in cand miscari de extensie a bratelor si spatelui.

Somnul e mai dificil acum din cauza ca burtica a crescut dar si din cauza gandurilor si emotiilor legate de momentul nasterii. Se recomanda sa dormi in decubit lateral stang (pe partea stanga) cu genunchii flectati pentru a-ti imbunatati circulatia si pentru a asigura confortul fatului. Dormitul pe spate e contraindicat. Vasele mari (aorta si vena cava inferioara) se afla in partea dreapta, astfel ca pozitia pe partea stanga permite fluxul normal prin aceste vase principale.

Saptamana 30 de sarcina >>

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!