Bebe :

Dezvoltarea fatului e aproape completa.

Organele interne sunt dezvoltate, doar plamanii mai continua sa se dezvolte. Fiecare zi sau saptamana petrecuta in uterul mamei ajuta respiratia pe cont propriu dupa nastere deoarece in aceste ultime saptamani de sarcina se formeaza surfactantul.

Daca bebelusul s-ar naste acum, ar fi prematur. Sarcina la termen e considerata a fi intre 37 si 42 de saptamani. Nou-nascutii inainte de 37 saptamani sunt prematuri iar cei nascuti dupa 42 saptamani sunt postmaturi.

Oasele craniului nu fuzioneaza in timpul vietii intrauterine. In timpul nasterii, craniul se modeleaza si se adapteaza pentru a putea trece prin canalul de nastere.

Oasele scheletului sunt inca moi pentru a permite deplasarea mai usoara a fatului prin filiera genitala. Ele se vor intari le-a lungul primilor ani de viata.

Intestinul e plin cu meconiu, substanta verzui-negricioasa care va fi eliminata dupa nastere. In unele cazuri se poate intampla ca meconiul sa sa elimine in lichidul amniotic, schimband aspectul clar al lichidului. Acest lucru semnifica o suferinta fetala.

Sistemul nervos este dezvoltat, permite miscari coordonate ale fatului. Acum el exerseaza respiratia, suptul si inghititul.

Sistemul imunitar e destul de matur pentru a-l proteja de infectii dupa nastere.

Gingiile se intaresc iar muschii care participa la suctiune (supt) se dezvolta.

Corpul tau :

Esti tot mai nerabdatoare sa nasti si sa-ti cunosti bebelusul.

Cantitatea de lichid amniotic e mai mica acum cand fatul a crescut atat de mult. El inghite zilnic lichid amniotic si apoi il elimina prin urina. Exista un echilibru intre cantitatea de lichid amniotic pe care o inghite si cea pe care o excreta, echilibru care e mentinut zilnic. Daca acest echilibru nu e mentinut, cantitatea de lichid amniotic din uter va creste (polihidramnios) sau va scadea (oligoamnios). Acest lucru se intampla cam la 8% din sarcini si este mai frecvent in trimestrul al treilea. Cantitatea de lichid amniotic este apreciata de medic la examenul ecografic.

Se poate ca fatul sa coboare in aceasta saptamana in pelvis. Presiunea asupra plamanilor si stomacului scade iar apetitul poate creste. In acelasi timp creste presiunea asupra partii inferioare a corpului determinand mictiuni frecvente si hemoroizi.

In mod normal uterul cantareste 50 grame dar, in saptamana 36 el cantareste mai mult de un kilogram (e de mai mult de 20 de ori mai greu decat inainte de sarcina).

E dificil acum sa gasesti o pozitie confortabila de dormit. Cel mai bine e sa dormi pe o parte si anume pe partea stanga cu o perna intre picioare si o alta perna la spate. Daca ai dificultati de somn, bea un pahar cu lapte cald sau un ceai calmant inainte de culcare.

Obisnuieste-te cu nevoia de a merge la toaleta in timpul noptii, chiar de mai multe ori pe noapte. Uterul devine atat de mare incat preseaza vezica urinara nepermitandu-i sa se umple.

Daca in acesta saptamana capul fatului se angajeaza in pelvis, vei simti ca poti respira mai usor.

E posibil sa ai mancarimi la nivelul pielii datorita intinderii ei.

Pentru unele gravide mersul devine dificil.

In ultima luna de sarcina controalele ginecologice se fac saptamanal.

Sfaturi :

Daca ai deficultati in respiratie, senzatie de lesin, palpitatii si o pierdere a poftei de mancare si/sau paloare, ai putea avea deficit de fier (anemie feripriva). Riscul aparitiei anemiei e mai mare in timpul sarcinii deoarece cresterea volumului de sange poate avea ca rezultat o reducere a hemoglobinei. Fierul este vital pentru producerea hemoglobinei. Anemia in ultima parte a a sarcinii poate fi amenintatoare pentru sanatatea ta sau a copilului tau. Daca esti anemica, medicul iti poate prescrie suplimente de fier.

O grija aparte trebuie sa acorzi igienei intime pentru a preveni infectiile urinare.

E bine ca la controlul periodic pe care-l faci acum sa discuti cu obstetricianul care este cea mai potrivita cale de a naste : cea naturala sau prin operatie cezariana. Operatia cezariana se practica atunci cand nasterea pe cale naturala este contraindicata : daca ai un bazin prea stramt (disproportie fat-bazin), daca ai afectiuni care contraindica efortul (boli de inima, miopie, diabet) sau daca bebelusul este in prezentatie pelviana sau transversa.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!