Saptamana 1 de sarcina – prima saptamana
Se considera ca prima saptamana de sarcina incepe cu prima zi a ultimei menstruatii, cu aproximativ doua saptamani inainte de a avea loc conceptia. Aceasta prima saptamana cuprinde de fapt perioada sangerarii, a menstruatiei.
Sarcina dureaza in medie 280 de zile (40 saptamani). Este important sa stii ca data probabila a nasterii este o estimare, cei mai multi copii se nasc intre 37 si 42 saptamani (259 – 294 zile) si doar un mic procent de gravide nasc chiar la data calculata.
Corpul tau :
In primele doua saptamani de sarcina corpul tau nu va simti nici o modificare deoarece conceptia are loc in jurul celei de a 14-a zi a ciclului menstrual cand are loc ovulatia.
Organismul tau incepe sa se pregateasca pentru ovulatie si pentru o posibila fecundare.
E important sa iti notezi data ultimei menstruatii pentru a putea calcula data probabila a nasterii si pentru a putea urmari evolutia sarcinii si dezvoltarea copilului in burtica.
Sfaturi :
Primele saptamani de gestatie sunt esentiale pentru dezvoltarea normala a sarcinii. Embrionul ia toata hrana de care are nevoie din rezervele corpului tau. Exista substante nutritive care ar trebui sa fie stocate in organism inainte de conceptie, cele mai importante fiind cele de acid folic. E bine sa incepi sa iei acid folic 0,4 mg (400 micrograme) pe zi cu cel putin 3 luni inainte de a concepe si sa continui sa-l iei in primele 12 saptamani de sarcina pentru a preveni defectele de tub neural (spina bifida, anencefalie). Urmeaza o dieta sanatoasa care sa contina cantitati suficiente de vitamine (legume si fructe proaspete), calciu si proteine. De asemenea e bine sa incepi sa faci exercitii fizice usoare.
Se recomanda sa te lasi de fumat daca cumva esti fumatoare, sa renunti la bauturile alcoolice si sa excluzi cofeina (cafeaua, bauturile racoritoare si prajiturile care contin cofeina). Alcoolul si tutunul pot provoca malformatii congenitale la fat. In plus, nicotina provoaca o crestere a riscului de a da nastere unui copil subponderal iar consumul de alcool poate duce la aparitia problemelor in dezvoltarea motorie sau intelectuala a copilului tau.
Trebuie sa mai stii ca nicotina si cofeina reduc fertilitatea, de aceea daca esti hotarata sa ai un copil trebuie sa renunti la aceste “placeriâ€.
Totodata ai grija ca in aceasta perioada sa nu iei medicamente fara avizul medicului deoarece multe dintre acestea pot influenta negativ sarcina si fatul.