Una dintre problemele cu care se confrunta orice parinte este raceala bebelusului. Desi de cele mai multe ori nu este grava, simptomele sunt foarte ingrijoratoare pentru oricine are primul copil. Din fericire, simptomele racelii sunt cat se poate de evidente, iar respectarea catorva pasi simpli il pot readuce pe bebelus intr-o stare perfecta.

Simptomele racelii la bebelusi

Raceala da semne evidente inca din faza timpurie. Astfel, bebelusul va fi mai agitat, va avea nas infundat, va respira greu si va avea mereu ochii inlacrimati. De asemenea, febra si lipsa poftei de mancare sunt simptome frecvente.

Ce trebuie sa faca orice parinte care descopera aceste simptome la bebelusul sau?

In primul rand trebuie sa ramana calm si sa actioneze rapid. Exista cateva lucruri primordiale care trebuie facute pentru a-i asigura confort celui mic si o insanatosire grabnica.

  • Desfundarea nasucului. Este esentiala pentru ca bebelusul sa poata dormi bine si sa aiba pofta de mancare. Exista pe piata solutii speciale pentru asta, cu apa de mare sau cu ser fiziologic. Este suficienta sprayerea in fiecare nara a unei picaturi si aspirarea mucozitatilor cu o pompa speciala.
  • Tratament pentru febra. Daca apare febra, cel mai indicat este sa se consulte un medic. In general se administreaza sirop cu paracetamol su ibuprofen.
  • Asigurarea unui mediu umed. Umiditatea din incapere este foarte importanta. Cel mai bine este sa se foloseasca un umidificator, insa metodele traditionale functioneaza si ele la fel de bine. Un castron cu apa pus pe calorifer sau un prosop ud pot sa creeze un mediu propice pentru vindecarea racelii.
  • Alimentatia si hidratarea. Cea mai grea misiune a parintelui este de a-si convinge copilul sa manance atunci cand este racit. Mancarea il ajuta sa lupte cu raceala, asadar, trebuie furnizata fie prin mese mici si dese, fie prin alaptare sau biberon. Acelasi lucru este valabil si pentru hidratare. Daca bebelusul are pana la 6 luni este bine sa fie hidratat cu lapte sau ceai. Daca are mai mult, poate sa ii fie data si apa, aproximativ 100 de mililitri pe zi.
  • Atentie mare la igiena. Baita fierbinte este indicata pentru raceala, atata vreme cat imediat dupa aceasta copilul este imbracat foarte bine. Pentru mamele care se feresc sa ii faca baita este suficient sa cautam niste servetele umede pentru bebelusi si sa il curatam pe cel mic cu atentie pana in momentul in care trece raceala.

Cand trebuie sa se apeleze la medic, in cazul racelii la bebelus?

Imunitatea bebelusilor nu este puternica, asadar vor raci des. Nu este nevoie sa se apeleze medicul ori de cate ori apare o raceala. In principiu, este necesara o vizita la doctor atunci cand febra depaseste 37.7 grade Celsius, atunci cand bebelusul nu are mai mult de 3 luni, vomita, are diaree sau este in convalescenta. De asemenea, dovada a agravarii bolii poate sa fie si refuzul categoric pentru alimentatie sau lipsa urinarii.

Cum se furnizeaza tratamentul medicamentos catre copil?

In general, la copiii de pana la 3-6 luni medicii nu recomanda alte medicamente decat paracetamolul si medicamentele naturiste. De regula, administrarea de medicamente poate sa fie o adevarata aventura. Atata vreme cat cel mic refuza sa manance, cu siguranta va refuza sa ia medicamente.

In plus, bebelusii de pana in 3 luni nu au foarte bine dezvoltat reflexul de inghitire, motiv pentru care administrarea orala este improbabila.

O solutie foarte buna este supozitorul. De asemenea, administrarea medicamentului lichid cu ajutorul unei seringii gradate poate sa fie foarte eficienta. O alta varianta excelenta de administrare a medicamentelor este aparatul cu aerosoli sau nebulizatorul, asa cum mai este numit.

Atata vreme cat stim cum sa folosim un aparat cu aerosoli, copilul va primi medicamentatia necesara fara prea mari probleme. Functionarea unui astfel de aparat este simpla:

  • Se alimenteaza aparatul cu energie electrica;
  • Se adauga solutia medicamentoasa;
  • Aparatul o transforma in picaturi extrem de fine, care se inhaleaza printr-o masca atasata.

Marele avantaj al unui astfel de aparat este faptul ca ajunge direct in plamani, ceea ce transforma tratamentul intr-unul foarte eficient.

Conform celor de la nichiduta.ro, nu orice medicament poate sa fie administrat prin aerosoli. In general, medicamentele folosite cu acest aparat sunt cele destinate desfundarii nasului, vindecarii afectiunilor respiratorii sau vindecarii unor probleme precum inflamarea polipilor sau otitele.

Tratamentul cu aerosoli la bebelusi foarte mici poate sa fie destul de dificil in conditiile in care acestia sunt greu de convins sa poarte o masca. Totusi, este mult mai rapid si simplu decat tratamentul cu medicamente solide.

Este tratamentul cu aerosoli potrivit pentru toti copiii?

In teorie, da. In practica depinde de la copil la copil, in conditiile in care multi micuti nu accepta un astfel de tratament, care necesita o respiratie profunda si o pozitie verticala pentru a fi eficient. La bebelusii foarte mici poate sa fie destul de dificila administrarea aerosolilor, insa daca bebelusul are mai mult de 6 luni se pot inventa tot felul de jocuri care sa il faca sa poarte masca.

