Saptamana 32 de sarcina

Bebe :

Fatul este acum o miniatura a nou-nascutului. Cresterea lui e rapida datorita depunerilor de grasime si dezvoltarii muschilor. El are o lungime de 42 cm si o greutate de 1700 grame.

Pielea nu mai e subtire si transparenta, incepe sa semene cu pielea nou-nascutului. Scheletul este complet format dar oasele sunt inca moi pentru a permite trecerea mai usoara prin filiera genitala.

Unghiile de la maini ajung la varful degetelor in timp ce unghiile de la picioare sunt ceva mai mici.

Ochii sunt deschisi si se pot concentra pe o anumita imagine. In afara de vaz, functioneaza si celelalte simturi : auzul, gustul, mirosul si simtul tactil. Fatul incepe sa aiba sensibilitate la temperatura. Iti poti da seama de acest lucru punand pe burtica ta un prosop incalzit. Vei simti imediat reactia lui, va lovi in peretele uterin.

La aproape toti baietii, testiculele ar trebui sa se afle deja in scrot. E posibil ca numai unul sa fie coborat sau nici unul iar coborarea lor sa se faca dupa nastere.

Pe masura ce fatul creste, numai “pluteste” in lichidul amniotic, miscarile sunt mai rare si mai lente. El doarme acum la fel ca un nou-nascut, in jur de 22 ore pe zi.

De retinut : Greutatea si lungimea mentionate la fiecare saptamana de sarcina sunt orientative deoarece fiecare sarcina e diferita iar fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu. Informatiile pe care le gasesti pe acest site te ajuta sa-ti creezi o imagine asupra modului in care fatul se dezvolta si creste in uter.

Corpul tau :

Uterul a mai crescut depasind acum ombilicul cu 12 cm. E posibil ca tu sa fi luat in greutate pana acum 9-10 kg.

In aceasta saptamana poti avea pirozis (arsuri gastrice). E posibil sa suferi de constipatie din cauza apasarii uterului pe stomac si colon. Ai putea avea si dispnee (respiratie dificila). Varicele, edemele de la nivelul gleznelor, mainilor si a fetei sunt simptome ale retentiei hidrice. In cazul in care umflarea se produce brusc, ar putea fi vorba de preeclampsie. Aceasta se manifesta prin cresterea tensiunii arteriale si prin prezenta proteinelor (albuminei) in urina.

S-ar putea sa simti ca ti-e cald si sa transpiri din cauza cresterii metabolismului.

Sanii sunt voluminosi iar mameloanele si areolele mamare sunt puternic pigmentate pentru a putea fi usor reperate de sugar.

Secretiile vaginale (leucoreea) sunt mai abundente incepand din aceasta saptamana.

Pot apare acum stari de lipotimie (lesin) din cauza hipotensiunii arteriale deoarece sangele are tendinta de a se acumula in jumatatea inferioara a corpului in detrimentul jumatatii superioare a si a creierului.

Apropiindu-se de momentul nasterii, multe gravide incep sa-si faca griji legate de nastere, de bebelus, de felul cum va reusi sa-si ingrijeasca si sa-si creasca bebelusul, de relatiile cu partenerul si totodata sunt nerabdatoare sa-si cunoasca bebelusul.

Sfaturi :

Depozitele tale de fier ar putea sa se epuizeze acum. E foarte important sa cresti aportul de fier prin alimente ca : legume cu frunze verzi, fructe uscate, cereale, carne rosie. Ai nevoie si de vitamina C pentru a ajuta absorbtia fierului. Mananca multe fructe si legume proaspete.

Consuma alimente bogate in calciu. Bebelusul continua procesul de osificare a scheletului. Nu trebuie insa ca acest lucru sa se faca pe seama oaselor si dintilor tai. Consuma zilnic lactate (lapte, iaurt, branza) pentru a-i asigura bebelusului calciul de care are nevoie.

Consuma fibre si bea multa apa pentru prevenirea constipatiei.

Evita mesele rare si mari cantitativ care te fac sa te simti greoaie. Mananca de mai multe ori pe zi cantitati mici de alimente. Poti manca fructe, salate, iaurt, cereale, branza, paine prajita si bea lichide. Mentinerea unei bune hidratari e foarte importanta pentru prevenirea infectiilor urinare.

Nu favoriza edemele purtand haine si sosete care te strang.

Saptamana 33 de sarcina >>

Ro-Mamma
Logo