Alimentatia in timpul sarcinii
Alimentatia in timpul sarcinii – Alimentatia Gravidei
O alimentatie sanatoasa, echilibrata si variata in timpul sarcinii te ajuta sa iti mentii starea de sanatate si sa-i asiguri fatului o crestere si o dezvoltare normala. Alimentatia ta trebuie sa cuprinda alimente sanatoase iar acestea trebuie sa faca parte din toate grupele alimentare : legume, fructe, cereale, lactate, carne.
O alimentatie adecvata in timpul sarcinii implica un aport caloric de 2500-2700 Kcalorii, adica cu un plus de 300 kcal fata de perioada anterioara sarcinii.
Ideea veche care circula in popor ca femeia gravida trebuie sa manance pentru doi este falsa. Nu este importanta cantitatea ci calitatea alimentelor din meniul tau. Preferabil este sa ai mai multe mese pe zi in cantitati mici deoarece, in acest fel, eviti supraalimentatia si ameliorezi eventualele greturi pe care le poti avea in primul trimestru de sarcina.
Studiile au aratat ca atat o alimentatie deficitara cat si una prea bogata in timpul sarcinii au efecte negative. Astfel, o alimentatie deficitara poate duce la nastere prematura, la nou-nascuti cu greutate mica in raport cu varsta de gestatie, la nou-nascuti mai sensibili la infectii si cu leziuni cerebrale (in viitor cu o inteligenta redusa). O alimentatie prea bogata poate duce la o crestere exagerata a fatului (fat macrosom), travaliu prelungit, risc crescut de eclampsie, hipertensiune indusa de sarcina, diabet gestational, obezitate, dificultati in revenirea la greutatea dinaintea sarcinii.
Dieta zilnica trebuie sa cuprinda toate principiile alimentare ; proteine, hidrocarbonate, lipide, dar si vitamine si saruri minerale.
Fructele si legumele trebuie sa ocupe un loc important in meniul tau. In sarcina se recomanda consumarea zilnica a cate 7 portii combinate (3 portii de fructe si 4 de legume) care sa asigure aportul necesar de vitamine si saruri minerale. Ele sunt importante si pentru ca asigura fibrele necerare unei bune digestii.
O portie de fructe poate fi reprezentata de un mar, o banana, ¾ de cana suc de fructe.
O portie de legume poate fi reprezentata de ½ cana de legume proaspete sau fierte sau ¾ cana suc de legume.
Cerealele trebuie sa ocupe si ele un loc important in alimentatia ta : painea, orezul, pastele fainoase, cerealele,contin minerale (fier), vitamine din grupul B, proteine, fibre. Se recomanda consumarea zilnica a cate 9 portii de cereale. O portie de cereale poate fi reprezentata de o felie de paine, ½ cana de cereale fierte, orez sau paste fainoase, o cana de cereale la micul dejun.
Produsele lactate (lapte, branza, iaurt) sunt surse importante de proteine, calciu si vitamine : A, B, D. Se recomanda 3 portii pe zi, o portie fiind reprezentata de o cana de lapte sau iaurt ori 50 grame branza. Calciul si vitamina D au rol in dezvoltarea oaselor copilului iar vitamina A in dezvoltarea ochiului.
Carnea si ouale sunt surse importante de proteine de calitate superioara, de fier si de vitamina B. Proteinele au rol in formarea tesuturilor, enzimelor si hormonilor. In sarcina necesarul de proteine este de 60 grame pe zi, adica 200-300 grame de carne slaba pe zi sau doua oua.