Saptamana 8 de sarcina
Bebe :
Incepand cu aceasta saptamana, embrionul este numit fat. Are acum o lungime de 1,5 – 2 cm si greutatea de 1 gram.
Capul devine acum mai rotunjit si de dimensiuni mai mici, reprezentand 25% din dimensiunea corpului.
Trasaturile fetei devin mai proieminente. Se vad bine gura, buzele, nasul, ochii, obrajii, barbia.
Pleoapele sunt in curs de dezvoltare, ele vor acoperi ochii dar acestia raman inchisi pana la 24 de saptamani. Se dezvolta urechea interna care va asigura functiile de auz si de echilibru.
Organele interne isi continua dezvoltarea.
Inima si sistemul circulator sunt complet formate.
Organele excretoare sunt inchise spre exterior de membrana anala si de cea uro-genitala.
Organele genitale nu sunt inca vizibile, ele fiind inca in formare.
Membrele superioare si inferioare s-au lungit si sunt in forma lor definitiva. Umerii, coatele, soldurile si genunchii se disting bine. Fatul poate sa flecteze (sa indoaie) coatele si pumnii.
Degetele de la maini isi capata aspectul normal prin disparitia membranelor care le uneau in timp ce degetele de la picioare raman in continuare unite.
Straturile de piele ce acopera fatul devin mai numeroase dar pielea e inca fina, translucida.
Corpul tau :
Schimbarile legate de aspectul exterior al corpului incep sa apara. Talia se ingroasa putin. Sanii cresc mai tare in volum si devin mai durerosi. E bine sa-ti cumperi sutiene speciale pentru perioada graviditatii.
Uterul se mareste pentru a permite dezvoltarea fatului. El are acum dimensiunea unei portocale si apasa pe vezica urinara iar tu vei urina mai des.
Este posibil sa incepi sa simti dureri in partea inferioara a spatelui datorita faptului ca uterul marit apasa pe partea inferioara a coloanei vertebrale. El poate presa si asupra nervului sciatic determinand dureri la nivelul feselor.
Pot persista oboseala, ametelile, uneori pot apare stari de lipotimie (lesin) care se pot explica fie prin scaderea tensiunii arteriale, fie prin hipoglicemie daca apar la cateva ore dupa ultima masa, fie prin hipocalcemie, frecventa la gravide.
Balonarea, constipatia, arsurile la stomac pot fi ameliorate printr-o dieta echilibrata.
Sfaturi :
Este timpul sa treci la haine largi si incaltaminte confortabila, de asemenea sa porti sutiene speciale pentru gravide.
Daca pana acum nu ai fost decat la medicul de familie, acum e timpul sa mergi la un obstetrician. Acesta te va consulta, iti va cere niste date (data ultimei menstruatii, daca ai mai avut pana acum sarcini sau avorturi, daca ai vreo problema de ordin medical, daca sunt boli cronice in familie). De asemenea, iti va da sa faci niste analize de sange si urina (hemoleucograma, grup de sange, Rh, probe pentru depistarea unor boli infectioase : rubeola, toxoplasmoza, citomegaloviroza, virusul hepatitei B si C, HIV, listerioza, sifilis, analiza glucidelor si proteinelor in urina, frotiu vaginal si culturi de la nivelul colului uterin. Iti va face si o ecografie pentru verificarea localizarii intrauterine a sarcinii si a viabilitatii embrionului.
Din cauza cresterii in greutate poti sa ai neplacerea sa–ti apara vergeturi. Aparitia lor este favorizata de luarea excesiva in greutate intr-o perioada scurta de timp. Nu toate femeile fac in timpul sarcinii vergeturi dar ele apar la mai mult de jumatate dintre gravide pe burtica, pe sani, pe coapse si pe solduri. Poti incepe sa folosesti creme antivergeturi (speciale pentru gravide) pentru a preveni aparitia acestora in timpul sarcinii. De asemenea hidrateaza-te bine si supravegheaza-ti greutatea cantarindu-te in mod regulat.
In timpul sarcinii iti pot apare pete specifice de sarcina pe fata. E bine sa eviti sa te expui la soare pentru a nu le intensifica.
E bine sa faci dus renuntand la baile in cada cu apa fierbinte.