Totul despre Sanatate
Afla totul despre sanatatea fizica si psihica a mamelor, copiilor si tatilor
Din sectiunile de mai jos, oirce membru al familiei poate afla totul despre sanatatea lui, a partenerului si a copiilor, incepand de la dictionar medial si ghidul vitamileor, pana la sfaturi, preventie, afectiuni si tratamentele lor. Dati click cu incredere pe link-urile de mai jos si sariti direct la sectiunea care este de interes imediat.
1. Dictionar medical
Cele mai multe dintre voi aveti acasa un dictionar al limbii romane sau unul al unei limbi straine, un dictionar de autori sau un dictionar al unor termeni dintr-un domeniu pe care doriti sa-l stapaniti bine. Un dictionar medical aveti? Utilitatea sa nu poate fi pusa la indoiala! Ar fi totusi o problema, in sensul in care va trebui sa achizitionati periodic un astfel de dictionar, deoarece acesta se actualizeaza permanent. Ro-mamma va ofera o alternativa: dictionarul medical online!
Nu sunteti familiarizate cu termenii medicali? Vi s-a spus ca bebelusii au o problema medicala si nu stiti ce inseamna?
.
2. Ghidul vitaminelor
Cautati informatii complete cu privire la vitamine? Ghidul pentru vitamine Ro-mamma este aici pentru voi! Articolele pe care le asociem acestei sectiuni cuprind informatii importante cu privire la vitamine. Exista 13 vitamine esentiale. Este deosebit de important sa cunoasteti rolul lor in mentinerea sanatatii si cele mai bune surse dietetice de vitamine.
In general, vitaminele sunt impartite in doua grupe: vitamine hidrosolubile si vitamine liposolubile. Vitamine hidrosolubile sunt vitamina C si complexul de vitamine B: tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), piridoxina (vitamina B6), acid folic, vitamina B12, biotina si acidul pantotenic. Vitaminele solubile sunt A, D, E si K.
Vitaminele, dintre care cele mai cunoscute sunt vitaminele A, C si E, sunt oligoelemente care participa la foarte multe reactii chimice din organism. Acestea sunt elemente esentiale, de aceea si numele lor: „vita” inseamna viata in latina. Cele 13 vitamine cunoscute in prezent joaca roluri cheie in functionarea organismului: reactii enzimatice, rol hormonal, asimilarea alimentelor sau actiune antioxidanta.
.
3. Preventie
Ati observat ca micutii vostri racesc foarte frecvent. Ca fac febra mare, tusesc si nu respira corect. A devenit o obisnuinta ca de 2-3 ori pe luna sa va faceti griji pentru sanatatea copiilor vostri? Bineinteles ca in astfel de conditii va doriti sa va informati temeinic cu privire la preventie si imunitate.
Articolele Ro-mamma va asigura informatie corecta cu privire la prevenirea imbolnavirilor copiilor si prin asigurarea urmatoarelor elemente deosebit de importante:
- Asigurarea unui mediu sanatos de viata;
- Respiratie corecta;
- Respectarea regulilor de igiena;
- Alimentatie sanatoasa;
- Administrarea de suplimente naturale;
- Administrarea de tratamente alternative;
- Screeninguri anuale.
Copiii reprezinta o prioritate pentru toti parintii responsabili. Este firesc sa va doriti sa ii vedeti mereu activi si veseli, iar pentru ca acest lucru sa fie posibil trebuie sa le monitorizati cu atentie starea de sanatate.
Pe de alta parte, viitoarele mamici ar trebui sa aiba in vedere ca starea lor de sanatate conteaza foarte mult pentru copil. O femeie insarcinata poate sa-i transmita copilului sau o boala. Acesta este un motiv in plus pentru pretuirea preventiei.
.
4. Tratamente
Termenul „tratament” se refera la toate metodele utilizate in incercarea de a se lupta cu o boala, in ideea in care aceasta trebuie sa fie vindecata. Toate tratamentele utilizate in medicina urmaresc principii terapeutice. Medicul specialist adapteaza tratamentul in functie de necesitatile fiecarei persoane in parte, copii si adulti deopotriva.
[adsense_300x250]
In practica medicala puteti deosebi:
- tratamentele medicale: acestea folosesc medicamente, dar si diferite mijloace fizice, precum kineziterapia, radioterapia, tennalism etc.
- tratamente chirurgicale: care se realizeaza cu ajutorul diverselor instrumente chirurgicale si a diverselor tipuri de anestezie.
