Test de sarcina – pozitiv sau negativ?
Un test de sarcina pare simplu de utilizat si chiar este, insa este necesar sa se utilizeze corect. Il puteti achizitiona de mai jos pentru a-l folosi acasa, in ideea in care va doriti sa va confirme prezenta sau absenta unei sarcini.
Pe de alta parte, un test de sange poate fi realizat in acelasi scop, desi nu acasa, ci in cadrul unui laborator de analize. Astfel de teste pot sa detecteze hormonul de sarcina gonadotropina corionica umana (hCG) in urina sau in sange.
Care este cel mai potrivit moment pentru testul de sarcina
Nerabdarea care apare in situatiile in care un cuplu asteapta un copil este un sentiment firesc! Primul gand care apare in mintea unei femei la care menstruatia intarzie este sa faca un test de sarcina. Este eficient un astfel de test? Hormonul de sarcina hGG poate fi depistat atat in sange, cat si in urina, insa nu in prima zi in care menstruatia nu apare, ci la 10-14 zile de la conceptie. Concret, testul de sange va indica un rezultat real daca va fi realizat in cea de a 10-a zi de la conceptie, iar un test de urina va indica un rezultat real daca va fi realizat in a 14-a zi de la conceptie.
Avand in vedere ca gonadotropina corionica umana (hCG – hormon de sarcina) isi dubleaza valoarea pe masura ce fiecare zi trece, la 3-4 zile dupa data la care ar fi trebuit sa vina menstruatia se poate primi o confirmare reala. Puteti sa repetati un test de sange o data la doua zile. Acest lucru va confirma cu siguranta sarcina, daca aceasta exista.
Atat testul de sange, cat si testul de urina, sunt teste cantitative care masoara valoarea hormonului hGG, cel din urma putand sa arate doar daca hormonul este prezent sau nu in urina.
Cand se face testul de sarcina si cum?
Avand in vedere faptul ca in timpul noptii hormonul hCG poate sa creasca in concentratie, cel mai potrivit este sa efectuati testul de urina dimineata. Faptul ca se poate efectua acasa nu poate fi decat in avantajul vostru, in sensul in care nu necesita programare la medic si nici investigatii sofisticate.
In functie de producatorii testelor de sarcina, acestea pot fi utilizate in mod diferit. Spre exemplu, puteti sa colectati urina intr-un recipient si, ulterior, cu o pipeta sa luati cateva picaturi si sa le aplicati pe locul indicat pe test. De asemenea, sunt teste care va permit sa plasati urina direct pe test. Pe unele teste, producatorii au plasat simbolurile + sau – in dreptul zonei pe care au tratat-o chimic si cu care intra urina in contact. Alte teste isi schimba culoarea. Pe de alta parte, exista testele digitale pe care se afiseaza mesaje precum: „esti insarcinata”, „nu esti insarcinata”.
Foarte important este ca recipientul in care colectati urina sa fie foarte, foarte curat si testul utilizat sa nu fie expirat – pentru siguranta, specialistii recomanda achizitionarea unui singur test de sarcina o data, chiar atunci cand este necesar de efectuat.
.
La cat timp se citesc testele de urina dupa efectuare
In primul rand, cititi prospectul de care este insotit testul de sarcina. Astfel, nu exista riscul sa-l utilizati sau sa il cititi eronat. La modul general, testele functioneaza potrivit unor principii si in functie de acestea, exista un interval de timp in care trebuie sa fie citit pentru ca rezultatul sa fie real. De regula, testele pot fi citite in 5-10 minute. Ro-mamma va recomanda repetarea testului la 2-3 zile, mai ales daca aveti dubii si nu sunteti sigure de rezultatul primului test. O idee buna este sa utilizati doua teste de sarcina, de la branduri diferite.
Rezultat negativ de sarcina, dar menstruatia nu a venit? Adresati-va unui medic fara intarziere!
Rezultat pozitiv la testul de urina desi sarcina nu exista – cum se explica?
Testul de sarcina poate oferi si un rezultat fals pozitiv. Intre situatiile in care un test de urina poate sa iasa pozitiv desi sarcina nu exista se numara si urmatoarele:
1. Administrarea unor medicamente. In situatia in care ati urmat un tratament pentru infertilitate cu medicamente in al caror continut exista hCG, nivelul acestui hormon nu mai este concludent pentru sarcina si din aceasta cauza este necesar un test de sange, mult mai precis in indicarea nivelului de hCG.
