Vitamina B2 se mai numeste riboflavina. Face parte din complexul de vitamine B. Este o vitamina hidrosolubila si usor asimilabila.

Este foarte sensibila la lumina si destul de stabila la caldura, pregatirea termica a alimentelor producand o pierdere de 15-30 %. Lumina si substantele alcaline au actiune distructiva asupra vitaminei B2.

Doza de vitamina B2

Necesarul zilnic de riboflavina se situiaza intre 1 si 2 mg.

Surse de vitamina B2

Vitamina B2 se gaseste in ficat, rinichi, lapte, branza, peste, oua, drojdie de bere, legume de culoare verde, germeni de cereale.

Rolul vitaminei B2

  • rol in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor
  • rol in pastrarea sanatatii pielii, mucoaselor, parului si unghiilor
  • stimuleaza cresterea organismelor tinere
  • participa in procesul vederii
  • rol in sinteza hemoglobinei

Carenta de vitamina B2

Deficitul de vitamina B2 este intalnit foarte rar, la adult datorandu-se tulburarilor digestive ( gastro-intestinale sau hepato-pancreatice). Se poate intalni in convalescenta, in sarcina precum si la pacientii cu enterocolite. Se poate intalni si la sugarii alimentati artificial.

Carenta de riboflavina se manifesta prin leziuni la nivelul tegumentelor si mucoaselor ( limba rosie, uscata, dureroasa, buze palide, fisurate), afectarea parului (devine uscat si cade), a unghiilor (devin friabile), a ochilor (cataracta), anemii, scaderea rezistentei la infectii, scaderea rezistentei la efort, oprirea cresterii la copii.

Excesul de vitamina B2

Nu se cunosc cazuri de hipervitaminoza B2 deoarece excesul e eliminat prin urina. In cazul excesului vitaminic pot apare reactii alergice.

Important de retinut

Femeile gravide, cele care alapteaza si cele care iau anticonceptionale au nevoie de un supliment de riboflavina.

Starile de stres necesita o suplimentare de vitamine din complexul B.

Bolnavii de ulcer gastric sau duodenal si diabeticii, datorita regimului dietetic pe care sunt nevoiti sa-l tina, pot avea carenta de riboflavina. La fel si consumatorii de alcool.

Vitamina B2 se elimina repede din organism colorand urina in galben intens.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!