Sarcina reprezinta o perioada deosebita in viata unei femei si a familiei ei. Este o stare fiziologica, nu o boala. Dar este totusi, o aventura a naturii, asa cum a descris-o profesorul Panait Sarbu.

Este normal ca in timpul sarcinii sa fii mai preocupata de propria-ti sanatate si de evolutia sarcinii. Prima consultatie prenatala trebuie facuta cat mai devreme, pana la 12 saptamani de sarcina, cel mai bine la 5-6 saptamani de amenoree, adica la una sau doua saptamani de intarziere a menstruatiei.

La prima consultatie prenatala se identifica potentialii factori de risc si, daca e cazul, se incadrareaza gravida in anumite categorii de risc. Cu ocazia acestei consultatii, gravida este luata in evidenta de catre medic. Acesta , printr-un examen minutios pe aparate si sisteme, evalueaza starea de sanatate a gravidei, confirma diagnosticul de sarcina, determina varsta sarcinii, calculeaza data probabila a nasterii, identifica factorii de risc si masurile care trebuie luate pentru prevenirea urmarilor si stabileste programul de monitorizare al gravidei.

La examenul clinic medicul apreciaza starea de nutritie a gravidei si ii masoara greutatea si inaltimea, ii examineaza cordul si ii masoara tensiunea arteriala si pulsul, evalueaza functionalitatea celorlalte aparate : respirator, renal, digestiv.

Prin examenul genital si obstetrical se evalueaza sarcina si filiera pelvigenitala. De asemenea se depisteaza eventualii factori de risc.

La aceasta consultatie, medicul recomanda gravidei cateva examene de laborator si anume : hemoleucograma, determinarea grupei de sange si a Rh-ului, glicemia, examenul sumar de urina, serologia pentru sifilis, teste pentru depistarea infectiei HIV-SIDA, examenul bacteriologic, fungic si parazitologic al secretiei vaginale, examenul citologic Papanicolau. De asemenea, se efectueaza prima ecografie pentru confirmarea sarcinii si a viabilitatii produsului de conceptie precum si pentru depistarea unei eventuale sarcini multiple.

La gravidele care au avut in antecedente avorturi spontane, nasteri premature sau oprirea in evolutie a sarcinii, se mai recomanda efectuarea unor investigatii pentru depistarea unei infectii din sindromul Torch : anticorpi pentru virusul rubeolei, toxoplasmei, citomegalovirus, Ag HBS si HCV (serologia hepatitei).

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!