Totul despre bebelusi
Afla totul despre bebelusi, alaptare, analize si ingrijirea lor
Din sectiunile de mai jos, o mama poate afla totul despre bebelusi, incepand de la alaptare si alimentatie, pana la analize, ingrijire si greutatea bebelusului. Dati click cu incredere pe link-urile de mai jos si sariti direct la sectiunea care este de interes imediat.
1. Dezvoltarea bebelusului pe saptamani
Primele saptamani din viata nou-nascutilor sunt caracterizate de somn, mancare si plans. Multi nou nascuti dorm 18 ore pe zi, intermitent si, in general, mai mult in timpul zilei decat in timpul noptii. Pe de alta parte, in primele saptamani de la nasterea bebelusului, multi parinti il hranesc “la cerere”, adica, atunci cand plange. Acest obicei trebuie schimbat pe masura ce bebelusul creste, iar pe la 12 saptamani puteti incepe sa respectati orele de masa.
Plansul este cea mai usoara cale pentru bebelusi de a va atrage atentia si de a-si exprima nevoile. Cand nou-nascutii plang, parintii trebuie sa mearga la ei si sa incerce sa vada daca le este foame sau daca vor sa fie luati in brate. Ignorandu-le lacrimile riscati sa prelungiti timpul in care plang. Plangand, bebelusii isi exprima pur si simplu nevoia, disconfortul sau satisfactia. In general, bebelusii plang foarte mult in primele 6 saptamani dupa nastere. Apoi, etapele in care plang se diminueaza pe masura ce invata sa se calmeze fara ajutorul parintilor.
Nou-nascutul reactioneaza la vocea mamei inca de la nastere si chiar inainte de a se naste. La 8 saptamani va zambi si va distinge intre voci si chipuri. Pe de alta parte, la 4 saptamani, sugarul poate sa urmareasca un obiect cu privirea, iar de la 8 saptamani incepe sa isi stapaneasca miscarile capului.
Despre toate aceste aspecte si numeroase altele veti putea citi in articolele informative oferite de Ro-mamma, in ideea de a raspunde tuturor mamicilor care doresc sa se informeze corect cu privire la dezvoltarea bebelusului pe masura ce saptamanile trec.
.
2. Dezvoltarea bebelusului de la 1 la 12 luni
Momentul in care un copil soseste in familie poate fi comparat cu o mica revolutie ce necesita o buna organizare pentru a fi gestionata corect. Dupa ce s-a dezvoltat noua luni in uter, bebelusul incepe sa descopere viata din afara. In primul an de viata, acesta continua sa creasca si sa se familiarizeze cu ceea ce il inconjoara. Luna dupa luna si in functie de varsta lui, progresul sau in ceea ce priveste motricitatea si limbajul este impresionant.
[adsense_300x250]
La inceput, nou-nascut este capabil sa recunoasca vocea parintilor sai, in special a mamei sale, care a fost in contact cu el in timpul celor noua luni de sarcina. Atunci cand vorbiti cu el se intoarce in mod natural spre voi. Zambeste, rade si reuseste sa urmareasca obiectele care ii sunt prezentate. Veti observa, de asemenea, ca este constient de lumea din jurul lui. Incepand cu 2 luni, bebelusul incepe sa pronunte niste vocale, reuseste sa-si tina capul drept, dar doar pentru cateva momente, poate sa prinda si sa tina o jucarie in mainile sale. De la 3 luni, bebelusul recunoaste fetele familiare, precum si unele mirosuri.
Pe masura ce lunile trec, progresul sau in ceea ce priveste dezvoltarea capacitatilor este impresionant, astfel ca, intre 9 si 10 luni poate sa ramana in picioare, agatandu-se de un scaun sau de un masa, iar la un an, imita ceea ce fac altii, pronunta cateva sunete care seamana putin cu unele cuvinte si face gesturi pentru a se exprima.
Etapele prin care un bebelus trece in dezvoltarea sa nu sunt unice pentru toti bebelusii. Ceea ce s-a mentionat anterior reprezinta puncte de referinta care va permit sa va formati o idee despre etapele de dezvoltare, dar fiecare copil evolueaza in felul sau.
.
