Atunci cand vine vremea nasterii unui bebelus, parintii se gandesc numai la momentul in care isi vor tine in brate copilul mult-asteptat, bucurandu-se de fericirea suprema.

Ei nu ar trebui sa isi faca griji cu privire la traumele pe care nou-nascutul le-ar putea suferi in timpul nasterii. Din pacate insa, procesul nasterii poate fi ingreunat de anumiti factori sau personalul medical nu isi face intotdeauna treaba la cel mai inalt nivel, fapt ce poate duce la aparitia unor traume in timpul nasterii. Doua dintre astfel de probleme sunt Cefalhematomul si Bosa Serosanguina.

Cefalhematomul

Cefalhematomul este o acumulare sanguina intre periost (membrana care acopera osul) si os, determinata de ruptura vaselor epicraniene. Se localizeaza mai ales la nivelul oaselor parietale, mai rar la nivelul osului occipital si este fluctuenta la palpare.

Apare de obicei in cazul nasterilor laborioase, adesea la primipare, in cazul nou nascutilor cu greutate mare la care expulzia capului e mai dificila. O alta cauza a aparitiei cefalhematomului este folosirea forcepsului sau a vacuumului pentru a facilita expulzia fatului.

Cefalhematomul se formeaza in primele 24 ore dupa nastere si evolueaza in general spre resorbtie in 3-4 saptamani. Prin resorbtia sangelui se produce bilirubina, acest lucru ducand la aparitia sau intensificarea icterului nou-nascutului. Cand resorbtia nu este completa, se produce calcifierea hematomului producand o deformare a craniului. De obicei este unilateral (de o parte a capului). Daca este bilateral, se va cerceta radiologic posibilitatea asocierii cu fractura oaselor boltii craniene.

Posibile complicatii

1. Fractura Craniana. Fracturile liniare intervin in 5% din cazurile cefalhematomului unilateral si in 18% din cazurile celui bilateral. Nu s-a stabilit o legatura intre marimea cefalhematomului si prezenta sau absenta unei fracturi craniene. Radiografiile de rutina nu sunt recomandate, insa ar trebui efectuate atunci cand cefalhematomul este foarte mare sau cand sunt prezente simptome ale afectiunilor sistemului nervos central. De obicei fracturile craniene liniare nu necesita tratament.

2. Calcifierea. In cazuri particulare, un cefalhematom poate persista o perioada indelungata de timp si incepe sa se calcifieze. Desi este o afectiune rara, calcifierea unui cefalhematom cauzeaza diformitati semnificative la nivelul craniului si necesita tratament.

3. Infectia. Daca un nou-nascut prezinta simptome de septicemie, iar cauza nu poate fi explicata, atunci cefalhematomul trebuie sa fie suspectat ca fiind principala sursa de infectie. Netratat, un cefalhematom infectat poate duce la meningita, osteomielita sau deces. Conform unor studii, incidenta infectiilor a crescut atunci cand au fost folositi electrozi sau cand a fost incercata aspirarea, precum si in cazurile in care o infectie sistemica era deja prezenta in organismul nou-nascutului. Cele mai comune organisme recoltate din lichidul acumulat sunt Escherichia coli si Staphylococus aureus. Simptomele unui cefalhematom infectat includ iritabilitate, refuzul hranei, letargie, marirea edemului, abces vizibil, leucocitoza, pustule, sensibilitate marita la atingerea edemului si intarzierea vindecarii.

4. Anemia. Un nou-nascut cu cefalhematom este predispus la anemie din cauza devierii fluxului sanguin de la circulatia normala catre formarea edemului. Cantitatea de sange implicata in acest proces variaza de la caz la caz. In general, este direct proportionala cu marimea edemului. In cazuri grave se recurge la transfuzii de sange.

5. Hiperbilirubinemia. Este o complicatie des intalnita si este cauzata de distrugerea globulelor rosii din cefalhematom metabolizate apoi in bilirubina si crescand nivelul acesteia in sange. Nivelul bilirubinei ar trebui monitorizat pana la disparitia cefalhematomului. Fototerapia poate fi eficienta in aducerea nivelului bilirubinei la normal.

Bosa Serosanguina

Bosa serosanguina este un edem hemoragic (o umflatura datorata unei acumulari de sange) care apare la nivelul capului nou nascutului in nasterile mai dificile. Localizarea cea mai frecventa este parietala si occipitala. Acest lucru inseamna ca bosa serosanguina se formeaza in stratul subtire de tesut dintre par si craniu. Desi in cele mai multe cazuri apare ca o umflatura mica, bosa serosanguina se poate prezenta si in forma mai accentuata, acoperind toata portiunea superioara a capului bebelusului si determinand o forma anormala a acestuia.

Bosa este rezultatul presiunii pe care o exercita oasele bazinului mamei in timpul dilatatiei asupra capului nou nascutului. Este mai pronuntata in travaliul prelungit, apare chiar de la nastere iar resorbtia se face rapid, in decurs de cateva ore. O alta cauza a aparitiei bosei serosanguine este folosirea extractiei bebelusului prin vacuum.

Si in acest caz o complicatie poate fi determinata de aparitia bilirubinei si, implicit, a icterului sau a intensificarii acestuia daca este deja prezent.

Diferente intre Cefalhematom si Bosa Serosanguina

INDICATORI CEFALHEMATOMUL BOSA SEROSANGUINA
Cauze Hemoragie subperiostala Presiunea cervixului asupra capului fatului in timpul nasterii, ce rezulta in reducerea fluxului sanguin
Aparitie Dupa momentul nasterii; Se poate mari timp de 2-3 zile Prezenta in momentul nasterii; Nu isi mareste volumul
Simptome Edem localizat, tesut moale, fluctuant cu contur bine definit Edem localizat, tesut moale, cu contur slab definit
Localizare Intre craniu si periost Parietala, occipitala; In partea superioara a capului
Extindere Nu trece liniile de sutura dintre emisfere Ambele emisfere; Trece prin liniile de sutura
Perioada de Resorbtie De la cateva saptamani pana la cateva luni Trei pana la patru zile
Complicatii Cheaguri de sange, fracturi craniene, hemoragii craniene, icter Icter
Tratament De specialitate Nu necesita

Diagnostic diferential

Diagnosticul diferential presupune distingerea Bosei Serosanguine de Cefalhematom. Hemoragia subgaleala face parte din aceasta diferentiere. Aceasta hemoragie poate fi initial confundata cu bosa serosanguina, deoarece sangele trece de sutura craniana in ambele cazuri. Cel mai important aspect luat in considerare la stabilirea diagnosticului exact este faptul ca o bosa serosanguina isi va micsora volumul intotdeauna, pe cand cefalohematomul poate creste pe parcursul a cateva zile.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!