Tratamentul si diagnosticul sunt legate indestructibil, in sensul in care un tratament nu poate fi administrat fara sa se stabileasca anterior un diagnostic concret si sigur. Medicii de specialitate stabilesc diagnosticele si, ulterior, adapteaza schemele teoretice generale de tratament in mod particular pacientilor – mamelor, bebelusilor, copiilor etc – deoarece acestia reactioneaza diferit la un anume tratament. In situatiile in care tratamentul administrat de catre medicul specialist are un efect pozitiv (sau negativ) asupra evolutiei unei boli, diagnosticul se poate modifica si, ulterior, se modifica si tratamentul care urmeaza sa fie administrat.
.
5. Sfaturi sanatate
Sanatatea bebelusilor si a copiilor vostri va preocupa inca de la nastere. Motiv de bucurie, nasterea unui copil va aduce cu ea si motive de panica pentru parinti, inca din primele zile din viata bebelusului. Este absolut firesc ca parintii sa isi faca griji pentru sanatatea micutilor, chiar daca deseori acestea nu sunt justificate. Pentru a va linisti, Ro-mamma va ofera numeroase sfaturi, in articole care vin sa va informeze corect despre orice aspect ce tine de sanatatea copiilor vostri, de cand se nasc si pana la adolescenta.
.
6. Sistemul imunitar
Sistemul imunitar reprezinta un scut real impotriva tuturor infectiilor din viata de zi cu zi a copiilor si adultilor deopotriva. Copilul se naste avand anticorpii – imunoglobulina G sau IgG – pe care mama i-a transmis in timpul sarcinii. Acestia vor disparea in primele luni de viata. De asemenea, atunci cand alaptati, transmiteti bebelusului IgE – proteinele joaca un rol esential in apararea organismului impotriva infectiilor.
Incepand cu varsta de 3 luni, copilul isi produce propria aparare imuna, doar ca acesta trebuie sa fie in contact cu bolile pentru a putea produce anticorpi. Acesta este rolul vaccinarii, care permite organismului sa vina in contact cu germenii (pregatiti in asa fel incat sa nu prezinte niciun pericol) si sa produca anticorpi. De exemplu, in cazul in care copilul intalneste virusul rujeolic, anticorpii produsi de vaccinul pe care l-a primit ii vor permite sa reziste la aceasta boala. Sistemul imunitar al copiilor mici este foarte solicitat, dar nu prezinta niciun risc: organismul lor se poate apara!
Copiii care merg la gradinita sunt cu mult mai supusi riscului unor infectii decat cei mai mici, dar in acest fel sistemul lor imunitar se maturizeaza, iar organismul va fi capabil sa se apere mai bine.
.
7. Afectiuni copii
De cand se naste copilul si in toata perioada copilariei acestuia, milioane de parinti se consulta cu medici, farmacisti, homeopati, in ideea in care isi doresc ca micutii lor sa fie sanatosi. In mod normal, atunci cand apar probleme care ameninta sanatatea copiilor vostri mergeti cu ei la spitale si centre de sanatate.
Potrivit OMS, in primele luni de viata copiii pot fi afectati in mod special de urmatoarele boli:
- Afectiuni cauzate de nasteri premature;
- Boli diareice – gastroenterita;
- Infectarea cu virusul HIV – intr-un procent mai mare de 90%, copiii infectati au luat HIV de la mama;
- Pneumonie – potrivit OMS, principala cauza de deces inregistrata la copiii de sub 5 ani. Se poate dezvolta de la o infectie respiratorie;
- Varicela – afectiune contagioasa foarte raspandita.
- Pe de alta parte, in copilarie pot fi dezvoltate boli cronice, precum: astmul (cel mai frecvent intalnita), cancerul, afectiuni congenitale ale inimii, diabetul, epilepsia, HIV/SIDA.
Despre cum puteti reduce riscul de dezvoltare a acestora boli de catre copiii vostri si informatii pe larg cu privire la aceste afectiuni aveti posibilitatea de a citi in articolele puse la dispozitie de Ro-mamma.
.
8. Recoltare celule stem
Procedura ce nu necesita un proces complicat, recoltarea sangelui ombilical se poate realiza doar la nastere, fara a implica durere si niciun fel de risc pentru mame sau bebelusi. Timpul de realizare al procedurii se precizeaza a fi de la 30 secunde si pana la 3 minute. Celulele stem pot fi recoltate imediat ce pulsatiile cordonului ombilical inceteaza, in urmatoarele tipuri de nastere: vaginala, cezariana, gemelara/multipla, prematura, suprapurtata, in apa.
