Bebe :

Fatul este pe deplin format iar nasterea este iminenta. El mai acumuleaza grasimi acum dar ritmul de crestere e mai lent.

Lanugo (perisorul fin care-i acoperea corpul) si vernix caseosa (stratul de grasime protector) au disparut.

Unghiile au ajuns la varful degetelor si continua sa creasca.

Fatul sta ghemuit, cu barbia in piept si genunchii indoiti. Cercetatorii arata ca bebelusii au miscari rapide ale ochilor in timpul somnului incepand de la 23 saptamani de sarcina. Acest lucru indica faptul ca viseaza, ceea ce demonstreaza dezvoltarea creierului.

Inima bate cu o frecventa de 120-160 batai pe minut.

El are dezvoltati muschii care-i permit sa suga si sa inghita lichidul amniotic.

Intestinul lui contine meconiu, primul scaun pe care-l va elimina dupa ce se naste si care contine lichid amniotic, lanugo, vernix caseosa, mucus, resturi celulare, secretii digestive ale ficatului, pancreasului si vezicii biliare. Ocazional bebelusul poate avea miscari intestinale inainte de nastere, acestea fiind un semn de suferinta fetala.

Daca e baiat, testiculii sunt coborati in scrot. Sunt unele cazuri in care unul sau ambii testiculi nu sunt coborati in momentul nasterii (criptorhidie). In acest caz bebelusul va trebui consultat de un chirurg infantil. Daca e fata, labiile sunt complet formate acum.

Corpul tau :

Burtica e mare, gasirea unei pozitii confortabile cand vrei sa te intinzi in pat e aproape imposibila. Cel mai bine e pe partea stanga cu picioarele indoite, cu o perna intre ele si alta perna la spate.

E posibil sa observi ca cresterea ta in greutate s-a oprit. Unele gravide chiar pierd putin in greutate.

Acum, cand bebelusul s-a angajat in pelvis, vezica ta urinara e comprimata si vei face multe drumuri la toaleta.

In cazul in care capul fatului s-a angajat in pelvis, e posibil sa observi ca abdomenul si-a schimbat forma. Nu-ti face griji daca nu s-a angajat inca, deoarece unii bebelusi, mai ales daca esti la prima sarcina, nu se angajeaza pana inainte de a incepe travaliul.

In aceasta luna ai picioarele umflate, un lucru nomal acum. In cazul in care observi o crestere brusca in greutate insotita de dureri de cap, trebuie sa te prezinti la medic pentru a-ti controla tensiunea arteriala.

Poti avea dureri de spate si contractii Braxton Hicks, mai ales seara.

In aceasta saptamana poti elimina dopul gelatinos.

Sfaturi :

Trebuie sa cunosti diferenta dintre un travaliu fals si unul real. In travaliul fals, contractiile sunt neregulate si nu prea dureroase, nu cresc in intensitate si cedeaza la schimbarea pozitiei. In travaliul real, contractiile apar la intervale regulate de timp si sunt dureroase. Ele incep in partea de sus a uterului si se raspandesc apoi in intreg uterul. Contractiile cresc in intensitate, devin mai puternice si mai dureroase. Nu se atenuiaza la schimbarea pozitiei.

Trebuie sa stii si semnele care anunta nasterea : o stare de mare oboseala sau senzatie de greata aparute brusc, eliminarea dopului gelatinos (glera cervicala), ruperea membranelor, contractiile regulate si dureroase.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!