Bebe :

In aceasta saptamana embrionul creste foarte mult, isi dubleaza dimensiunea fata de saptamana anterioara. Are o lungime de aproximativ 1 cm, fiind cam de marimea unui bob de strugure mai mic. Incepe sa-si piarda aspectul de mormoloc si sa capete din ce in ce mai mult aspectul unui copil.

Placenta devine vizibila iar cordonul ombilical creste in lungime permitandu-i embrionului o mai mare libertate in miscare. El pluteste in lichidul amniotic.

Capul este tot disproportionat de mare comparativ cu restul corpului.

Trasaturile fetei devin mai bine definite. Gura se poate deschide. Ochii se observa foarte bine. Ei sunt acoperiti de niste membrane care vor deveni pleoape. La nivelul ochilor incepe dezvoltarea retinei, cristalinului si nervului optic. Se formeaza fosele nazale, urechea externa si cea interna.

Se dezvolta maxilarul superior si cerul gurii care in aceasta saptamana fuzioneaza. Daca aceasta fuziune nu are loc, copilul se naste cu o malformatie, cheilognatopalatoschizis (“gura de lup”).

Acum are loc separarea capului de restul corpului prin gat.

Toate organele embrionului continua sa creasca si sa se dezvolte.

Inima este activa si este situata in cavitatea toracica. Ea bate cu o frecventa de 150 batai pe minut.

Ficatul este bine dezvoltat si functional. El produce globulele rosii pana in momentul in care maduva spinarii se va forma si va putea prelua aceasta functie.

Se dezvolta si pancreasul.

Intestinele se dezvolta si ele si se repliaza in cordonul ombilical.

Glanda tiroida se plaseaza la locul ei, lipita de trahee.

Mainile si picioarele continua sa se alungeasca, mainile fiind in avans fata de picioare. Degetele sunt din ce in ce mai bine definite iar membranele care le unesc incep sa dispara.

Scheletul embrionar cartilaginos incepe sa se osifice.

Straturi subtiri de piele incep sa acopere embrionul. Pielea este foarte fina si prin ea se vad vasele sanguine.

Embrionul incepe acum sa se miste si va fi activ din acest moment. Miscarile lui nu vor putea fi percepute de mama dar ele pot fi vazute la ecograf.

Corpul tau :

In ce priveste aspectul exterior al corpului tau, nu sunt schimbari mari fata de saptamanile trecute. Totusi poti lua putin in greutate sau, din contra, sa scazi daca ai greturi si nu te poti alimenta.

Uterul creste in volum si exercita presiune asupra vezicii urinare. Acest lucru determina mictiuni (urinari) frecvente. Se poate intampla sa pierzi urina cand stranuti, tusesti sau razi.

“Raul de dimineata” persista si in aceasta saptamana datorita nivelurilor crescute de hormoni.

Vei mai avea oboseala, dureri de cap si stari contradictorii de fericire si tristete care alterneaza.

Poti avea pofte sau repulsii fata de unele alimente. E posibil sa apara constipatia cu perioade ocazionale de indigestie.

Sfaturi :

Cresterea rapida a embrionului presupune o buna hranire a acestuia iar el ia din sangele tau toate elementele nutritive de care are nevoie.De aceea, pe perioada sarcinii trebuie sa acorzi mare atentie alimentatiei tale care trebuie sa fie echilibrata si variata. Se recomanda sa mananci de 5-6 ori pe zi cantitati mici de alimente. Acest mod de a manca te ajuta in combaterea starii de rau, a somnolentei si a oboselii. Este bine sa eviti dulciurile concentrate care nu-l ajuta cu nimic pe bebe dar care duc la acumularea unor kilograme in plus la mama, mancarurile grase care aduc putini nutrienti lui bebe, condimentele in exces, bauturile alcoolice, cafeaua si bauturile racoritoare care contin cofeina, tutunul si drogurile. De asemenea trebuie sa bei lichide suficiente : 1,5 – 2 litri de lichide pe zi. E bine sa bei apa plata, dar si lapte, necesar pentru aportul de calciu, sau sucuri naturale de fructe si legume pentru aportul de vitamine.

Pentru atenuarea senzatiei de greata si varsaturi exista unele solutii : mese mici si dese, bautul unei citronade (apa cu lamaie, neinducita) , mancatul unui biscuit sau a unei felii de paine prajita dimineata pe stomacul gol, evitarea de a te intinde imediat dupa ce ai mancat.

Contrar credintei populare, “poftele” pentru anumite alimente nu indica neaparat ca ai nevoie de acel aliment. Poti sa-ti satisfaci poftele sanatoase iar pentru cele nesanatoase cauta alternative, de exemplu un fruct in locul unei prajituri.

Saptamana 8 de sarcina >>

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!