Bebe :

In aceasta saptamana fatul a ajuns la lungimea de 33 cm si greutatea de 800 grame.

Pielea lui nu mai e asa rosie cum a fost saptamanile trecute si nici atat de transparenta. Un strat subtire de grasime a inceput sa se acumuleze sub piele, ceea ce face sa arate mai putin rosie, pare acum mai roz.

Inima pompeaza sange. Vasele de sange de la nivelul plamanilor isi continua dezvoltarea. Fatul face miscari de respiratie, in inspir lichidul amniotic ajunge in plamani iar in expir, acesta este eliminat din plamani. Acest lucru ajuta la dezvoltarea bronhiolelor, nepermitand colabarea (lipirea) acestora.

Acum incepe formarea retinei. S-a observat ca fatul intoarce capul atunci cand o sursa puternica de lumina este indreptata spre abdomenul mamei. Acest lucru demonstreaza ca nervul optic functioneaza. Se dezvolta si nervul auditiv, ca si zonele din creier responsabile cu vazul si auzul.

Tot acum, la nivelul dintilor, dentina se acopera cu smalt.

Intre saptamanile 24 si 28 fatul este foarte activ. Este inca loc destul ca sa se miste in voie in lichidul amniotic. Desi isi intinde bratele si picioarele, el petrece inca o multime de timp in pozitia ghemuit. Atunci cand este agitat, se calmeaza daca ii vorbesti sau daca iti mangai usor burtica, el reactionand la atingere.

De retinut : Greutatea si lungimea mentionate la fiecare saptamana de sarcina sunt orientative deoarece fiecare sarcina e diferita iar fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu. Informatiile pe care le gasesti pe acest site te ajuta sa-ti creezi o imagine asupra modului in care fatul se dezvolta si creste in uter.

Corpul tau :

Volumul de sange din organismul tau a crescut cu 25% fata de inceputul sarcinii, ceea ce face ca degetele de la maini si picioare sa ti se umfle, mai ales in cursul serii.

In aceasta saptamana vei simti contractiile Braxton Hicks care determina intarirea uterului la intervale neregulate. Nu trebuie sa-ti faci griji decat in cazul in care ele devin regulate si dureroase.

Unele femei gravide fac hipotensiune ortostatica, adica la ridicarea din pozitia culcat. E bina ca atunci cand te ridici din pat sa stai putin la marginea patului si apoi sa te ridici incet in picioare. In acelasi timp insa, e posibil ca la unele femei gravide tensiunea arteriala sa creasca. In cazul in care observi ca ti se umfla tare fata sau degetele de la maini, ca ai cresteri bruste in greutate (din cauza edemelor, adica a acumularii de lichide in organism), ca te doare tare capul sau vezi puncte negre (“muste zburatoare”), trebuie sa te prezinti la medic si sa-ti controlezi tensiunea arteriala.

Probabil ca ai luat in greutate pana acum 8-10 kg. Greutatea poate fluctua de la o zi la alta din cauza retentiei de apa. De acum cresterea in greutate va fi mai vizibila : cresti tu, creste bebelusul dar cresc si anexele: placenta si cavitatea amniotica precum si cantitatea de lichid amniotic.

Uterul a crescut depasind ombilicul cu 5 cm si urmeaza sa creasca de acum incolo cam cu cate 1 cm pe saptamana.

Datorita cresterii in greutate poti avea dureri de spate si de coloana sau dureri pe traseul nervului sciatic (durerea incepe la nivelul fesei si coboara in picior).

Poti observa la nivelul sanilor o scurgere alb-galbuie. Este vorba de colostru, primul lapte pe care-l va manca bebe in primele 2-3 zile de viata. Colostrul este bogat in anticorpi si il va feri pe bebe de boli infectioase. Colostrul reprezinta hrana perfecta in primele zile de viata. El ajuta si la eliminarea meconiului (scaunului) din intestinele nou-nascutului.

Sfaturi :

Datorita cresterii nivelului de estrogen si progesteron, problemele dentare sunt comune in timpul sarcinii. E bine sa-ti faci o programare la stomatolog. Un examen profilactic si un eventual tratament asociat cu un aport suficient de calciu, proteine, si vitamine : C, D si complexul B, ajuta la pastarea dintilor si a gingiilor sanatoase.

Pentru unele femei gravide, problemele tiroidiene pot complica uneori sarcina. Glanda tiroida are rol important, ea controland metabolismul prin hormonul pe care il secreta. Daca acest hormon nu e in cantitate suficienta, metabolismul se incetineste. Hipotiroidismul creste riscul de avort spontan, de preeclampsie,de hipertensiune gestationala, de nastere inainte de termen iar bebe poate avea greutate mica la nastere iar in evolutia sa ulterioara pot apare probleme in dezvoltarea capacitatilor mentale. De aceea, daca ai hipotiroidie, e necesar sa-ti determini regulat hormonal tiroidian (TSH) si sa-ti iei tratamentul recomandat de endocrinolog. In situatia inversa, a hipertiroidismului, metabolismul este accelerat.. Daca boala nu e controlata in mod corespunzator, pot apare efecte negative asupra sarcinii , cum ar fi avortul spontan, nasterea prematura, chiar moartea fatului. Alte femei gravide pot sa nu aiba probleme tiroidiene in timpul sarcinii dar acestea sa apara mai tarziu, dupa nastere. Poate apare tiroidita post-partum (inflamatia tiroidei) . Aceasta apare de obicei la 2-6 saptamani dupa nastere si e deseori de scurta durata.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!