2. Avort in perioada anterioara. Indiferent ca avortul a fost spontan sau nu, dar s-a petrecut in urma cu pana la opt saptamani, nivelul hCG din urina va face ca testul sa indice pozitiv, desi nu poate fi vorba despre o sarcina.
3. Sarcina chimica. Daca experimentati o sarcina chimica testul de sarcina poate fi pozitiv, desi ulterior vine menstruatia. Ovulul a produs hCG, insa evolutia sa a stagnat. Pana la urma este vorba despre o forma de avort spontan.
4. Utilizarea incorecta a testului. S-a mentionat anterior ca, in functie de producator, testele de sarcina sunt diferite, ceea ce inseamna ca trebuie sa urmati cu exactitate instructiunile din prospect. In principiu, asteptati sa treaca minutele specificate in prospect (sau pe ambalaj), nici mai mult si nici mai putin. Daca asteptati mai putin, nu se va obtine niciun rezultat, daca asteptati mai mult poate sa apara linia de evaporare. De asemenea, aveti grija ca testul sa nu fie expirat.
Aveti dubii?
- Repetati testul de urina la o perioada de cateva zile;
- Mergeti la un laborator de analize si solicitati un test de sange al hormonului hCG – este cu mult mai concludent;
- Ati fumat si ati consumat alcool sau droguri? Ati utilizat contraceptivele orale? Ati urmat un tratament cu antibiotice? Nu vor fi influentate rezultatele testului de sarcina, insa este timpul sa va opriti!
Cat de sigur este un test de sarcina?
Multi dintre producatori sustin ca testele de urina pe care le propun pentru confirmarea sarcinii au o acuratete de peste 99% si ca pot confirma sarcina chiar din prima zi de intarziere a ciclului menstrual sau cu 4 zile inainte de data estimata a urmatorului ciclu. De asemenea, unii producatori recomanda utilizarea unui astfel de test la 10-12 zile dupa un contact intim care ar fi putut sa produca fecundatia. Aceste recomandari nu au un suport real! Ciclul normal are 28 de zile, intre a 14-a si a 15-a zi aparand ovulatia, dar cate dintre voi aveti un ciclu menstrual inscris in acesti parametri clasici? Multe dintre voi experimentati cicluri menstruale cu tipar diferit.
Embrionul incepe sa secrete hormonul hCG imediat dupa implantare, iar acesta ajunge mai intai in sangele mamei si, ulterior, in urina, moment in care poate fi detectat de testul de sarcina. Vor trece aproximativ 7-10 zile pana ce embrionul va ajunge in uter pentru a se implanta, insa la fel de bine pot sa treaca 12-14 zile – sau chiar mai multe zile in unele cazuri. Ovulul este eliberat si la modul teoretic poate fi fecundat cu 14 zile inainte de urmatorul ciclu menstrual. In cazul multora dintre voi ovulatia poate sa apara tarziu, cu 7 zile inainte de urmatorul ciclu menstrual, ceea ce inseamna ca menstruatia se instaleaza doar la 7 zile dupa fecundatie. Or, in aceasta perioada embrionul poate ca nici macar nu a ajuns in uter si nu se pune inca problema implantarii, cum nu se pune nici problema existentei hormonului hCG in urina. Ce inseamna acest lucru? Fara indoiala, un test cu rezultat fals negativ.
In concluzie, testarea la 10-12 zile dupa un contact intim suspect ca ar determina aparitia unei sarcini nu poate fi sigura. Media de viata a spermatozoizilor in interiorul unei femei este de 3-5 zile.
Dupa un contact intim, in conditiile in care ovulatia are loc atunci, fecundatia se poate produce la 5 zile. Apoi, pana la implantare pot trece 12-14 si in final, vor mai trece 1-2 zile pana ce hormonul hCG ajunge in urina la un nivel la care sa poata fi detectat cu ajutorul unui test de sarcina. Asadar, dupa un calcul simplu, dupa un contact intim suspectat de sarcina pot sa treaca 21 (5+14+2) pana ce printr-un test sa se detecteze sarcina, ceea ce inseamna ca testele realizate intr-un timp mai scurt pot avea rezultate fals negative.
.
Salvează
Salvează