Pana in saptamana a 20-a de sarcina, diagnosticul de sarcina se face pe aceleasi semne clinice prezente in primul trimestru. Dintre aceste semne, greturile si varsaturile diminuiaza si dispar din saptamana a 12-a. La gravidele slabe, bombarea abdomenului devine vizibila din luna a 5-a.

Din luna a sasea de sarcina, datorita distensiei abdomenului, pielea se subtiaza si se poate produce ruperea fibrelor de colagen avand ca urmare aparitia vergeturilor. Ele apar mai intai in zona abdominala inferioara, apoi la nivelul coapselor si sanilor. Din aceeasi cauza se produce si deplisarea cicatricii ombilicale.

Incepand din saptamana a 20-a de sarcina apar semnele de certitudine. Miscarile fetale sunt percepute de primipare (gravidele la prima sarcina) la 20 de saptamani. Multiparele (gravidele cu sarcini in antecedente) le percep mai devreme, la 18 saptamani.

Bataile cordului fetal se pot asculta din luna a 5-a, subombilical cu ajutorul unui stetoscop obstetrical. Ele nu sunt sincrone cu cele ale mamei si au o frecventa de 140 -160 pe minut. Zgomotele cordului fetal sunt la inceput surde, indepartate. Devin apoi din ce in ce mai intense, modificandu-si focarul de ascultatie dupa prezentarea si asezarea fatului.

Din luna a 5-a se pot palpa parti fetale : cap, sezut, spate (parti mari) si, uneori, parti mici (membre).

Examenul ecografic transabdominal efectuat in saptamanile 18 -20 este cel mai fidel mijloc de stabilire a varstei gestationale si de vizualizare a anatomiei fetale. Poate fi estimata si greutatea fatului.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!