Vitamina B12 este numita si ciancobalamina deoarece contine cobalt, element ce intra in compozitia globulelor rosii.

O alta denumire este factorul extrinsec al lui Castle deoarece pentru absorbtie este necesar sa se combine cu factorul intrinsec secretat de mucoasa gastrica.

Este o vitamina hidrosolubila distrusa de lumina, razele ultraviolete si de mediile acide si este relativ stabila la aer si caldura. Rezista la 120 grade timp de 20 minute.

Doza zilnica recomandata

Variaza de la un autor la altul, in general este cuprinsa intre 1 si 6 mcg.

Surse de vitamina B12

Vitamina B12 se gaseste in alimente de origine animala : carne, ficat, splina, rinichi, creier, lapte, produse lactate, oua, peste de mare, fructe de mare (crabi, scoici, stridii). Se mai gaseste si in drojdia de bere, in germenii de grau, in orezul integral si in malt.

Rolul vitaminei B12

  • are importanta activitate antianemica fiind indispensabila formarii globulelor rosii
  • participa in metabolismul glucidelor, lipidelor, aminoacizilor si al substantei nervoase.
  • asigura buna functionare a sistemului nervos, are rol la imbunatatirea capacitatii de memorare si de concentrare si in pastrarea echilibrului psihic diminuand iritabilitatea
  • participa la sinteza fierului, a acidului folic, acidului pantotenic, a vitaminei C si a vitaminei B15.
  • stimuleaza cresterea si pofta de mancare la copii
  • are proprietati energizante
  • administrate in doze mari, are efecte analgezice, antialergice si stimulatoare ale circulatiei sanguine

Carenta de vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 poate apare in unele malnutritii severe, in diete vegetariene prelungite. Carenta de absorbtie se realizeaza cel mai frecvent si se poate datora unui deficit in factor intrinsec, unei malabsorbtii intestinale elective a vitaminei B12 prin absenta unor receptori specifici sau prin absenta factorului de eliberare care are rolul de a desface vitamina B12 de factorul intrinsec.

Carenta de vitamina B12 se manifesta prin stare de oboseala generala, scaderea poftei de mancare, tulburari hematologice (anemia megaloblastica), tulburari neuropsice (scaderea puterii de concentrare, a memoriei, labilitate psihica, tulburari de personalitate).

Semnele carentei de vitamina B12 apar tarziu, la 4-5 ani de la scaderea rezervelor de vitamina.

Excesul de vitamina B12

Nu se cunosc efecte toxice nici chiar in cazul supradozelor. Fiind o vitamana hidrosolubila, excesul se elimina din organism prin urina.

Important de retinut

Persoanele vegetariene si cele consumatoare de alcool au nevoie de o suplimentare de vitamina B12.

Persoanele cu varsta inaintata au de obicei deficiente in absorbtia vitaminei, necesitand vitamina B12 sub forma injectabila.

Eficacitatea vitaminei B12 sporeste daca este administrata concomitent cu vitaminele B6, B9, C, si cu unele minerale ca potasiu si calciu.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!