Vitamina D se mai numeste si vitamina antirahitica deoarece combate rahitismul la copii.

Face parte din grupul vitaminelor liposolubile adica e absorbita de grasime.

Doza zilnica recomandata

Doza zilnica recomandata este de 400-1000 UI. La copilul mic, intre 2 saptamani si 18 luni, doza zilnica recomandata este de 400-600 UI., la gravide 600-800 UI.

Surse naturale de vitamina D

Vitamina D este una dintre putinele vitamine care pot fi sintetizate de organismul uman. Vitamina D3 se sintetizeaza in piele din provitamina D3 sub actiunea razelor ultraviolete. Vitamina D se gaseste si in anumite alimente : pestele gras (hering, ton, sardine, macrou, somon), untura de peste (ton, calcan, morun) , galbenusul de ou, untul, laptele integral, lactatele nedegresate.

Rolul vitaminei D in organism

  • reglarea nivelului sanguin al calciului si fosforului
  • rol in formarea si mineralizarea oaselor
  • asigura transportul calciului si fosforului contribuind la cresterea osaturii infantile si remineralizarea celei adulte, permite absorbtia acestor minerale la nivelul intestinului, transportul calciului in sange si reabsorbtia fosforului in rinichi.
  • intareste sistemul imunitar
  • regleaza ritmul cardiac

Carenta de vitamina D

Provoaca decalcifiere osoasa care duce la aparitia rahitismului la copii si a osteomalaciei si osteoporozei la adulti. Determina si tulburari de crestere, anemie, oboseala, ingrosarea articulatiilor.

Excesul de vitamina D

Se manifesta prin tulburari digestive (greturi, constipatie) , tulburari renale (eliminare de saruri de calciu in cantitate crescuta prin urina, albuminurie), senzatie de sete, nevoia de a urina des, slabire, deshidratare, oboseala fizica si intelectuala.

Important de retinut

Se considera ca o expunere de 10 minute la soare de doua ori pe saptamana asigura sinteza unei cantitati adecvate de vitamina D. Expunerea la soare se va face evitand orele amiezii cand radiatiile solare sunt foarte intense.

Sinteza vitaminei D la nivel tegumentar sub actiunea razelor ultraviolete depinde de mai multi factori ca anotimpul, momentul zilei, conditiile meteorologice, poluarea, cremele sau lotiunile care contin factori de protectie solara aplicate pe piele .

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!