Saptamana 17 de sarcina nu este atat de diferita de saptamana 16.

Acum este momentul in care sunt experimentate schimbari importante in organism, la nivelul sanilor si spatelui, precum si in ceea ce priveste emotiile. Aceasta este una dintre etapele de care femeile tind sa se bucure cel mai mult de sarcina.

Dezvoltarea fatului in saptamana 17 de sarcina

In aceasta saptamana fatul masoara 17 cm si cantareste 140 grame.

Placenta creste si se ingroasa avand o grosime de peste 2,5 cm. Are mii de vase de sange care aduc fatului oxigen si nutrienti de care are nevoie pentru crestere si dezvoltare.

Cordonul ombilical creste in lungime si se ingroasa pentru a putea indeplini rolul de transport al sangelui si substantelor nutritive catre fat.

Fatul isi tine capul mai drept datorita faptului ca muschii gatului se dezvolta mai mult si devin mai puternici.

Urechile ajung in aceasta saptamana in pozitia lor finala. Auzul fatului se imbunatateste tot mai mult. El reactioneaza la zgomote mai puternice tresarind.

Toate organele sunt formate si se afla la locul lor.

In colonul fatului incepe sa se formeze meconiul, o substanta vascoasa, de culoare negricioasa pe care copilul o va elimina dupa nastere. Meconiul este format din ceea ce inghite fatul in timpul celor 9 luni de sarcina: lichid amniotic, secretii digestive, detritusuri celulare, mucus.

In saptamana 17 apare apendicele ca o mica prelungire atasata de colonul ascendent.

Oasele se intaresc, tesutul cartilaginos transformandu-se in tesut osos. Oasele raman totusi flexibile pentru ca bebelusul sa poata trece mai usor prin vaginul mamei in timpul expulziei.

Pielea este inca fina si transparenta lasand ca pe suprafata ei sa se vada capilarele ca niste dungulite roz. Sub piele continua sa se acumuleze celule de grasime. Acest strat adipos il ajuta pe bebelus sa-si mentina temperatura constanta dupa nastere, cand trece brusc de la caldura din interiorul uterului la cea din exterior.

Pe piele incepe sa se formeze vernixul (vernix caseosa), o „patura” grasoasa, alb-galbuie, secretata de glandele sebacee si de unele celule speciale ale amniosului. El protejeaza pielea fatului impotriva maceratiei de catre lichidul amniotic.

De retinut: Greutatea si lungimea mentionate la fiecare saptamana de sarcina sunt orientative deoarece fiecare sarcina este diferita, iar fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu. Informatiile pe care le gasesti pe acest site te ajuta sa-ti creezi o imagine asupra modului in care fatul se dezvolta si creste in uter.

Modificari ale corpului mamei. Simptome

Sarcina este din ce in ce mai evidenta, burtica se vede mai bine.

Multe femei simt acum primele miscari fetale. Daca nu le-ai simtit saptamana trecuta si nu le simti nici in aceasta saptamana, nu-ti fa griji, le vei simti in urmatoarele 2 – 3 saptamani (pana in saptamana 20).

Sanii cresc mai mult. Hormonii incep sa se pregateasca pentru productia de lapte. Prin urmare, alimentarea cu sange este crescuta la nivelul sanilor. Venele incep sa devina vizibile.

Uterul creste si isi schimba forma, iar celelalte organe interne vor fi impinse din locul lor. Pe masura ce sarcina progreseaza, uterul marit pune, de obicei, presiune asupra vezicii urinare, ceea ce face ca gravida sa simta nevoia de a urina mai des. In plus, modificarile hormonale pot dilata ureterele, crescand riscul de infectii ale tractului urinar. Este important sa mergi la baie sa elimini urina de cate ori este necesar, sa bei multa apa si sa consulti un medic daca ai mancarimi sau dificultati la urinare.