[adsense_300x250]
Recoltarea de celule stem poate fi realizata chiar si in cazurile in care solicitati anestezie epidurala sau chiar daca ati urmat un tratament prenatal sau vi sa administrat un tratament in cursul nasterii. Pe de alta parte, recoltarea de celule stem nu poate fi realizata in urmatoarele situatii:
- infectia materna cu HIV;
- HTLV – Human T-cell Lymphotropic Viruses – virusul leucemiei cu celule T a adultului;
- sifilis activ;
- infectia activa cu HVB si HCV (virus hepatitic B si C) si CMV (citomegalovirus).
Dupa cum se poate discuta despre o cantitate de sange prelevata foarte variata, in mod similar se poate vorbi despre o concentratie de celule stem raportata la acelasi volum de sange care poate fi diferita. Ro-mamma va pune la dispozitie o serie de articole informative cu privire la recoltarea de celule stem, cu scopul de a va informa complet si corect.
.
9. Colici
Tinerele mamici stiu deja ca din primele zile de viata bebelusii vor fi afectati de colici. Dificil de suportat de bebelusi, colicii ingrijoreaza mult parintii pentru ca nu stiu cum sa ii calmeze. Cum va dati seama seama ca bebelusii au colici? Nu va fi foarte dificil! Atunci cand bebelusii au aproximativ 4 saptamani si ati observat ca plang mai mult decat in primele zile de viata, este foarte posibil sa transmita o reactie a colicilor.
Foarte frecvent, intre a doua si a sasea saptamana de la nastere, colicii sunt intr-adevar o sursa de disconfort pentru bebelusi, manifestata prin faptul ca nu dorm si plang. Primul reflex este de a incerca sa intelegeti ce se intampla cu bebelusii si sa gasiti tratamentul potrivit. Nu ezitati sa discutati cu pediatrul. Impreuna, puteti face un plan potrivit pentru ingrijirea bebelusilor. Pentru ca nu exista niciun medicament pentru a vindeca colicii, deoarece nu este vorba despre o boala, ci face parte din dezvoltarea normala a copilului, sprijinul parintilor si rabdarea acestora sunt foarte importante. In general, colicii dispar intre a treia si a patra luna de viata a bebelusilor.
.
10. Tuse, raceala, gripa
Raceala si gripa sunt infectii foarte contagioase ale tractului respirator superior (nas, gura, faringe, laringe). De regula, gripa este provocata de virusul gripal. In ceea ce priveste raceala, mai mult de 200 de virusi o pot cauza. Cele mai frecvente sunt rinovirusurile. Uneori complicatiile sunt cauzate de otita, bronsiolita, sinuzita, conjunctivita, pneumonie etc.
De regula, copiii cu varsta sub 4 ani sunt deosebit de vulnerabili la raceala si gripa deoarece sistemul lor imunitar nu este inca complet format. In plus, frecventa racelilor este ridicata in aceasta grupa de varsta. La 2 ani, un copil poate contacta pana la 10 raceli pe an. Cu toate acestea, frecventa scade racelilor scade pe masura ce copilul creste. Raceala dureaza 3 pana la 5 zile, iar gripa dureaza 1 – 2 saptamani. Perioada de contagiune dureaza atata timp cat tractul respirator produce secretii (tuse, stranut). Raceala si gripa sunt raspandite prin contact direct sau indirect cu secretiile persoanei infectate (tuse si stranut), maini sau obiecte contaminate etc. Deoarece racelile si gripa sunt cauzate de virusi, medicii nu prescriu antibiotice pentru vindecarea acestora.
.
11. Vaccinuri copii
Vaccinul inseamna mai intai de toate protectie, pentru ca vaccinarea este cea mai eficienta si mai sigura modalitate de a proteja copiii impotriva bolilor infectioase. Despre vaccinuri se spune ca revolutioneaza domeniul medicinii preventive. Vaccinurile protejeaza sanatatea copiilor vostri, evitand contaminarea cu boli infectioase grave.
In Romania, urmatoarele vaccinuri sunt obligatorii:
- contra hepatitei de tip B (se administreaza chiar in primele 24 de ore de viata ale nou nascutului)
- contra tuberculozei (BCG) (se administreaza in primele 2-7 zile de viata ale nou nascutului)
- vaccinare hexavalenta DTaP-VPI-Hib-HVB – include vaccinurile care protejeaza copilul impotriva urmatoarelor boli: difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita, Boli infectioase transmisibile determinate de Haemophilus influenzae tip B, hepatita virala tip B (se administreaza la 2 luni);
- vaccin pentavalent DTaP-VPI-Hib (se administreaza la 4 luni);
- DTaP-vPI-Hib_HVB (se administreaza la 6 luni);
- vaccin hexavalent Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B hepatitic B
- DTPa-VPI-Hib-Hep B (se administreaza la 11 luni);
- pentavalent DTaP-VPI-Hib si RRO contra pojar, rubeola si parotidita (se administreaza la 12 luni);
- rujeolic-rubeolic-oreion ROR (se administreaza la 5-7 ani, rapel 2);
- tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic DTPa-VPI (se administreaza la 6 ani);
- DT9 diftero-tetanic (se administreaza la la 14 ani).
