Vitamina B1 este cunoscuta si sub numele de vitamina antiberi-berica sau tiamina. Face parte din complexul de vitamine B si este, ca si celelalte vitamine din acest complex, o vitamina hidrosolubila.

De remarcat faptul ca este singura vitamina din acest complex care se inactiveaza la caldura, pregatirea culinara la caldura producand o pierdere de 30 – 80% .Este sensibila si la aer, este solubila in apa si insolubila in grasimi.

Doza zilnica recomandata

Necesarul zilnic este in functie de varsta, starea de sanatate si activitatea depusa de fiecare persoana in parte. Pentru copiii pana la 1 an, necesarul zilnic este de 0,3 – 0,4 mg, intre 1 si 3 ani de 0,7 – 1 gram, la adoscenti si femeile adulte de 1,3 grame, la barbat de 1,5 grame. Pentru gravide, mamele care alapteaza si cei care depun munci intense, necesarul creste la 1,8 – 2 grame.

O alimentatie bogata in glucide si alcoolul sporesc nevoile de vitamina B1 in timp ce o alimentatie bogata in proteine si lipide face ca acestea sa scada.

Surse de vitamina B1

Vitamina B1 se gaseste in coaja grauntelor (grau, orez), drojdia de bere, cereale integrale, majoritatea legumelor, carne (pui, porc), ficat, peste, alge, lapte, galbenus de ou. De retinut ca painea alba si orezul decorticat sunt aproape in intregime lipsite de vitamina B1.

Rolul vitaminei B1

  • in metabolismul proteinelor si al glucidelor si in absorbtia intestinala a lipidelor
  • in procesul de crestere
  • favorizeaza buna functionare a sistemului nervos fiind un excelent stimulator al functiilor cerebrale
  • imbunatateste tonusul muscular
  • stimuleaza apetitul
  • e necesara in oxidarea alcoolului

Carenta de vitamina B1

Apare datorita unei alimentatii defectuoase (fierbere, sterilizare, rafinare a alimentelor) sau datorita unei alimentatii dezechilibrate (aport de cereale integrale diminuat, consum in exces de alcool sau cafea).

Carenta de vitamina B1 produce scaderea capacitatii de munca, tulburari nervoase (stare de astenie, iritabilitate, scaderea atentiei si a memoriei, nevrite), tulburari digestive (inapetenta, greturi, varsaturi, ulceratii la nivelul mucoasei gastrice), tulburari cardiace ( palpitatii, hipotensiune arteriala).

Excesul de vitamina B1

Este practic inexistenta deoarece aceasta vitamina este hidrosolubila si nu poate fi stocata de organism, orice cantitate in exces fiind eliminata prin urina.

Important de retinut

Femeile gravide, cele care alapteaza si cele care iau anticonceptionale au nevoie de o suplimentare a cantitatii de vitamina B1. La fel, persoanele care fumeaza, beau alcool sau au o alimentatie bogata in zaharuri, au si ele nevoie de un supliment de tiamina.

Actiunea vitaminelor din complexul B este sinergica, de aceea se recomanda sa fie luate impreuna, nu separat.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!