3. Prima intalnire cu bebelusul
Prima intalnire a bebelusului, fara a o lua in calcul pe cea cu medicul, este aceea cu mama sa. O intalnire speciala care marcheaza un moment esential intre cei doi. De altfel, intrucat momentele ce urmeaza dupa nastere sunt extrem de importante, nu ar trebui ca bebelusul sa fie separat de mama sa. Dimpotriva, ar trebui sa li se permita sa se descopere unul pe celalalt – daca nu ati nascut inca solicitati acest lucru!
Nasterea poate fi considerata atat o separare intre bebelus si mama, dar si o intalnire intre acestia. O separare prin prisma faptului ca mama si bebelusul care au format timp de noua luni un tot, s-au despartit si o intalnire pentru ca imediat se regasesc intr-o stare care le permite sa se sincronizeze si astfel sa stabileasca baza relatiei viitoare. Exista studii care arata ca bebelusii care din momentul nasterii raman in contact cu pielea mamelor, ulterior vor plange mai putin decat cei care sunt separati imediat. Se considera ca plansul ar fi o reactie innascuta prin care nou-nascutii isi exprima stresul separarii si ca plansul ar fi similar cu sunetele pe care le scot mai multe mamifere atunci cand isi cheama mamele.
In mod normal, daca nasterea copilului a fost realizata in conditii optime si nu au fost inregistrate complicatii, personalul medical va verifica rapid parametrii vitali si apoi va lasa mama si copilul sa se descopere. Deoarece nu toate centrele medicale respecta aceleasi protocoale, informati-va inainte de a naste despre cum va decurge intalnirea cu bebelusul si decideti pentru o anumita clinica si in functie de acest aspect.
.
4. Alaptarea
Alaptarea la san a bebelusilor vostri este cea mai inteleapta decizie pe care o puteti lua pentru sanatatea si dezvoltarea lor viitoare. Laptele matern este perfect pentru bebelusi, deoarece este adaptat nevoilor pe care acestia le au. Compozitia sa se adapteaza progresiv la cresterea si dezvoltarea bebelusilor. Laptele matern contine toate substantele nutritive necesare pentru dezvoltarea copilului, inclusiv: vitamine, proteine, carbohidrati, mineralele, lipide, acizi grasi esentiali, fier etc. Mai mult, laptele matern este usor de digerat si contine anticorpi care ii protejeaza pe bebelusi de infectiile ORL si cele intestinale. Alaptand bebelusul la san se va reduce riscul de alergii. Pe de alta parte, laptele matern are avantajul de a fi disponibil intotdeauna imediat, intr-o calitate suficienta, la o temperatura ideala. Nu in ultimul rand, alaptarea la san reprezinta un moment unic de intimitate intre voi, mamele si bebelusi.
Daca faceti parte din categoria mamelor care alapteaza, veti beneficia de asemenea, de anumite avantaje: puteti sa scadeti mai usor in greutate si veti fi mai relaxate, deoarece alaptarea la san permite eliberarea de oxitocina, un hormon care provoaca un efect relaxant. De asemenea, sunt opinii care sustin ca alaptarea la san ar reduce riscul de cancer mamar, cancer de col uterin si cancer ovarian, dar si riscul de osteoporoza.
.
5. Alimentatie bebelusi
In primele 12 luni din viata bebelusului, ii veti schimba dieta complet. Dupa ce il veti alapta exclusiv la san sau il veti hrani cu formule, in dieta sa va trebui sa introduceti treptat diferite alimente. De fapt, acesta este inceputul marii aventuri a diversificarii alimentelor. Cand sa incepeti? Ce alimente sa introduceti si cand? Ro-mamma va ofera o serie de articole in care veti gasi raspunsurile la toate aceste intrebari.
De la nasterea bebelusului, ati experimentat deja multe lucruri noi legate de hranirea sa. Ati reusit sa hraniti copilul la san si ati reusit sa-i dati primul biberon cu lapte – biberon pe care ati invatat sa il alegeti si sa il curatati. Pe scurt, ati invatat treptat sa organizati primele mese pentru bebelusii vostri.
Timpul nu sta pe loc, iar bebelusii vostri au crescut. Odata cu cresterea au aparut intrebari noi. Va intrebati cum puteti sa le asigurati inceputul diversificarii produselor alimentare intr-un mod optim, ce hrana sa le introduceti mai intai in alimentatie, cum sa le pregatiti alimentele s.a.m.d. Sunt intrebari justificate la care trebuie sa gasiti cele mai bune raspunsuri si, din acest motiv, Ro-mamma va pune la dispozitie numeroase articole care va permit sa va informati lunar cu privire la dieta bebelusului. Astfel, veti putea urmari toate etapele diversificarii alimentelor si sa le oferiti bebelusilor vostri hrana cu gust si siguranta alimentara.