De asemenea, in Romania exista si posibilitatea realizarii unor vaccinuri optionale, despre care puteti citi in articolele pe care Ro-mamma vi le pune la dispozitie.
.
12. Boli contagioase
Deseori, observati cum copiii vostri refuza sa imparta un biscuite sau jucaria preferata cu alti copii sau cu membri ai familiei, cu toate acestea, nu depinde de ei sa refuze sa imparta cu alti copii unele boli contagioase. Bolile transmisibile se raspandesc foarte repede de la un copil la altul atunci cand se joaca impreuna.
- Unele dintre cele mai comune boli contagioase ale copilariei sunt printre cele mai usor de prevenit: Cel mai probabil, cea mai frecventa boala din copilarie este varicela. De regula, nu impune probleme grave, dar face copilul sa se simta foarte inconfortabil timp de aproximativ 2 saptamani: febra, blistere dureroase si dureri in gat.
- O alta boala pe care copilul o poate dezvolta in copilarie este tusea convulsiva. Initial, simptomele tusei convulsive sunt similare cu cele ale unei raceli, ulterior, starea copilului se inrautateste.
- Rubeola este o alta eruptie a copilariei timpurii. Nu este o boala periculoasa si nu dureaza mult. Virusul rubeolei este contractat prin contact direct cu secretii sau prin respiratia virusului din aer.
- Scarlatina este o complicatie a unei infectii streptococice si adesea are legatura sau vine dupa o infectie streptococica.
Ro-mamma va pune la dispozitie o serie de articole informative cu privire la toate bolile contagioase ale copilariei, in ideea in care trebuie sa stiti sa gestionati toate situatiile in care se afla copiii vostri.
.
13. Boli digestive
Ati vazut sau urmeaza sa observati ca problemele digestive la un copil pot fi frecvente. Incepand cu primele saptamani de viata ale copilului si pana in jurul a 4-5 luni, bebelusii se confrunta cu colicii. Desi reprezinta o situatie normala, nu ezitati sa discutati cu medicul pediatru. Acesta poate sa va asigure ca nu exista alta cauza care sa necesite un tratament specific: reflux gastroesofagian, constipatie, sub sau supraalimentare, hernie strangulata etc.
Aveti in vedere si ca regurgitarea, desi extrem de frecventa la sugari inca din prima lor zi de nastere, poate duce la probleme. Sunt cazuri in care copilul poate sa dezvolte reflux gastroesofagian, insa medicul pediatru va poate prescrie tratament optim si va poate informa corect cu privire la modul in care trebuie sa actionati.
Constipatiile copilului sunt alte motive de panica ale mamicilor. Aceasta afectiune se manifesta atunci cand numarul de scaune este mai mic decat unul pe zi la sugari, in primele luni de viata si mai mic de 2 pana la 3 pe saptamana la copiii mai mari.
Nu in ultimul rand, despre diaree se poate vorbi atunci cand scaunele sunt mai lichide, mai frecvente si mai abundente decat de obicei.
.
14. Stomatologie
Cand sa-mi duc prima data copilul la stomatolog? De cand ar trebui sa se inceapa copilul meu sa-si perieze singur dintii? Cand trebuie introdusa pasta de dinti? Care este doza corecta de fluor? Este periuta electrica adecvata pentru copii? Faceti parte din categoria mamicilor care cauta frecvent raspunsuri la astfel de intrebari? Ro-mamma va ajuta si va pune la indemana o serie de articole prin care sa va informati corect!
Numeroase opinii sustin ca cel mai bun moment pentru intalnirea copilului cu bebelusul este la 6 luni de la aparitia primului dinte. Cu aceasta ocazie, ati putea discuta cu dentistul despre hrana pentru sugari, curatarea gurii, dentitia, suptul degetului mare etc. La prima vizita, oferiti medicului istoricul medical complet al bebelusilor vostri.
