Prin natura meseriei pe care o practica, un medic stomatolog va trebui sa comporte in timpul actului medical aceeasi grija deosebita indiferent de pacient.

Cu toate acestea, cand pacientul este o femeie insarcinata atentia trebuie sa fie cu mult mai mare, pentru ca viitoarea mamica trebuie sa stea departe de stres si de stari de anxietate.

Numeroase gravide solicita implanturi dentare in perioada de sarcina, de cele mai multe ori din motive estetice. Poate fi inserat un implant dentar Biotec sau de un alt tip unei femei insarcinate? Poate sa suporte femeia gravida toti pasii necesari de parcurs pentru realizarea acestei tehnici inovative?

Inainte de a se raspunde la aceste intrebari este necesar sa mentioneze tehnica de implantare include insertia implantului dentar, deschiderea acestuia – la o perioada de 3 luni de la inserte la mandibula si la 6 luni de la insertie la maxilar -, cu scopul montarii capelor de vindecare si etapele protetice – protezarea prin coroana dentara zirconiu portelan, de exemplu. Potrivit draristide.ro, toate aceste etape pot crea stari de anxietate mai greu de gestionat de catre o femeie gravida.

Un lucru este cert, in conditiile in care sunt absolut necesare tratamente stomatologice curente, trimestrul al doilea de sarcina reprezinta perioada cea mai potrivita pentru acestea, cu mentiunea ca vor trebui fi luate in calcul urmatoarele: tensiunea arteriala diastolica este mai mare, poate sa apara un sindrom hipotensiv atunci cand gravida face schimbari bruste de pozitie, volumul sangvin se mareste, pot sa existe anemii, tahicardii si murmur cardiac fiziologic. Este necesar ca medicul stomatolog sa aiba in vedere toate aceste aspecte.

Poate suporta femeia insarcinata un implant dentar?

In timpul sarcinii, dintai au o rezistenta precara, conditie care poate duce la o extractie – existenta unui abces cu risc de extindere a infectiei, de exemplu. Spatiul gol ramas in urma extragerii dintelui va duce la lipsa esteticii, o situatie in care viitoarele mamici solicita frecvent solutii pentru substituirea dintelui extras.

In implantologia dintilor exista situatii in care nu pot fi realizate implanturi din cauza unor conditii clinice in care se afla pacientul. Presupunand ca situatia nu ma poate suporta amanare, poate face un implant dentar in trimestrul al doilea de sarcina, cu mentiunea ca este de preferat ca interventia finalizata cu implant dentar sa fie amanata dupa nastere.

Care sunt conditiile de realizare a unui implant dentar la o femeie gravida

La urma urmei, un implant dentar presupune o interventie chirurgicala, ceea ce inseamna ca va fi necesara o radiografie si anestezie. Acestora li se adauga stresul care apare pe fondul experientei.

Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie sustine ca dat fiind faptul ca nu exista radiografii cu radiatii excesive care sa afecteze embrionul sau fatul, radiografia dentara este permisa. Acest lucru nu inseamna sub nicio forma ca viitoarea mamica poate sa se expuna unor radiatii excesive in timpul perioadei de sarcina. Dimpotriva, in primul trimestru de sarcina nu trebuie sa ia deloc in calcul radiografiile, avand in vedere ca este perioada in care se formeaza organele copilului.

Pe de alta parte, cercetari in domeniu arata ca anestezia locala nu le este nociva femeilor gravide. Chiar si asa, medicul stomatolog trebuie sa utilizeze cantitati mici de anestezic – o cantitate optima pentru ca femeia insarcinata sa nu simta durere. Lidocaina este anestezicul care se utilizeaza de obicei in cazul femeilor insarcinate. Desi este un anestezic eficient, dupa administrare va ajunge in placenta.

Nu in ultimul rand, stresul reprezint un risc major pentru o femeie gravida, la momentul realizarii oricarui tip de interventie chirurgicala, implicit a implantului dentar. Un nivel ridicat de anxietate poate sa afecteze dezvoltarea copilului.

In concluzie, desi poate fi permis in al doilea semestru de sarcina, recomandarea medicilor este ca implantul dentar sa se amane dupa nastere, pentru o mai buna gestionare a situatiei de catre pacienta in cauza.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!