Bebe :

In saptamana a cincea embrionul se dezvolta rapid. Acum are o lungime de 5-6 mm si seamana mai mult cu un mormoloc decat cu un copil.

Placenta si cordonul ombilical functioneaza deja asigurand oxigenul si substantele nutritive pentru embrion. Sacul amniotic este vizibil la ecograf si contine lichid amniotic.

Acum embrionul are cap si trunchi si niste muguri din care se vor dezvolta membrele superioare si inferioare. Pe partile laterale ale capului exista doua pliuri din care se vor forma urechile. Tot in zona capului apare o deschizatura unde se va forma gura si alte doua deschizaturi mai mici care vor fi narile. In aceasta saptamana incep sa se dezvolte si ochii. In felul acesta trasaturile fetei capata contur.

Cele mai importante schimbari se produc la nivelul inimii. Inima se desparte in doua camere (dreapta si stanga) si incepe sa bata pompand sange.

In saptamana a cincea tubul neural, care este aproape complet dezvoltat, se inchide realizandu-se astfel conexiunea intre creier si maduva spinarii.

Corpul tau :

Ciclul menstrual a intarziat o saptamana. Testele de sarcina sunt pozitive datorita HCG (gonadotropina corionica umana) care se excreta prin urina.

Nu exista schimbari vizibile in aspectul tau fizic.

Datorita nivelului crescut de hormoni (estrogen si progesteron) te poti simti obosita, chiar somnolenta. De asemenea poti avea greturi si senzatie de varsatura, simptome care apar mai ales dimineata. Poti avea ameteli si stari de lipotimie (lesin). Pot apare “poftele” dar si repulsia fata de unele alimente. Modificarile hormonale determina si o sensibilitate crescuta la nivelul sanilor, schimbari rapide de dispozitie, cresterea apetitului si mictiuni (urinari) mai frecvente .

Sfaturi:

Prima luna de sarcina a trecut. Daca vrei ca sarcina sa decurga normal si la capatul celor noua luni sa dai nastere unui copil sanatos, trebuie sa iti schimbi modul de viata daca nu ai facut-o pana acum. Primul trimestru de sarcina reprezinta o etapa foarte importanta in dezvoltarea bebelusului tau deoarece acum are loc organogeneza.

Este esential ca atat in timpul conceptiei cat si in primele trei luni de sarcina sa eviti fumatul, bauturile alcoolice, drogurile si medicamentele si sa iei acid folic. Este important ca zilnic sa faci cateva exercitii fizice usoare sau scurte plimbari.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!