Pe de alta parte, analizati reactiile copiilor vostri. Presupunand ca faceti parte din categoria parintilor care sunt capabili sa anticipeze o reactie din partea copilului in anumite situatii, informati dentistul cu privire la aceasta. Unele trasaturi comportamentale pot fi legate doar de varsta copilului. Spre exemplu, la 10 luni -2 ani, unii copii pot prezenta anxietate si se pot supara in cazul in care parintii ii lasa singuri cu medicul.
.
15. Alergii
Alergiile pe care le pot experimenta copiii vostri sunt, de fapt, reactii inadecvate ale sistemului imunitar impotriva substantelor de baza inofensive intalnite prin ingestie, inhalare sau contact cu pielea. In ultimele doua decenii, un numar in crestere de copii se confrunta cu alergii: 15 – 20% dintre acestia au eczema, rinita sau conjunctivita de origine alergica, 7 – 10% au astm si 5 – 8% dezvolta alergii alimentare.
Cu siguranta, va intrebati cum de pot sa apara alergiile la copiii vostri. Exista mai multe cauze, dar cele mai importante dintre acestea sunt:
- Ereditatea. Daca voi parintii sunteti alergici, riscul de dezvoltarea a alergiilor la copiii vostri este mai mare cu 50% decat in cazul copiilor care se nasc din parinti care nu au suferit de alergii;
- Igiena. Conform acestei ipoteze, copiii nu mai sunt suficient expusi microbilor in mediul in care traiesc, astfel ca sistemul lor imunitar este mai putin pregatit sa lupte impotriva agresiunilor din viata de zi cu zi;
- Introducerea de noi proteine (mazare, fasole etc.) in alimentatia copiilor ar putea favoriza alergiile alimentare;
- Nasterea prin operatie cezariana ar induce in primele luni de viata o flora intestinala nefavorabila sistemului imunitar aflat in constructie;
- Poluarea mediului pare a fi cauza alergiilor la polen, pe de alta parte agraveaza astmul.
.
16. Ortopedie
Oasele din corpul uman pot suferi deformari, in special in faza de crestere, care necesita consultarea unui specialist sau o interventie chirurgicala. Copiii sunt uneori supusi tulburarilor ortopedice datorate anomaliilor osoase prezente la picioare. Se intampla ca, deseori, specialistii sa va linisteasca prin faptul ca apreciaza ca aceste probleme sunt doar temporare si ca, in cele din urma, vor disparea odata cu cresterea. Cu toate acestea, uneori, este necesara o interventie chirurgicala.
Pana pe la 5-6 ani vi se poate parea ca micutul are piciorul plat sau scobit. Dar, trebuie sa stiti ca poate fi doar o iluzie optica. Dupa 5 – 6 ani, va puteti ingrijora si trebuie sa consultati un medic ortoped. Daca picioarele copilului sunt intoarse spre interior, nu trebuie sa va faceti griji pana la varsta de 4 ani. La copii, oasele piciorului, coapsei, tibiei si femurului sunt, prin natura lor, rasucite in interior. Este necesar sa se consulte un medic ortoped, atunci cand problemele persista dincolo de 3-4 ani.
.
17. Exercitii copii
Parerea expertilor este ca in ultimele decenii starea fizica a copiilor s-a deteriorat. In consecinta, incurajarea activitatii fizice in randul copiilor este esentiala. Beneficiile activitatii fizice pentru tineri sunt numeroase. In primul rand, sunt foarte benefice pentru dezvoltarea copilului. Activitatea fizica promoveaza cresterea si dezvoltarea sanatoasa.
In al doilea rand, activitatea fizica scade riscul bolilor de inima, diabetului, obezitatii si anumitor tipuri de cancer la momentul in care copilul va deveni adult. Miscarea poate reduce riscul de a fi supraponderal sau obez. Acest lucru este cu atat mai important cu cat persoanele care sunt obeze in copilarie sunt mai susceptibile de a fi obeze la varsta adulta.
In al treilea rand, activitatile care solicita copilului sa-si sustina greutatea, cum ar fi alpinismul sau sariturile, sporesc densitatea oaselor si, prin urmare, rezistenta acestora. Acest tip de activitate ar imbunatati si organizarea interna a oaselor, ceea ce le va face mai puternice.
Apoi, exercitiile fizice promoveaza sanatatea emotionala. Copiii activi au o stima de sine mai buna si sunt mai increzatori. Activitatea fizica ajuta, de asemenea, la reducerea stresului, precum si a simptomelor depresiei si anxietatii. Mai mult, activitatea fizica este o oportunitate pentru copil de a-si dezvolta abilitatile sociale si relatiile cu ceilalti. Nu in ultimul rand, activitatea fizica poate imbunatati rezultatele scolare din mai multe motive.
.