Bebe :

Nu se produc multe schimbari, in aceasta saptamana fatul creste in lungime si greutate. El cantareste acum 2100 grame si masoara 45 cm in lungime.

Pe masura ce straturile de grasime se depoziteaza sub piele, cea mai mare parte a ridurilor dispar, pielea devenind intinsa.

Stratul de vernix caseosa care acoperea pielea fatului devine mai gros, in timp ce lanugo e aproape complet disparut.

Toate organele interne cu exceptia plamanilor sunt complet dezvoltate. La nivelul plamanilor se secreta surfactantul care tapeteaza alveolele pulmonare pe suprafata lor interna si care are rolul de a egaliza presiunea si de a preveni colabarea (lipirea) alveolelor pulmonare atunci cand bebelusul va respira in afara uterului.

Ficatul este capabil sa prelucreze o parte din reziduuri.

La fete, ovarele nu au coborat inca din abdomen. Acest lucru se va intampla dupa nastere. La baieti, testiculele coboara in scrot. E posibil ca la nastere scrotul sa fie umflat (hidrocel) datorita actiunii hormonilor sarcinii. In mod similar la fete vulva poate parea umflata. Aceste modificari se remit in primele saptamani dupa nastere.

Fatul are ochii inchisi cand doarme si deschisi cand este treaz.

Se formeaza noi grupe de muschi.

Estrogenul si androgenii secretati de suprarenala stimuleaza productia de prolactina care ajuta la formarea colostrului, laptele care va hrani bebelusul in primele 3-4 zile de viata.

In aceasta saptamana fatul incepe sa coboare spre pelvis.

Daca nu s-a intors inca cu capul in jos, e posibil ca acest lucru sa se intample acum.

De retinut : Greutatea si lungimea mentionate la fiecare saptamana de sarcina sunt orientative deoarece fiecare sarcina e diferita iar fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu. Informatiile pe care le gasesti pe acest site te ajuta sa-ti creezi o imagine asupra modului in care fatul se dezvolta si creste in uter.

Corpul tau :

In aceasta saptamana uterul este la 13 cm deasupra ombilicului.

Tot acum este posibil ca bebe sa coboare cu capul din abdomen in pelvis. Acest lucru se intampla de obicei cu cateva zile inainte de nastere. Cand are loc cobararea simti o schimbare in sensul ca incepi sa respiri mai usor deoarece uterul nu mai apasa pe diafragm asa cum se intampla pana acum. Totodata simti o senzatie de presiune asupra vaginului.

In aceasta saptamana apar mai frecvent edemele (umflaturile) la nivelul gleznelor mai ales, dar si la nivelul degetelor sau a fetei. Continua sa bei multa apa si sa te odihnesti, atunci cand poti, cu picioarele ridicate. Daca observi o crestere rapida in greutate, adreseaza-te medicului, deoarece ar putea fi vorba de preeclampsie in cazul in care se asociaza cu cresterea tensiunii arteriale si cu prezenta proteinelor in urina. Retentia de lichide poate afecta si ochii. Oftalmologii recomanda ca, in cazul in care porti lentile de contact, sa treci la ochelari pe perioada sarcinii.

E posibil sa ai dificultati in respiratie deoarece plamanii nu se pot extinde in inspir la capacitatea maxima din cauza uterului care preseaza asupra diafragmului. Odata cu coborarea fatului in pelvis, aceasta presiune asupra plamanilor se reduce treptat si vei incepe sa respiri mai usor.

In aceasta saptamana e posibil sa se intensifice contractiile Braxton Hicks. E un semn ca organismul tau se pregateste de nastere.

Se poate sa ai dureri la nivelul pelvisului mai ales atunci cand mergi. Acest lucru se datoreaza secretiei unui hormon, relaxin, care relaxeaza ligamentele uterine. Poate fi afectata simfiza pubiana. Osul pubian e plasat in partea din fata a pelvisului. Simfiza pubiana reprezinta o articulatie semimobila care e situata in centrul osului respectiv . In timpul sarcinii, sub actiunea relaxinei, articulatiile devin flexibile pentru a permite oaselor pelvisului sa se departeze incet si sa faca loc bebelusului sa treaca in timpul nasterii. Aceasta flexibilitate crescuta la care se adauga presiunea exercitata asupra articulatiei de fatul care creste, provoaca durerea de la nivelul pelvisului.

Pot apare dureri la nivelul unui sold. Ele apar datorita relaxarii ligamentelor soldurilor. Masajul si baile caldute te pot ajuta sa atenuiezi durerea.

Sfaturi :

Studiile arata ca durerea si durata travaliului pot fi legate de stresul si anxietatea materna. Stresul se traduce prin crestera tonusului muscular la nivelul uterului care determina contractii mai puternice si mai dureroase . Anxietatea duce la eliberarea de catecolamine care determina reducerea secretiei de oxitocina, un hormon secretat de hipofiza cu rol in contractia uterului in timpul travaliului. Rezultatul este prelungirea travaliului.

Incepand din aceasta saptamana e bine sa ai bagajul pregatit pentru spital in eventualitatea inceperii travaliului.

Consumul suficient de lichide e foarte important pe toata perioada sarcinii. Apa plata e cea mai buna optiune dar pot fi consumate si sucuri de legume sau fructe proaspete, pregatite in casa, lapte sau ceaiuri din plante. Nu sunt recomandate cafeaua, ceaiul negru, bauturile racoritoare cu cofeina, deoarece ele au efect diuretic si deshidrateaza gravida.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!