In cea de a 22-a saptamana de sarcina fatul continua sa se dezvolte, iar in corpul mamei au loc modificari.

Cu cat sarcina inainteaza, fatul seamana din ce in ce mai mult cu un nou-nascut. El are acum 26 cm lungime si o greutate de 450 grame. In aceasta saptamana burtica si sanii mamei continua sa creasca. Uterul creste si el, varful lui depasind ombilicul cu 1-2 cm.

Dezvoltarea bebelusului in saptamana 22 de sarcina

Pielea s-a mai ingrosat, este mai putin transparenta ca pana acum, e mai opaca, nemaiputandu-se vedea reteaua de vase de la nivelul ei. Are aspect ridat deoarece pielea a crescut mai repede decat corpul fatului.

Pleoapele acopera ochii. Irisul nu e suficient de pigmentat, iar genele si sprancenele sunt bine formate.

Parul continua sa creasca, iar unghiile cresc si ele.

Simturile continua sa se dezvolte. Auzul este bine dezvoltat. La nivelul limbii incep sa se formeze papilele gustative. Simtul tactil se dezvolta si el, fatul reactionand la mangaieri. El se atinge singur in diverse zone ale corpului si atinge si cordonul ombilical.

Organele genitale continua sa se dezvolte. La baietei testiculele isi continua drumul din abdomen in scrot, sperma primitiva e formata, iar fatul secreta testosteron (hormonul masculin). La fetite ovarul, uterul si vaginul sunt deja dezvoltate.

Sistemul imunitar isi continua dezvoltarea deoarece se produc globule albe cu rol in apararea antiinfectioasa.

De retinut: Greutatea si lungimea mentionate la fiecare saptamana de sarcina sunt orientative deoarece fiecare sarcina e diferita, iar fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu. Informatiile pe care le gasesti pe acest site te ajuta sa-ti creezi o imagine asupra modului in care fatul se dezvolta si creste in uter.

Modificari ale corpului mamei. Simptome

Pot sa apara niste contractii nedureroase si nesistematizate, cunoscute sub numele de contractii Braxton-Hicks care nu afecteaza fatul. In cazul in care aceste contractii devin dureroase si numarul lor creste depasind 4 pe minut, trebuie sa te prezinti la medic.

Un alt inconvenient asociat cu cresterea uterului in saptamana 22 de sarcina este modificarea sistemului vascular. Asa pot sa apara varice, edeme ale gleznelor si balonarea. Incearca sa te odihnesti stand cu picioarele in sus, mergi pe jos in fiecare zi si bea multa apa.

E posibil sa-ti apara varice deoarece sarcina creeaza presiune suplimentara asupra venelor de la membrele inferioare. Daca iti apar acum varice, trebuie sa stii ca acestea nu dispar dupa ce nasti si la sarcina urmatoare se vor evidentia mai mult si se pot agrava. Varicele pot sa apara nu numai la nivelul membrelor inferioare, ci si la nivelul vulvei.

In saptamana 22 de sarcina, uterul a ajuns la inaltimea ombilicului si greutatea a crescut considerabil. Uterul, tot mai mare pe masura ce copilul se dezvolta, determina cresterile considerabile ale abdomenului. Cresterea uterului aduce un alt inconvenient gravidei: acesta apasa pe vezica urinara si rect, ceea ce poate duce la incontinenta urinara. Pentru a preveni acest lucru, se recomanda practicare exercitiilor Kegel.

Sfaturi pentru mama gravida in saptamana 22

Din cauza faptului ca in aceasta perioada pot sa apara dureri si edeme la nivelul membrelor inferioare, se recomanda sa porti incaltaminte cat mai comoda, fara tocuri. Trebuie sa eviti sa stai timp indelungat in picioare, iar atunci cand te culci, sa ridici picioarele la 45 grade fata de corp. Cand te asezi pe scaun, ridica-ti picioarele pe un scaun. De asemenea, poti ajuta circulatia la nivelul membrelor inferioare plimbandu-te zilnic in pas vioi. Poarta burtiera speciala pentru sarcina.

In timpul sarcinii trebuie sa dai atentie deosebita igienei personale. E bine sa faci dus evitand baile in cada si sa folosesti un sapun gras pentru a evita uscarea pielii. Dupa dus, foloseste o crema hidratanta care ajuta si la prevenirea aparitiei vergeturilor. Toaleta intima se face numai la exterior, spalaturile vaginale fiind contraindicate in timpul sarcinii. Toaleta regiunii anale trebuie facuta dupa fiecare folosire a toaletei, cu apa si sapun. De asemenea, stergerea se face totdeauna din fata spre spate pentru ca germenii din aceasta zona sa nu ajunga in vagin.

Daca ai o viata sedentara si nu efectuezi niciun exercitiu fizic, ar fi de dorit sa mergi pe zi cel putin o jumatate de ora pe zi. Acest lucru asigura mai multe avantaje: se evita aparitia venelor varicoase, ajuta la reducerea stresului, iti vei recapata silueta mai usor dupa sarcina si te vei odihni mai bine la sfarsitul zilei.

Rinichii lucreaza tot mai mult pentru a putea elimina toxinele tale, dar si pe cele ale fatului. Pentru a favoriza eliminarea acestora, este bine sa bei multe lichide. Band multa apa, eviti si infectiile urinare.

La aproximativ jumatate dintre gravide le apar pete intunecate pe fata, numite cloasma. Acestea sunt cauzate de hormonii care stimuleaza pigmentarea pielii. Pentru a reduce sau a preveni aparitia acestor pete, foloseste atat vara cat si iarna o protectie solara.

Incearca sa fii calma pentru a preveni si evita situatiile stresante. Daca ai dureri de cap, odihneste-te intr-o camera fara lumina. Daca durerile sunt foarte puternice poti lua un calmant prescris de medic.

Dieta gravidei in aceasta saptamana

Carbohidratii trebuie reprezinte jumatate din caloriile zilnice. Ii vei gasi in cartofi, morcovi, fructe etc.

Proteinele ​​creeaza celule si mentin muschii in stare buna. Ele sunt prezente in lactate, oua, carne de peste si pui.

Unele grasimi, cum ar fi Omega 3, sunt esentiale pentru dezvoltarea neurologica a copilului si sunt prezente in carnea de peste.

Medicul va prescrie suplimente pentru a satisface nevoile de vitamine, dar este esential sa consumi intre 2 si 4 fructe pe zi.

Bea cel putin 2 litri de apa pe zi.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!