Saptamana 14 de sarcina
Bebe :
In saptamana aceasta fatul este complet dezvoltat urmand ca de-acum pana in momentul nasterii sa creasca in greutate si lungime. Acum are o lungime in jur de 8,5 cm si o greutate de 40-45 grame.
Capul lui sta acum drept, nu mai este flectat pe torace datorita faptului ca s-a lungit gatul.
Ochii sunt acoperiti de pleoape dar globii oculari se misca incet. Incep sa apara genele si parul de pe cap.
Organele interne sunt bine formate si functionale.
Inima ajunge la o dezvoltare completa si bate cu o frecventa de 110-120 batai pe minut. Electrocardiograma fatului este asemanatoare cu cea a unui adult.
Ficatul produce bila pe care o depoziteaza in vezica biliara iar splina incepe sa produca globulele rosii.
Esofagul, traheea si laringele se dezvolta in aceasta saptamana.
In ce priveste organele genitale, la baieti este prezenta prostata iar la fetite ovarele se deplaseaza din abdomen in pelvis.
Fatul este mai activ, se misca tot mai mult. Unele dintre femeile gravide si anume cele care sunt la a doua sau a treia sarcina incep sa perceapa miscarile fetale. Cele mai multe insa, le vor percepe abia in saptamanile 16-18 de sarcina. La examenul ecografic se poate vedea cum fatul se incrunta, zambeste, isi suge degetul, isi misca degetele, isi strange pumnii, indoaie bratele, loveste cu picioarele. Daca iti treci mana peste burtica, fatul se apropie de peretii uterului.
Se dezvolta sensibilitatea tactila.
De retinut : Greutatea si lungimea mentionate la fiecare saptamana de sarcina sunt orientative deoarece fiecare sarcina e diferita iar fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu . Informatiile pe care le gasesti pe acest site te ajuta sa-ti creezi o imagine asupra modului in care fatul se dezvolta si creste in uter.
Corpul tau :
Simptomele care te deranjau in primul trimestru de sarcina : raul de dimineata, mictiunile frecvente si oboseala intensa diminua pana la disparitie. Acest lucru se intampla datorita faptului ca scade nivelul hormonilor din organismul tau.
Burtica incepe sa se vada mai bine iar talia incepe sa se ingroasa.
Acum poti sa incepi sa suferi de constipatie. Ea apare pe de o parte din cauza faptului ca uterul creste si comprima intestinul gros si pe de alta din cauza ca musculatura intestinala se relaxeaza. Ca urmare a constipatiei, poti sa suferi de hemoroizi.
Sfaturi :
Pentru combaterea constipatiei se recomanda sa consumi alimente cu un continut crescut de fibre si sa bei multe lichide, in jur de doi litri de apa plata pe zi. Ajuta si efectuarea zilnica de exercitii fizice .Daca ai hemoroizi, foloseste unguente speciale si adapteaza-ti alimentatia in scopul evitarii constipatiei. Poti folosi (uneori, nu e bine sa faci o obisnuinta din asta) supozitoare cu glicerina care usureaza efortul si impiedica aparitia unor iritatii locale.
Unele femei gravide pot avea probleme cu somnul in sensul ca au insomnii. Pentru a le combate e bine sa gasesti pozitia corecta in timpul somnului. Dormitul pe burta este contraindicat deoarece creste presiunea exercitata asupra uterului. Nici dormitul pe spate nu e recomandat pentru ca uterul comprima aorta si vena cava inferioara care asigura circulatia la nivelul fatului si a jumatatii inferioare a corpului mamei. Cea mai sanatoasa si confortabila pozitie de dormit in timpul sarcinii este pe o parte, mai ales pe partea stanga.