Vitamina F este formata dintr-un grup de acizi grasi esentiali nesaturati, liposolubili, dintre care cei mai importanti sunt acidul linoleic, acidul linolenic si acidul arahidonic.

Acesti acizi sunt indispensabili si poseda valoare energetica. Importanta lor devine evidenta daca tinem seama ca, la om, acidul linoleic reprezinta circa 1/10 din totalitatea acizilor grasi. In plus, organismul nostru nu-i poate sintetiza.

Doza zilnica recomandata

Pana in prezent nu s-a stabilit doza zilnica necesara organismului uman.

Surse de vitamina F

Vitamina F se gaseste in uleiurile vegetale : de germeni de grau, de floarea soarelui de preferat obtinut prin presare la rece, uleiul de porumb, de soia, de masline obtinut tot prin presare la rece. Se mai gaseste in arahide, in nuci, in semintele de dovleac crude, in migdalele dulci, in fructele de catina alba.

Rolul vitaminei F in organism

  • intervine in metabolismul colesterolului, deficitul atragand dupa sine formarea de depozite colesterolice in peretii vasculari si in tegumente
  • combate afectiunile cardiace si ateroscleroza
  • are actiune asupra sanatatii si a frumusetii tegumentelor, favorizandu-i prospetimea, stralucirea, catifelarea
  • constituie un factor de crestere
  • ajuta la scaderea greutatii corporale prin arderea grasimilor saturate
  • acizii grasi polinesaturati exista in toate celulele jucand rolul de cofermenti, ei fiind necesari la sinteza grasimilor

Carenta de vitamina F

Deficitul de vitamina F determina aparitia diverselor dermatoze : seboreea, acneea, crapaturile, eczema infantila.

Lipsa vitaminei F este raspunzatoare de diverse tulburari ca ateroscleroza, afectiunile trombozante (arterite, flebite), angina pectorala, infarctul miocardic, tulburari hepatice si nervoase.

Excesul de vitamina F

Nu se cunosc efectele toxice dar excesul poate determina cresterea in greutate.

Important de retinut

O regula general aplicabila pentru pastrarea sanatatii o constituie evitarea regimurilor alimentare bogate in grasimi saturate. De asemenea consumul ridicat de glucide atrage dupa sine o crestere a necesarului de vitamina F.

Acizii grasi nesaturati sunt activi numai in prezenta vitaminelor B6 si E.

Persoanele cu valori mari ale colesterolemiei necesita tratament cu vitamina F.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!