Saptamana 30 de sarcina
Ai intrat in a 30-a saptamana de sarcina si mai ai de trecut inca 10 saptamani pana cand vei naste. Atat tu cat si fatul treceti printr-o serie de transformari.
Dezvoltarea bebelusului in saptamana 30 de sarcina
Fatul continua sa creasca si sa se dezvolte. In aceasta saptamana are 39 cm lungime si greutatea de 1400 grame. E destul de mare acum si ocupa aproape toata cavitatea uterina. Cantitatea de lichid amniotic scade in timp ce fatul creste. El sta ghemuit cu bratele si picioarele incrucisate.
Cresterea in lungime va incetini, dar va continua sa castige in greutate. Depozitele de grasime de sub piele continua sa creasca.
Lanugo, perisorul fin care i-a acoperit corpul, a inceput sa dispara deoarece depozitele de grasime cresc si ajuta la reglarea temperaturii corpului.
Maduva osoasa si-a preluat functia de producere de globule rosii.
Incepe sa mimeze miscarile respiratorii miscandu-si ritmic diafragmul. Daca se intampla sa inhaleze lichid amniotic, va incepe sa sughita. Totodata, la nivelul plamanilor se formeaza surfactantul care este necesar nou-nascutului pentru a putea respira independent dupa ce se naste.
In aceasta perioada fatul exerseaza miscarile de suctiune si de deglutitie (inghitit).
El clipeste si s-a observat ca urmareste cu privirea o sursa de lumina.
Poate sa-ti recunoasca vocea deosebind-o de a altor persoane. S-a observat ca ritmul cardiac fetal incetineste atunci cand mama ii vorbeste, sugerand nu numai ca bebe aude si recunoaste vocea mamei, dar si ca vocea ei il calmeaza.
La baieti, testiculele parasesc abdomenul si ajung in scrot. La fete clitorisul este proeminent si neacoperit de labii.
In saptamana 30 de sarcina bebelusul incepe sa se pozitioneze pentru nastere punandu-si capul pe oasele pelviene ale mamei.
Fatul are acum un program regulat de somn. Vei putea recunoaste perioadele in care doarme si cele in care e treaz.
Oasele sunt deja dezvoltate, dar inca moi si flexibile. Pentru a le oferi fermitate, copilul incepe sa stocheze fier, calciu si fosfor.
De retinut: Greutatea si lungimea mentionate la fiecare saptamana de sarcina sunt orientative deoarece fiecare sarcina e diferita, iar fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu. Informatiile pe care le gasesti pe acest site te ajuta sa-ti creezi o imagine asupra modului in care fatul se dezvolta si creste in uter.
Modificari in corpul femeii gravide. Simptome
Vei incepe sa obosesti mai repede pe masura ce bebelusul creste, iar uterul exercita presiune asupra diafragmului si implicit asupra plamanilor. Chiar la eforturi mici vei avea o respiratie dificila, gafaita.
Te supara acum arsurile la stomac. Acestea apar deoarece uterul marit impinge in sus stomacul, iar sucul gastric, acid, urca in esofag iritandu-i mucoasa. Bea seara, inainte de a te culca, un pahar cu lapte. Sunt si antiacide care pot fi luate de gravide, dar cere pentru aceasta sfatul medicului.
Tot din cauza noilor dimensiuni ale uterului care preseaza asupra vezicii urinare si asupra coloanei vertebrale, poti avea dureri de spate si urinari frecvente. De asemenea, din cauza presiunii copilului pe vezica urinara vei simti nevoia urgenta de a urina din ce in ce mai des.
Volumul sanguin e cu 40-50% mai mare decat inainte de sarcina. Acest lucru ajuta la recuperarea sangelui pierdut in momentul nasterii.
In a 30-a saptamana de sarcina, vei observa ca nivelul soldului si al pelvisului incepe sa se extinda, pentru a oferi mai mult spatiu copilului care continua sa creasca.
Sfaturi pentru mama gravida in saptamana 30 de sarcina
In aceasta perioada trebuie sa te odihnesti bine atat noaptea cat si in cursul zilei si sa nu faci eforturi mari pentru a evita nasterea inainte de termen. Evita statul indelungat in picioare, ridicarea greutatilor, stresul, surmenajul. E bine sa ai o atitudine pozitiva pe tot parcursul sarcinii. Daca se iveste vreo problema sau te ingrijoreaza ceva, discuta cu medicul.
Bea o cantitate suficienta de lichide (6-8 pahare de apa pe zi) deoarece deshidratarea poate cauza un travaliu prematur, sporind excitabilitatea uterina.
Daca te confrunti cu un travaliu prematur (dureri abdominale asemanatoare celor menstruale, dureri de spate, mici sangerari, secretie roz sau maronie) trebuie sa te adresezi de urgenta medicului deoarece el poate opri evolutia acestor simptome cu repaus la pat si medicamente.
Evita statul timp indelungat in picioare deoarece poti avea edeme la nivelul acestora din cauza retentiei hidrice.
Datorita secretiei de hormoni ai sarcinii pot sa reapara schimbarile emotionale si cele de dispozitie, o parte mica dintre gravide fiind afectate de o forma usoara sau moderata de depresie.
Edemul poate cauza slabiciune, amorteala, furnicaturi. Pentru a evita edemele poti folosi haine confortabile, evita sosetele sau ciorapii care produc compresie locala, evita sa porti inele, stai in repaus cu picioarele ridicate, dormi intr-o parte pentru a preintampina intoarcerea venoasa
Exercitiile si dieta in aceasta saptamana
Este important sa se reduca consumul de sare pentru a preveni retentia de lichide.
Pe masura ce nasterea se apropie probabil ca vei fi tot mai nelinistita si mai nervoasa. Exercitiile de respiratie si relaxare te vor ajuta sa te calmezi. Continua plimbarile zilnice, exercitiile fizice usoare, exercitiile de respiratie pentru ameliorarea starilor de stres si anxietate.
Hraneste-te corect. Bebelusul este in perioada de crestere in greutate si de constituire a depozitelor de calciu si fier. Cresterea celulara necesita proteine pe care tot tu trebuie sa i le asiguri. Ar trebui sa recurgi la o dieta usoara, pentru a reduce disconfortul abdominal cauzat de arsuri la stomac si aciditate. Mesteca bine mancarea. Evita grasimile, condimentele si toate alimentele picante. Limiteaza sau renunta la consumul de prajeli.
Mentinerea unui nivel optim de activitate fizica este importanta pentru toate femeile gravide. Femeile care au practicat sport in mod regulat inainte de a ramane insarcinate pot continua. In principiu, se vor evita sporturile violente sau competitive, miscarile bruste, sariturile, indoirea excesiva a articulatiilor. Inotul si yoga mentin corpul tonifiat si previn rigiditatea musculara.