Bebe :

In aceasta saptamana fatul continua sa creasca si sa se dezvolte. Masoara acum 19 cm si cantareste 240 grame.

Capul si gatul reprezinta o treime din lungimea corpului. Bratele si picioarele sunt acum normal dezvoltate si proportionate unele in raport cu celelalte dar si in raport cu restul corpului.

Incepe sa creasca parul de pe cap.

La nivelul gingiilor se formeaza mugurii dintilor de lapte.

Fatul se misca in lichidul amniotic, miscarile lui fiind mult mai puternice acum. Din cele 24 ore, fatul doarme 18 – 20 ore, restul timpului fiind activ.

Devin functionale zonele din creier raspunzatoare de dezvoltarea simturilor : vazul, auzul, gustul, simtul tactil si cel olfactiv. De asemenea, tot la nivelul creierului se dezvolta neuronii motori care vor asigura coordonarea miscarilor.

La baietei, organele genitale sunt tot mai evidente la examenul ecografic iar la fetite, ovarele contin un numar foarte mare de ovule, 6 milioane, dintre care doar 2 milioane vor ajunge la maturitate in momentul nasterii.

De retinut : Greutatea si lungimea mentionate la fiecare saptamana de sarcina sunt orientative deoarece fiecare sarcina e diferita iar fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu. Informatiile pe care le gasesti pe acest site te ajuta sa-ti creezi o imagine asupra modului in care fatul se dezvolta si creste in uter.

Corpul tau :

Daca esti la prima sarcina, aceasta saptamana ar putea fi cea in care simti pentru prima data miscarile fatului.

Sarcina avanseaza vizibil, burtica continua sa creasca in volum. Din cauza volumului si greutatii burticii, se schimba centrul de greutate al corpului si vei avea tendinta de a te inclina in spate accentuand curbura coloanei lombare (lordoza).

In organismul tau se produc multe modificari cu scopul de a sprijini dezvoltarea fatului. Din cauza cresterii in volum a uterului, vei putea simti dureri in abdomen care iradiaza catre solduri. De asemenea, uterul exercita presiune asupra stomacului determinand regurgitari acide (arsuri). Ca sa le eviti, mananca de mai multe ori pe zi cantitati mici de alimente iar atunci cand te culci, pune-ti una, doua perne sub torace pentru a avea partea superioara a corpului ridicata.

Sanii continua sa creasca in volum pregatindu-se pentru alaptat.

La nivelul pielii pot apare iritatii datorita transpiratiei care e mai abundenta acum datorita accelerarii metabolismului.

Poti avea ameteli, oboseala, senzatie de lesin, palpitatii. Aceste simptome apar in cazul in care ai o deficienta de fier in organism. Daca ameteala apare la miscarile bruste de a te ridica in picioare din pozitia sezand sau culcat, aceasta ar putea avea drept cauza scaderea tensiunii arteriale.

Ai putea sa suferi si din cauza retentiei de apa in organism. Iti poti da seama de acest lucru daca simti ca te strang pantofii.

Sfaturi :

Asigura-te ca dieta ta contine toti nutrientii necesari pentru a evita anemia feripriva care poate creste riscul de a naste prematur sau de a naste copii cu greutati mici, subponderali. Ai nevoie de fier pentru a compensa cresterea volumului de sange din organism precum si pentru a pregati organismul pentru pierderile de sange din timpul expulziei. Cele mai bune surse de fier sunt : ouale, spanacul si alte legume verzi, fructele uscate, curmalele, germenii de grau, faina de ovaz, carnea rosie.

Unele gravide iau tratamente pe baza de plante medicinale.E recomandabil sa nu urmezi astfel de tratamente fara acordul medicului pentru ca multe dintre aceste plante ar putea provoca stimularea musculaturii uterine care au ca urmare avortul spontan.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!