In prima luna din viata nou-nascutului, medicul pediatru va monitoriza cu atentie greutatea bebelusului.

La momentul nasterii, valoarea medie a acesteia este in jur de 3.5 kg, desi o greutate situata intre 2.5 kg si 4.5 kg este considerata normala. Aceste cifre sunt valabile in cazul nou-nascutului cu gene predominant Caucaziene, pe cand in cazul celui cu mostenire sud-asiatica sau afro-americana vor fi scazute in jur de 250 de grame din valorile mentionate anterior.

In general baietii au o greutate mai mare decat fetitele la nastere. Mai mult, primii nascuti au de obicei o greutate mai mica decat a fratilor. De asemenea, se crede ca parintii mai corpolenti vor avea bebelusi cu o greutate mai mare, pe cand in cazul parintilor cu o statura mignona, nou-nascutii vor avea o greutate mai mica.

Una dintre principalele griji ale noilor mamici este scaderea in greutate a bebelusilor imediat dupa nastere, insa acesta nu este un motiv de ingrijorare, atata vreme cat se incadreaza in parametri.

Clasificarea greutatii nou-nascutului

Pentru a intelege mai bine procesul de scadere in greutate la nou-nascut si cand acesta poate deveni un motiv de ingrijorare, trebuie mentionat modul de clasificare a greutatii bebelusului in mediul intrauterin si la nastere:

  • Mare pentru varsta de gestatie: peste 2.72 kg intrauterin la varsta gestatiei
  • Potrivit varstei de gestatie: greutate medie la nastere
  • Mica pentru varsta de gestatie: intre 2.49 si 2.72 kg la varsta gestatiei intrauterin
  • Greutate mica la nastere: sub 2.49 kg la nastere. Majoritatea bebelusilor care cantaresc 2.49 kg in saptamana 37 de sarcina prezinta riscuri.

Macrosomia: greutate peste limita definita pentru o anumita perioada de gestatie.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!