Bebe :

Fatul are acum 36 cm lungime si in jur de 1000 grame.

Pielea lui este mai putin ridata deoarece acumuleaza grasime subcutanat. Puful fin de pe piele (lanugo) incepe treptat sa dispara ramanand doar putin in jurul gatului si pe umeri.

Creierul isi continua dezvoltarea devenind un organ din ce in ce mai complex. Continua sa se dezvolte circumvolutiile care au inceput sa se formeze in saptamana 27. Se dezvolta activitatea cognitiva (de cunoastere).

Maduva osoasa este singurul loc unde se produc globulele rosii ale sangelui.

Fatul nu mai are miscari respiratorii dezordonate, din aceasta saptamana ele au un ritm regulat si sunt bine coordonate de creier.

Fatul raspunde la starile tale emotionale. Exista dovezi care sa demonstreze ca hormonii stresului (cortizolul) trec de la mama prin placenta iar fatul poate fi relaxat sau agitat in functie de starea psihica a mamei.

Glandele suprarenale incep sa produca hormoni androgeni si estrogeni.

Incepe sa functioneze autoreglarea temperaturii interne datorita depozitelor de grasime.

Fatul are papilele gustative bine formate, simtul sau gustativ fiind dezvoltat.

De retinut : Greutatea si lungimea mentionate la fiecare saptamana de sarcina sunt orientative deoarece fiecare sarcina e diferita iar fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu. Informatiile pe care le gasesti pe acest site te ajuta sa-ti creezi o imagine asupra modului in care fatul se dezvolta si creste in uter.

Corpul tau :

Burtica creste tot mai mult iar uterul a ajuns la 8 cm deasupra ombilicului.

La controlul medical si ecografic vei afla in ce prezentatie este fatul : craniana daca este cu capul in jos sau pelviana daca este cu picioarele in jos. Daca este in prezentatie pelviana, fatul mai are timp suficient la dispozitie pentru a-si schimba pozitia.

Inima ta bate mai repede cu aproximativ 12 batai pe minut iar masa sanguina e mult mai crescuta.

Pana in aceasta saptamana ai fost plina de energie, de acum insa vei obosi mai repede. De asemenea apar schimbari rapide de dispozitie trecand usor de la ras la plans si invers.

Sanii cresc in volum si areolele mamare sunt hiperpigmentate.

Vergeturile, daca nu au aparut pana acum, pot apare in aceasta saptamana. Ele sunt rosii la inceput si foarte vizibile dar dupa aproximativ un an de zile ele vor deveni mai deschise la culoare si mai putin vizibile.

Cantitatea de lichid amniotic scade pe masura ce fatul creste.

Sunt prezente si celelalte simptome ale sarcinii : constipatia, hemoroizii, varicele,contractiile Braxton Hicks, carceii, toate aparand din cauza presiunii excesive exercitate de uterul marit asupra partii inferioare a corpului.

Sfaturi :

Din aceasta saptamana controalele periodice pe care trebuie sa le faci la medicul obstetrician sunt mai dese, la doua saptamani, adica bilunar. Medicul iti va recomanda sa faci niste analize de sange : pentru toleranta la glucoza, determinarea colesterolemiei, a hemoglobinei, a fierului seric si titrul de anticorpi anti Rh in cazul in care ai Rh negativ.

In cazul in care tu esti Rh negativ iar sotul tau este Rh pozitiv, ti se va face imunglobulina anti D (anti Rh) in aceasta saptamana si, in cazul in care bebelusul va avea Rh pozitiv, atunci vei primi inca o doza de imunglobulina in primele 72 de ore dupa nastere.

Saptamana 29 de sarcina >>

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...