Bebe :

In aceasta saptamana fatul are aproxmativ 30 cm si greutatea de 600 grame.

Fatul este aproape complet format, acum pare a fi lung dar incepe sa depuna grasime sub piele in urmatoarea perioada. Aceasta grasime va avea rol important in termoreglarea bebelusului (pastrarea constanta a temperaturii corpului) dupa nastere.

Acum poate sa clipeasca inchizand si deschizand ochii.

Urechea interna e complet dezvoltata, ea avand doua functii : cea auditiva si cea de mentinere a echilibrului.

In aceasta saptamana se formeaza glandele sudoripare.

Aparatul respirator isi continua dezvoltarea. Se formeaza acum bronhiile principale rezultate din bifurcarea traheii. Ele patrund in plamani si se ramifica urmand sa formeze arborele bronsic.

Fetii nascuti in saptamana 24 sunt considerati viabili dar vor avea nevoie de o ingrijire speciala si de lunga durata in sectiile de terapie intensiva neonatala. Din cauza dezvoltarii insuficiente a plamanilor, ei nu pot respira singuri si fac detresa respiratorie (insuficienta respiratorie) necesitand punerea pe ventilator.

Fatul are perioade de activitate care alterneaza cu perioade de somn. Atunci cand este treaz, atinge cu mainile sau picioarele peretele uterin, se intoarce intr-o parte sau alta, se rostogoleste, pedaleaza.

De retinut : Greutatea si lungimea mentionate la fiecare saptamana de sarcina sunt orientative deoarece fiecare sarcina e diferita iar fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu. Informatiile pe care le gasesti pe acest site te ajuta sa-ti creezi o imagine asupra modului in care fatul se dezvolta si creste in uter.

Corpul tau :

La 24 saptamani uterul se afla la 3-4 cm deasupra ombilicului iar miscarile fetale sunt evidente.

Talia ta s-a ingrosat, e posibil sa fi luat in greutate 6-7 kg. Intre saptamanile 24 si 28 medicii recomanda sa se faca testul de toleranta la glucoza cu scopul depistarii diabetului gestational (de sarcina). E vorba de un diabet temporar , apare pe perioada sarcinii datorita cresterii secretiei hormonilor de sarcina care inhiba secretia de insulina a pancreasului. E important ca diabetul sa fie depistat deoarece daca e netratat are consecinte asupra dezvoltarii fatului, putand sa apara hipoglicemia si macrosomia (nou-nascuti cu greutate mare la nastere, peste 4000 grame). In acest caz se recomanda nasterea prin operatie cezariana. Simptomele care atrag atentia asupra diabetului sunt : setea excesiva, poliuria (urinari frecvente si cantitati mari de urina), oboseala, senzatia de greata.

In aceasta perioada te poate deranja pruritul (mancarimea la nivelul pielii). Pruritul apare mai ales la nivelul abdomenului si a sanilor care cresc mult in volum determanand intinderea pielii. Consumul unei cantitati suficiente de lichide si masajul bland cu creme hidratante sau ulei de masline pot fi de ajutor.

O parte dintre gravide se plang si de ochi uscati si sensibili. Oftalmologii recomanda folosirea lacrimilor artificiale.

Sfaturi :

In cazul aparitiei diabetului gestational, tratamentul consta in primul rand intr-o dieta recomandata de medicul endocrinolog si uneori poate fi necesar si tratamentul cu insulina. In general, trebuie evitate hidrocarbonatele (glucidele) consumand in principal proteine (carne, lactate, oua).

E bine sa-ti scoti inelele de pe degete. Unele gravide trebuie sa mearga la bijutier pentru a-si taia inelele deoarece li s-au umflat degetele in jurul inelelor.

Pe masura ce cresti in greutate , esti mult mai predispusa la cazaturi, motiv pentru care se recomanda sa porti incaltaminte fara tocuri .

Nu uita de exercitiile fizice care te pot ajuta sa eviti acumularea excesiva in greutate, durerile de spate si de picioare si formarea venelor varicoase. Trebuie sa stii insa ca in tmpul sarcinii muschii si ligamentele sunt mai relaxate si, de aceea, trebuie sa ai grija pentru ca risti sa te accidentezi.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!