Bebe :

Dezvoltarea fatului este aproape completa si este gata de nastere in orice moment. Inca nu s-a oprit din crestere si continua sa depuna grasime. El cantareste acum in jur de 2700 grame si masoara in jur de 45 cm.

Capul fatului e acum coborat in pelvis (micul bazin), inconjurat si protejat de oasele pelvisului.

Unii bebelusi au par pe cap, firele de par putand avea o lungime de cativa centimetri. Altii insa au putin par fin ca un puf. Culoarea parului nu e totdeauna asemanatoare cu a ta.

Pielea e intinsa si rozata.

Plamanii s-au dezvoltat complet iar bebelusul este pregatit pentru a se naste, el putand sa respire singur in afara uterului. Maturarea plamanilor poate fi apreciata prin calcularea raportului lecitina/sfingomielina. In mod normal , acest raport e mai mare decat 2. O valoare mai mica arata ca plamanii nu sunt inca maturati si exista un risc crescut de detresa respiratorie (insuficienta respiratorie).

Creierul este complet dezvoltat, miscarile fatului sunt coordonate, el putand apuca cu degetele.

Reactioneaza la lumina intorcandu-si capul in directia unui fascicul de lumina.

De retinut : Greutatea si lungimea mentionate la fiecare saptamana de sarcina sunt orientative deoarece fiecare sarcina e diferita iar fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu. Informatiile pe care le gasesti pe acest site te ajuta sa-ti creezi o imagine asupra modului in care fatul se dezvolta si creste in uter.

Corpul tau :

Ai ajuns in etapa finala a sarcinii. Nasterea la termen poate avea loc intre 37 si 42 saptamani de sarcina.

Te simti mai greoaie, burtica e mare acum, poti avea dificultati in timpul mersului. Acest lucru se poate datora faptului ca fatul s-a pozitionat deja pentru nastere, a coborat in micul bazin. Uterul tau s-a extins considerabil si a devenit de aproape o mie de ori mai mare decat volumul initial.

Multe gravide observa ca uterul si burtica par sa se opreasca din crestere, ele ramanand la aceleasi dimensiuni de acum pana la nastere.

Fatul nu mai are mult spatiu pentru miscare. Vei putea totusi simti cate o lovitura puternica in coaste sau in pelvis.

Se poate sa ai o secretie vaginala mai abundenta. Daca nu e insotita de mancarime, mirosuri neobisnuite si nu te deranjeaza, nu are semnificatie patologica.

Sanii devin mai grei, mai voluminosi si pot secreta colostru, primul lapte pentru bebelus in primele 3-4 zile de viata.

In general, femeile gravide au acum o stare de neliniste cauzata de oboseala, insomnie, dureri de cap, dureri de spate, mictiuni frecvente, mancarimea pielii.

Corpul incepe pregatirea pentru nastere si acest lucru se face prin dilatarea colului uterin. Dopul de mucus ofera protectie uterului izoland fatul de mediul extern. Dopul se elimina cel mai frecvent in timpul travaliului dar se poate elimina cu cateva ore, zile sau saptamani inainte de declansarea nasterii. Este de culoare galbena, e vascos, poate contine si cantitati mici de sange.

Contractiile Braxton Hicks devin mai frecvente.

Multe femei gravide au incontinenta urinara, adica pierd mici cantitati de urina la efort, cand rad, tusesc sau stranuta.

Sfaturi :

E timpul sa pregatesti bagajul pentru spital deoarece nasterea se poate declansa in orice moment. Strange-ti din timp lucrurile de care vei avea nevoie in maternitate dar si lucrurile de care va avea nevoie bebelusul.

Continua sa mananci sanatos, evita alimentele grase si laborios preparate.

Daca iti recomanda medicul, continua sa iei vitamine prenatale.

Trebuie sa ai o dispozitie pozitiva pentru ca aceasta afecteaza bebelusul in mod pozitiv.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!