Vitamina B3 se mai numeste vitamina PP sau vitamina antipelagroasa sau niacina sau nicotinamida. Este o vitamina hidrosolubila, este rezistenta la lumina si la caldura.

Vitamina B3 este rapid absorbita din intestinul subtire. Se depoziteaza in cantitate limitata si poate fi sintetizata in organism plecand de la triptofan (aminoacid). Lipsa sau carenta de vitamina PP duce la aparitia pelagrei, boala caracterizata prin asocierea leziunilor cutanate cu tulburari digestive si nervoase.

Doza de vitamina B3

Variaza in functie de varsta, la copilul pana la 9 ani doza zilnica recomandata este intre 2 si 8 mg, la varsta de 9 – 13 ani doza este de 12 mg, peste 14 ani se recomanda 14 – 16 mg, femeile care alapteaza au nevoie de 17 mg pe zi iar gravidele de 18 mg zilnic.

Surse de vitamina B3

Vitamina B3 se gaseste in carnea alba, in carnea de vitel si vaca, in peste, ficat, smochine, curmale, migdale, ciuperci proaspete, paine integrala.

Poate fi sintetizata in organism din triptofan, un aminoacid .

Rolul vitaminei B3

participa la metabolismul glucidic si lipidic

scade colesterolul „rau” (LDL colesterolul) si il creste pe cel „bun” ( (HDL colesterolul) , scade nivelul trigliceridelor din sange, avand astfel rol in scaderea riscului de aparitie a tulburarilor cardio-vasculare, aterosclerozei si a hipertensiunii arteriale. Cercetatorii americani au facut un studiu din care reiese ca vitamina B3 protejeaza impotriva bolii Arzheimer.

inlesneste asimilarea fierului

previne aparitia diareei

Carenta de vitamina B3

Carenta vitaminei B3 (PP) atrage pelagra care se manifesta mai intai prin oboseala, insomnii dupa care apar tulburari digestive, pete la nivelul fetei, mainilor si picioarelor, uscaciunea pielii, tulburari nervoase si in final nebunia pelagrica precedand moartea. Pelagra este o boala rara care apare in zonele in care alimentatia se bazeaza pe porumb sau orez, fiind favorizata de tulburari intestinale (diaree cronica, boli inflamatorii cronice, colon iritabil).

Excesul de vitamina B3

Nu se cunosc efectele toxice in doze de pana la 2000 mg pe zi. In hipervitaminoza poate sa apara o purpura tranzitorie.

Important de retinut

Se recomanda consumul de vitamina B3 dupa masa principala.

Persoanele care consuma in exces zaharuri rafinate sau alcool, cei care urmeaza tratament cu antibiotice si cei care sufera de tulburari gastro-intestinale pot avea carenta de vitamina B3.

Atunci cand un pacient ( frecvent cu hipercolesterolemie) are inclusa in tratament vitamina B3 in doza de 1 gram, se recomanda ca acesta sa fie urmarit indeaproape de medic. In cazul in care regimul alimentar contine o cantitate suficienta de proteine, nu exista nici un risc de imbolnavire.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!