In sarcina cu evolutie normala, ritmul consultatiilor prenatale este lunar in primele doua trimestre de sarcina si bilunar in trimestrul al treilea. Dupa unii medici, in ultima luna de sarcina, consultatiile trebuie facute saptamanal. In sarcinile cu risc crescut, controalele se fac mai frecvent.

La aceste controale se face un examen clinic general, se cantareste gravida, se masoara tensiunea arteriala si pulsul, se apreciaza starea generala a gravidei, adaptarea cardio-circulatorie, vasculo-renala, pulmonara, endocrina.

Examenul obstetrical urmareste dezvoltarea uterului si a fatului (se masoara inaltimea fundului uterin, circumferinta abdominala la nivelul ombilicului, palparea fatului).

In trimestrul al doilea se recomanda din nou efectuarea unor investigatii de laborator : hemoleucograma, titrul anticorpilor in incompatibilitatea de grup sanguin sau Rh, glicemia, examenul sumar de urina, examenul bacteriologic al secretiei vaginale, ecografia de morfologie fetala, triplul test (in saptamanile 14-20 pentru evaluarea riscului pentru sindromul Down).

In trimestrul al treilea se repeta din nou unele investigatii : hemoleucograma, dozarea anticorpilor anti Rh, glicemia, examenul sumar de urina, examenul bacteriologic al secretiei vaginale, ecografia morfologica fetala.

In cazul gravidelor cu risc crescut, se adauga si alte investigatii, in functie de riscul pe care-l prezinta.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!