Vitamina B9 este un factor antianemic, cunoscut si sub numele de acid folic deoarece a fost extras din frunze de vegetale. Este o vitamina hidrosolubila care e sensibila la caldura si la mediile acide si alcaline.

Doza zilnica recomandata

Variaza in functie de varsta si de starea fiziologica a persoanei, intre 100 si 600 mcg.

Surse de vitamina B9

Acidul folic este foarte raspandit in regnul vegetal, mai ales in legumele verzi (spanac, sparanghel, salata verde, fasole verde, mazare, castraveti, varza), morcov, rosii, cartofi. Se mai gaseste in unele fructe (caise, portocale, banane, migdale) dar si in produse animale ( ficat, lapte, branzeturi fermentate).

O cantitate mica de acid folic poate fi sintetizata de flora intestinala.

Rolul vitaminei B9 in organism

  • este un factor care intervine in sinteza hemoglobinei, in maturarea globulelor rosii si in sinteza acizilor nucleici
  • in timpul sarcinii previne aparitia malformatiilor fatului la nivelul creierului si a coloanei vertebrale (spina bifida, mielomeningocelul)
  • actioneaza ca un factor de crestere
  • este o adevarata sursa de energie pentru organism

Carenta de vitamina B9

Deficitul de acid folic poate apare datorita unui aport insuficient prin alimentatie, datorita existentei unei tulburari de absorbtie intestinala sau in urma unui tratament cu medicamente care au actiune antifolica. De asemenea acidul folic poate fi distrus prin prepararea termica a alimentelor care il contin.

Principala manifestare a carentei de acid folic este o forma de anemie macrocitara, si anume anemia megaloblastica sau anemia Biermer. Deficitul, in formele mai usoare, se poate manifesta prin pierderea poftei de mancare, anxietate, astenie, depresie, tulburari digestive (ulceratii intestinale, diaree). In cazul gravidelor cu deficit de acid folic creste riscul aparitiei defectelor de tub neural concretizate prin anomalii congenitale la fat.

Excesul de vitamina B9

Vitamina B9 nu poate fi supradozata fiind o vitamina solubila in apa. Totusi s-a demonstrat ca doze mari de acid folic administrate timp indelungat pot reduce capacitatea organismului de a absorbi zincul.

Important de retinut

Administrata concomitent cu alte vitamine din grupul B intareste sistemul imunitar.

Anticonceptionalele, anticonvulsivantele, hipocolesterolemiantele duc la pierderea din organism a acidului folic.

Un consum excesiv de cafea sau alcool poate determina deficit de acid folic. Fumatul excesiv are aceeasi actiune.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!