.
6. Teste si analize bebelusi
[adsense_300x250]
La nastere, sanatatea bebelusilor este determinata de testul Apgar care, dupa 10 minute, va fi repetat pentru a se observa modul in care se adapteaza bebelusul in afara uterului. Imediat dupa nasterea bebelusilor vor fi evaluate ritmul cardiac, respiratia, tonusul muscular, culoarea pielii, strigatele si modul in care reactioneaza. De asemenea,
Medicul examineaza anusul si aparatul genito-urinar. La baieti se verifica daca testiculele sunt coborate in scrot. In cazuri foarte rare, cand este dificil sa se identifice sexul copilului, se efectueaza teste suplimentare. Dupa controlul organelor genitale, medicul pediatru examineaza pulsul femural in zona inghinala. Urmeaza examinarea rinichilor, abdomenului, inimii, plamanilor, picioarelor, mainilor si articulatiilor, forma craniului, fontanelele. Medicul pediatru va realiza, de asemenea, controlul vederii si auzului copilului
In primele 7 zile, bebelusul va fi supus unui test de sange, numit testul Guthrie. Prin realizarea acestui test se pot detecta boli rare, precum: fenilcetonuria, hipotiroidism, hiperplazia suprarenala congenitala, siclemia si fibroza chistica. De asemenea, bebelusii vor fi supusi unor teste specifice: glicemie si cel impotriva hepatitei C
In ideea in care trebuie sa stiti cat mai multe despre aceste teste, Ro-mamma va ofera o serie de articole din care veti deprinde idei a caror aplicare vor tine bebelusii departe de boli sau infectii.
.
7. Greutatea si inaltimea bebelusului
De-abia ce a sosit pe lume si cantarirea bebelusului face parte din viata voastra de zi cu zi. Grijile fata de modul in care copilul ia in greutate pe masura ce creste sunt justificate, insa nu trebuie sa va faceti griji fara sa existe motive intemeiate. La nastere, fiecare copil este diferit. Fie ca aveti fetita sau baietel, greutatea medie la nastere este de aproximativ 3,3 kg. Din momentul in care se naste, bebelusul este hranit exclusiv cu lapte, matern sau formula. Daca alimentati bebelusii la san veti remarca tendinta de a suga de 8 – 12 ori pe zi. Formulele le veti putea administra, de regula, de 6 ori pe zi, de la 90 grame si pana la 120 grame la fiecare masa.
Inca din prima luna de viata bebelusul va lua in greutate cateva grame. La 2 luni, greutatea medie a bebelusului este de 4.6 – 4.9 kg. In cea de a treia luna de viata, bebelusul va continua sa creasca in greutate, de regula, cu aproximativ 25 de grame pe zi. In perioada de 4 – 6 luni, bebelusul ar trebui sa castige in greutate aproximativ 20 de grame pe zi (in medie). De astfel, de la 4 luni, in alimentatia bebelusilor vostri puteti incepe sa introduceti alimente noi. La 7 luni, greutatea medie a bebelusului este de aproximativ 7,9 kg. La 7 luni, bebelusul are nevoie de aproximativ 700 kcal pe zi. La 10 luni, cresterea in greutate a copilului este mai putin importanta, iar pana la un an, bebelusul ar trebui sa ia aproximativ 10 grame pe zi.
.
8. Retete pentru bebelusi
Dragostea pe care o aveti pentru bebelusii vostri este vizibila si in modul in care ii hraniti. Pregatindu-le retete culinare urmariti sa le faceti cunoscute toate aromele posibile. Toate retele pe care le preparati pentru copii trebuie sa contina nutrientii de care acestia au nevoie, pentru ca doar asa vor beneficia de o dezvoltare optima.
De exemplu, inainte de varsta de 6 luni, bebelusii sunt alaptati si absorb foarte bine fierul continut in lapte. Preparatele din lapte contin, de asemenea, cantitati substantiale de fier. Dupa diversificarea dietei, este necesar sa va asigurati ca bebelusii pot obtine necesarul de fier din hrana pe care le-o pregatiti. Pentru a adauga fier in alimentatia bebelusilor, pregatiti-le retete cu ficat de pui – poate fi servit o data pe saptamana, de la varsta de 6 luni. De la varsta de 10 luni, puteti introduce si ficat de carne de vita sau de porc.
