Femeia gravida trebuie sa inteleaga importanta modului de alimentatie atat pentru sanatatea sa cat si pentru sanatatea copilului sau. De aceea trebuie sa dea atentie calitatii, nu cantitatii alimentelor. O alimentatie adecvata in timpul sarcinii implica un aport caloric de 2400-2500 Kcal, cu 300 Kcal mai mult fata de perioada dinaintea sarcinii. De asemenea trebuie sa acorde mare atentie asupra numarului de kilograme acumulate in aceasta perioada. Gravida care ia prea putin in greutate poate aduce pe lume un copil subponderal in timp ce gravida care ia prea mult in greutate este supusa riscului de a naste prematur sau de a naste un bebelus macrosom (supraponderal). De asemenea, si gravida poate avea probleme de sanatate (hipertensiune, diabet, varice).

Cresterea in greutate in timpul sarcinii variaza in functie de greutatea avuta inaintea sarcinii. Daca incepi sarcina la o greutate normala, poti sa iei intre 12 si 15 kg in timpul graviditatii. Daca esti subponderala, poti lua in greutate pana la 18 kg. dar daca ai o greutate mai mare, atunci nu trebuie sa te ingrasi cu mai mult de 12-15 kg. In cazul in care ai sarcina gemelara, se admite o crestere in greutate pana la 18-20 kg.

Se recomanda sa iei in greutate incet si constant in cele 9 luni de sarcina.

Cresterea in greutate se face pe seama continutului uterin (fat, placenta, lichid amniotic), uterului si glandelor mamare, precum si cresterii masei sanguine si retentiei de apa (edeme). Toti acesti factori contribuie in medie cu 8 kg iar stocajul de grasimi aduc un surplus de aproximativ 4 kg.

Copilul – 3,5 kg
Grasime – 3,5 kg
Placenta – 0,6 kg
Lichid amniotic – 0,6 – 1 kg
Uter – 1 kg
Sani – 0,5 – 1 kg
Volum circulator – 1,5 kg
Lichide extracelulare – 1,5 kg

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!