Acid folic in timpul sarcinii

Acidul folic face parte din complexul vitaminelor B. Este vitamina B9. Majoritatea autorilor sunt de parere ca necesarul de acid folic este de 800 micrograme in timpul primelor 12 saptamani de sarcina. Aportul adecvat de acid folic in primele luni de sarcina scade riscul aparitiei de malformatii ale tubului neural (spina bifida, anencefalie, palatoschizis = buza de iepure). Medicii recomanda administrarea de suplimente de acid folic chiar inainte de sarcina continuandu-se pana la 4 luni de evolutie a sarcinii.

Alimentele care contin acid folic sunt : legumele cu frunze verzi (spanac, salata verde, broccoli, sparanghel, varza), mazarea, fasolea verde, cerealele integrale, portocalele, bananele, nautul, lintea, arahidele, laptele, iaurtul, galbenusul de ou, suplimentele cu drojdie sau extracte de malt.

Se recomanda consumul fructelor si legumelor in stare proaspata sau cat mai putin preparate termic (fierte in abur) deoarece acidul folic se distruge prin gatire la temperaturi inalte. Important e de stiut ca fumatul de orice fel, activ sau pasiv, scade capacitatea de asimilare a acidului folic.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!