Mazarea are un gust dulce si va fi indragita de bebelusi. Contine vitaminele A, B si C, acid folic, dar si fier. Pe placul bebelusilor vor fi si cartofii dulci, in plus, o buna sursa de potasiu, vitamina C, fibre si beta-caroten. Broccoli contine beta-caroten, acid folic, fier, potasiu si fibre. Este un aliment excelent pentru bebelusi, atata timp cat acestia accepta gustul special pe care il are. Avocado contine o multime de proteine si grasimi bune, iar bananele sunt bogate in vitamine B, fibre, potasiu, magneziu, cupru, fosfor si fier. Toate acestea si multe alte legume, dar si fructe, sunt incluse in retetele pentru bebelusi pe care vi le ofera Ro-mamma.
.
9. Ingrijirea bebelusului
In sfarsit ati devenit parinti. Ceea ce va doreati foarte mult s-a intamplat, dar parca va simtiti un pic incurcati. Nu ati luat in calcul ca grijile va vor coplesi si va puneti sute de intrebari cu privire la corectitudinea actiunilor pe care le faceti in ceea ce priveste ingrijirea bebelusului. Sentimentul de nesiguranta, stangacia, teama de a nu face ceva gresit sunt trairi firesti pe care orice parinte le-a experimentat la un moment dat.
Bebelusii se nasc cu un instinct de supravietuire bine dezvoltat. Atunci cand ii este foame cauta sanul, inca din prima zi de viata stie sa suga la san, apoi, bebelusul plange cand ceva nu este in regula pentru el, mai mult, bebelusul recunoaste vocea mamei. Toate aceste manifestari ale bebelusului va ajuta sa actionati, de astfel, sa stiti ce aveti de facut.
Inca de la nastere, copilul are nevoi specifice. Spre exemplu, ii este necesar un patut special, un carucior, o anumita saltea, lenjerie, un sistem de monitorizare, hainute speciale s.a.m.d. Pe de alta parte, de cand se naste copilul are nevoie sa i se ingrijeasca pielea, sa i se faca baie si masaj, sa i se taie unghiile. Toate aceste subiecte si multe altele se regasesc in articole informative, pe care Ro-mamma vi le ofera.
.
10. Probleme de somn
Cresterea unui copil reprezinta cea mai frumoasa experienta de viata pentru o femeie, insa aceasta este insotita si o multime de provocari. Spre exemplu, se poate intampla ca bebelusii vostri sa se confrunte cu tulburari de somn – dificultati de a adormi si multiple treziri.
Inainte de a implini 6 luni si in afara trezirilor nocturne normale care intervin din cauza nevoilor fiziologice ale sugarului, vorbim de tulburari de somn atunci cand bebelusul se confrunta cu dificultati care nu permit realizarea mai multor cicluri succesive de somn. In jurul varstei de 6 luni, tulburarile de somn se manifesta prin repetarea lor. Chiar daca viata bebelusului nu este pusa in pericol, acesta nu doarme si, cel mai probabil, va plange mult.
Somnul bebelusului este intrerupt in cazul in care trezirile nocturne sunt prea frecvente (mai mult de doua ori pe noapte), dureaza mai mult de 20 de minute, au loc in timpul de 4-5 nopti din 7 si se intind pe o perioada de timp de cel putin 3 luni.
In articolele Ro-mamma veti putea citi despre tipurile de insomnie care pot afecta bebelusii si despre tulburarile de somn usoare sau severe care ar trebui sa beneficieze de o atentie deosebita si de intelegere medicala, psihologica si educationala.
.
11. Nou nascuti
Reprezinta tot pentru voi si, din primele zile, saptamani si luni de viata, incercati sa le oferiti tot ceea ce este mai bun. In aceasta idee cautati sa va informati corect si, cel mai probabil, acesta este motivul pentru care sunteti aici. Ingrijirea nou-nascutului este una dintre experientele cele mai speciale si pline de satisfactie ale vietii. Este posibil ca voi, mamicile, sa va simtiti oarecum pierdute si sa nu stiti ce sa faceti.