Este bine de stiut ca daca nu este furnizat corect, medicamentul se pierde. Astfel, daca pozitia copilului nu este verticala, masca cu aerosoli nu acopera intreaga fata sau copilul plange, medicamentul nu ajunge pana in plamani, asadar nu are efectul dorit.

Care sunt alimentele care pot lupta eficient cu raceala?

In cazul in care bebelusul se alimenteaza si cu altceva in afara de lapte, alimente precum broccoli, miere sau cereale, acestea pot fi de un real ajutor. Vitaminele, mineralele, fierul, glucidele, fibrele beta carotenul si acidul folic lupta cu succes impotriva racelii.

Lactatele sunt si ele foarte eficiente, deoarece au un continut bogat de vitamina A, B, D sau E. De asemenea, legumele verzi pot aduce un aport de vitamine, magneziu fibre si antioxidanti.

Ce trebuie sa mai stie orice parinte despre racelile bebelusilor?

Cativa specialisti ne-au ajutat sa raspundem la cateva intrebari esentiale despre bebelusi si perioada in care sunt raciti:

1. Cand apar cele mai multe raceli la bebelusi? In sezonul rece, pentru ca frigul favorizeaza patrunderea virusului in organism. Cauza racelii nu este frigul, insa. Lichidele reci, piciorusele desculte sau contactul cu frigul nu provoaca raceala.

2. Ce se poate face pentru a preveni raceala la bebelusi? Este aproape imposibil ca un copil mic sa nu raceasca cel putin o data in viata. Totusi, alimentatia sanatoasa, un program in care sunt incluse plimbarile in aer liber si respectarea indicatiilor primite de la medici ajuta foarte mult.

3. Sunt bune imuno stimulatoarele? In ultima vreme au aparut o multime de produse care promit sa creasca imunitatea bebelusilor. Acestea sunt bune, atata vreme cat se pastreaza un echilibru in administrarea lor. Copiii care nu prezinta semne de imbolnavire nu ar trebui sa fie alimentati cu astfel de suplimente.

4. Este bine sa se administreze tratament cu antibiotic? Nu! Tratamentul cu antibiotic se face doar in cazul in care simptomele sunt severe. Antibioticele sunt foarte eficiente in distrugerea microbilor, insa distrug atat microbi rai cat si microbi buni, motiv pentru care este bine sa fie administrate cu foarte mare atentie.

5. De cate ori poate sa raceasca un copil de-a lungul unui an? Sunt copii care racesc o data si sunt copii care racesc chiar si de 10-15 ori pe an. Daca numarul racelilor este foarte mare, este bine ca bebelusul sa fie supus unor tratamente de calire a organismului. Curele heliomarine pot fi foarte eficiente.

6. Cum poate fi ajutat bebelusul sa faca fata simptomelor? In cele mai multe cazuri, raceala este data de o viroza si este bine sa nu se trateze cu medicamente. Remediile naturiste pot fi de foarte mare ajutor impotriva tuturor simptomelor. De asemenea, se poate apela la umidificator, la bai cu abur, ulei de eucalipt sau mentol si o hidratare continua. Un secret pentru un somn linistit pe timpul noptii este de a ridica putin salteaua patutului, in asa fel incat capul copilului sa fie mai sus decat restul corpului.

7. Care este diferenta dintre raceala si gripa? Cele doua sunt asemanatoare, ambele fiind date de o viroza. Gripa este produsa de virusul gripal si da o stare neplacuta de dureri musculare. Din pacate, la un bebelus este foarte greu sa se deosebeasca gripa de raceala, in conditiile in care nu poate sa semnaleze simptomele care fac diferenta.

8. Care sunt leacurile babesti care functioneaza pentru raceala? Exista o serie de leacuri babesti care se pot folosi, cum ar fi compresele cu apa calduta la temperatura camerei, care pot ajuta la scaderea febrei, multe ceaiuri si felii de cartofi in palme si in talpa. Chiar si consumul de ceapa sau de usturoi poate sa se dovedeasca eficient.

9. Dupa cat timp de la o raceala poate fi dus copilul la cresa? In principiu, copilul poate sa se intoarca la cresa dupa 3-4 zile in care simptomele au disparut. Evident, daca este perioada iernii exista riscul sa ia alta raceala, insa acest risc este acelasi si daca sta acasa.

10. Este necesara scoaterea amigdalelor sau polipilor? In timpul racelilor amigdalele se maresc si ingreuneaza respiratia, dand dureri mari de gat. La fel este si in cauza polipilor. Multi dintre medici recomanda operarea acestora, insa unii recomanda scoaterea doar in cazul in care genereaza respiratie greoaie chiar si atunci cand copilul nu este racit. Prin urmare, sfatul medicului este esential in aceasta privinta.

Surse:

  • https://www.qbebe.ro/bebelusul/sanatate/prima_raceala_a_bebelusului_tau__q___afla_ce_ai_de_facut!
  • https://www.copilul.ro/sugar/sanatate/Prima-raceala-a-bebelusului-la-ce-sa-te-astepti-a9573.html
  • https://clubulbebelusilor.ro/raceala-la-bebelusi-si-copii-mici-interviu-cu-pediatrul/
  • https://clubulbebelusilor.ro/cum-ne-ajuta-aerosolii-cand-copilul-este-racit/

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!