O mare parte a femeilor gravide sufera modificari tegumentare in timpul sarcinii. In timp ce unele se bucura de o imbunatatire a aspectului tenului care devine “stralucitor”, altele remerca aparitia unor pete maronii la nivelul fetei, asa – numita “cloasma gravidica” sau “masca gravidica”.

In timpul sarcinii exista o tendinta de pigmentare a pielii. Se hiperpigmenteaza areolele mamare, se pigmenteaza ombilicul si linia alba (intre ombilic si pubis), precum si cicatricile preexistente, pistruii si negii. De asemenea, expunerea la soare duce la o bronzare rapida si cu o tenta mai inchisa decat de obicei. Aceste schimbari se explica prin modificarile la nivel hormonal : hormonul melanostimulant (care controleaza celulele pigmentare) este crescut in sarcina, la fel si hormonii glucocorticoizi si corticosuprarenali.

O alta manifestare de sarcina o constituie aparitia vergeturilor. Ele apar mai frecvent la blonde, in proportie de 90-95% din cazuri. Sunt produse prin distensia rapida a a pielii dar au si o componenta genetica. Apar la nivelul abdomenului si a sanilor. Au culoare violacee cand sunt recente iar dupa nastere devin alb-sidefii.

Tesutul subcutanat apare mai infiltrat datorita retentiei de apa. In sarcina glandele sudoripare si cele sebacee devin mai active.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!