In primul rand, sa aveti grija de nou-nascut, presupune sa ii oferiti hrana si ingrijirea de care are nevoie, dar si dragoste si afectiune. Aveti in vedere ca un nou nascut trebuie sa doarma mult, unii dorm pana la 16 ore pe zi. Apoi, deosebit de important este sa va alaptati nou-nascutii. Alaptarea corecta necesita rabdare si practica, dar daca din motive intemeiate nu puteti face acest lucru, informati-va corect cu privire la formulele cele mai potrivite. De asemenea, trebuie sa invatati sa va schimbati sugarii, indiferent daca utilizati scutece de panza sau scutece de unica folosinta, sa le faceti baie, sa ii tineti corect in brate, sa aveti grija de sanatatea si igiena lor, sa interactionati cu ei. Nimeni nu a spus ca o sa fie usor, dar copiii vostri merita toata atentia si dragostea din lume!
Ro-mamma va informeaza corect in legatura cu toate subiectele mentionate anterior si, la modul general, in legatura cu orice subiect legat de viata unui nou-nascut.
.
12. Sfaturi bebelusi
Ati asteptat cu nerabdare sa dati nastere copiilor vostri, iar acum sunteti in acel moment in care aveti nevoie de sfaturi utile pentru cresterea bebelusilor. Nimeni nu a spus ca meseria de parinte ar fi tocmai usoara, dupa cum nici cea mai dificila meserie din lume nu se poate spune ca este. In mod cert, meseria de parinte este cea mai importanta pe care o veti putea practica vreodata in viata si merita o atentie deosebita. Ca parinti, trebuie sa va ocupati de sanatatea, ingrijirea si educarea copiilor vostri.
Ro-mamma va ofera numeroase sfaturi cu privire la orice domeniu care tine de bebelusii vostri, plecand de la alaptarea acestuia, vaccinare, problemele date de dinti si ingrijirea acestora si pana la transportul bebelusilor in afara casei si mediul pe care ar trebui sa il asigurati pentru o crestere in conditii sigure.
Trebuie sa stiti, de exemplu, ca o dieta buna este deosebit de importanta pentru un organism in crestere. Copiii sub un an au nevoi nutritionale speciale, iar voi trebuie sa le cunoasteti. Laptele matern furnizeaza toate alimentele nutritive necesare unui nou-nascut, pe langa faptul ca include anticorpi importanti care ajuta la combaterea infectiilor la bebelusi. Cercetarile au aratat ca la bebelusii alaptati la san, riscul pentru infectii ale urechii, pentru alergii si diaree sunt mai mici. De asemenea, trebuie sa stiti cum sa protejati pielea bebelusilor vostri sau ca vaccinarea va protejeaza bebelusii de boli grave, cum ar fi rujeola, tusea convulsiva si hepatita.
Despre toate aceste subiecte si mai mult de atat, Ro-mamma va “vorbeste” in termeni accesibili oricui, prin articole informative de calitate.
.
13. Obiceiuri si traditii la botez
La cateva luni dupa nasterea bebelusului, voi, parintii, ii veti pregati botezul. Botezul este o ceremonie care marcheaza intrarea intr-o biserica crestina: ortodoxa, catolica, protestanta. Ritul poate fi diferit, dar este intotdeauna inspirat de primul botez, acela al lui Isus, realizat de catre Sfantul Ioan Botezatorul in raul Iordan. De regula, catolicii si ortodocsii boteaza copiii la o varsta frageda, iar protestantii prefera sa boteze copilul mai tarziu, in momentul in care acesta este suficient de mare incat sa poata face o alegere in cunostinta de cauza.
Ceremonia botezului simbolizeaza intrarea copilului in comunitatea crestina si poate fi organizata intr-o biserica catolica, un templu protestant sau o biserica ortodoxa. Pentru momentul botezului, va trebui sa stabiliti nasii care sa asigure protectia morala si materiala a copilului in cazul in care voi nu veti putea face acest lucru. Alegerea nasilor este foarte importanta pentru copil, deoarece acestia il vor conduce si il vor calauzi pe calea credintei crestine, fiind prezenti in toate etapele majore ale vietii crestine a copilului.
In Romania, traditiile si obiceiurile de botez sunt diferite de la o zona la alta. Mai multe informatii despre acestea puteti afla din articolele oferite de Ro-mamma.
.