Poti avea dureri la nivelul membrelor inferioare. Datorita cresterii fatului, uterul comprima nervul sciatic. Durerea incepe la nivelul fesei si coboara pana la nivelul labei piciorului. Pentru a evita aceste dureri, nu trebuie sa stai mult timp intr-o singura pozitie.

De asemenea, datorita greutatii mai mari si actiunii hormonilor, poti avea dureri de spate. Este necesar sa iti monitorizezi pozitia si, daca este posibil, sa faci exercitii fizice pentru a consolida spatele. Inotul si yoga sunt foarte recomandate.

Unele gravide observa ca memoria lor nu este la fel de buna ca inainte de sarcina.

Pe de alta parte, unele gravide care poarta lentile de contact se plang ca nu le mai tolereaza. Aceasta neplacere este tranzitorie, numai pe perioada sarcinii. Ea apare datorita modificarii presiunii intraoculare in aceasta perioada.

In timpul sarcinii se pot agrava alergiile. Trebuie sa mergi la un medic alergolog pentru a-ti prescrie tratamentul intrucat sunt medicamente care pot afecta fatul.

Sfaturi pentru mama in saptamana 17 de sarcina

Dupa prima vizita la medicul obstetrician, cand ai fost luata in evidenta de acesta, se recomanda sa faci controale periodice, la inceput lunar, iar in ultimul trimestru de doua ori pe luna sau de cate ori esti programata. La aceste controale ti se ia tensiunea arteriala, esti cantarita, ti se masoara circumferinta abdomenului, ti se iau probe de urina pentru depistarea unei eventuale infectii urinare si probe de sange pentru hemoleucograma, glicemie, calcemie, dozarea proteinelor din sange, probe hepatice, probe renale. Unele dintre acestea se fac o singura data, altele se repeta pe toata perioada sarcinii.

Intre saptamana 15 si saptamana 17 de sarcina se fac doua teste: testul pentru dozarea alfafetoproteinei si triplul test pentru a depista existenta unor eventuale anomalii cromozomiale (sindrom Down, trisomia 13) sau malformatii (anencefalie, atrezie intestinala etc), predispozitia pentru un avort spontan sau pentru nastere prematura.

Ecografiile se pot face prima data intre a 10 a si a 20 a saptamana si se repeta apoi pe parcursul sarcinii. Ele ajuta medicul sa verifice felul in care se dezvolta bebelusul, sa vada daca data la care trebuie sa nasti este exacta, sa depisteze anumite anomalii ale fatului, sa urmareasca pozitia lui in uter, sa aprecieze starea de sanatate a placentei si cantitatea de lichid amniotic.

Amniocenteza este un test folosit pentru depistarea eventualelor boli genetice la copilul inca nenascut. Se efectueaza in saptamanile 15-18 de sarcina prin recoltarea unei mostre de lichid amniotic. Acest test se face mai ales femeilor cu risc crescut de a da nastere unor copii cu boli genetice sau anomalii cromozomiale, cum ar fi femeile cu varsta de peste 35 de ani.

In acest stadiu, este important sa eviti miscarile rapide sacadate, precum sariturile, insa este recomandat sa mergi mult pe jos si sa inoti.

Somnul este de asemenea foarte important. Masajele si yoga te pot ajuta sa dormi mai bine si sa lasi grijile deoparte.

Evita tocurile inalte sau hainele stramte, pentru a evita intreruperile in circulatie.

Dieta in aceasta saptamana

Este foarte important sa dobandesti obiceiuri alimentare sanatoase in toate etapele sarcinii. Mai ales in saptamana 17 de sarcina este de dorit sa ai grija de dieta ta. Nu este nevoie sa mananci pentru doi, dar trebuie sa adopti un regim alimentar variat, bogat in substante nutritive necesare pentru dezvoltarea bebelusului tau.

  • Este important sa incluzi in dieta fier si calciu;
  • Bea cel putin 8 pahare de apa pe zi pentru a tine departe constipatia.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!