Bebe :

In aceasta saptamana fatul are o lungime in jur de 7 cm si o greutate in jur de 23 grame.

Acum placenta e functionala si asigura fatului oxigenul si substantele nutritive de care acesta are nevoie pentru a creste si a se dezvolta. De asemenea, ea produce hormoni (estrogen si progesteron) cu rol in mentinerea sarcinii.

Capul fatului este inca mare in comparatie cu restul corpului dar din aceasta saptamana corpul isi accelereaza ritmul de crestere in timp ce capul creste intr-un ritm mai lent.

Ochii si urechile se apropie tot mai mult de pozitia lor finala.

Gatul se alungeste, in felul acesta capul nu mai este aplecat pe torace.

Toate organele interne sunt formate.

Plamanii se dezvolta si incep miscarile de inspir si expir.

Intestinele isi ocupa locul in cavitatea abdominala retragandu-se din cordonul ombilical.

Pancreasul secreta insulina, raspunzatoare de mentinerea echilibrului glucidic iar ficatul produce bila care se acumuleaza in vezica biliara.

Rinichii sunt functionali, la fel si restul aparatului renal. Rinichii produc urina care este stocata in vezica urinara si pe care fatul o elimina in lichidul amniotic.

Organele genitale externe se dezvolta si devin vizibile.

Pielea este in continuare transparenta, prin ea putandu-se vedea vasele de sange.

Corpul incepe sa se acopere de un puf fin, numit lanugo. In general acesta dispare inainte de nastere insa uneori poate persista si dupa. Mai frecvent e prezent la nastere la copiii nascuti inainte de termen (prematuri).

Fatul se misca mai mult. In aceasta saptamana el poate sa inchida si sa deschida gura, sa suga, sa zambeasca si poate inghiti cate putin lichid amniotic.

Corpul tau :

Esti acum in prima saptamana al celui de-al doilea trimestru de sarcina. Aceasta este perioada cea mai confortabila de pe toata perioada sarcinii. Greturile si ametelile dispar, te poti alimenta mai bine, esti mai energica si mai increzatoare in tine, ai o dispozitie mai buna.

Ca urmare a cresterii uterului pot apare usoare dureri abdominale.

Poti sa ai pirozis (arsura retrosternala) datorita faptului ca sfincterul dintre esofag si stomac se relaxeaza iar sucul gastric urca in esofag iritandu-i mucoasa.

Sanii se maresc in volum, areolele sunt mai intens colorate si mai mari. Vasele de sange sunt mai vizibile. Daca percepi o schimbare a structurii sanilor, si anume aparitia unor nodozitati, nu te ingrijora. Se pregatesc pentru alaptarea nou-nascutului. De altfel, la exprimarea mamelonului, incepe sa se secrete colostrul (laptele din primele zile de dupa nastere).

In trimestrul al doilea de sarcina riscul de avort spontan este mult redus comparativ cu primul trimestru.

Sfaturi :

Se observa la multe femei cresterea libidoului in acest trimestru de sarcina. Trebuie sa stii ca relatiile intime in aceasta perioada nu afecteaza fatul, el fiind protejat de lichidul amniotic si de un “dop” de mucus la nivelul colului uterin. Dupa orgasm este posibil sa apara o jena abdominala dar aceasta e normala.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!