Toate mamele sunt grijulii cand vine vorba de tesutul moale care se poate observa pe capul nou-nascutilor. Uneori acest tesut pulseaza odata cu bataile inimii bebelusilor, iar aceasta imagine le determina pe mame sa se ingrijoreze, desi nu exista motive.

Aceste zone moi de pe capul bebelusilor se numesc de fapt fontanele. Desi pare ca se afla acolo pentru a da mamelor motive in plus de ingrijorare, rolul acestora este foarte important. Inainte de nastere, fontanelele ofera craniului bebelusului flexibilitatea necesara pentru a se „inghesui” si a isi face loc catre lumea extrauterina. Din acest motiv capul unor nou-nascuti pare ascutit o scurta perioada de timp dupa nastere. Dupa ce bebelusii se nasc, fontanelele raman deschise pentru a permite o dezvoltare corecta a creierului.

Bineinteles, aceste zone moi par foarte fragile, insa sunt extrem de bine protejate de o membrana rezistenta, astfel incat pot fi atinse usor. De fapt, este imposibil sa fie evitata atingerea lor in rutina zilnica de ingrijire a unui nou-nascut. In cele din urma, oasele craniene ale bebelusului vor contine suficiente minerale pentru a fuziona, iar acele goluri se vor inchide.

In termeni medicali, fontanelele sunt zone neosificate situate intre oasele craniului, intalnite la nou-nascuti si sugari. Ele permit cresterea in dimensiuni a craniului precum si cresterea creierului in primii doi ani de viata. Un nou-nascut are sase fontanele: anterioara, posterioara, doua mastoide si doua sfenoide.

Dintre cele sase fontanele, doua dintre acestea au importanta clinica: fontanela anterioara si fontanela posterioara.

Fontanela Anterioara

Fontanela anterioara sau fontanela bregmatica este cunoscuta si sub denumirea populara de „moalele capului”. Ea se gaseste intre osul frontal si cele doua oase parietale, are forma romboidala si diametrele cuprinse intre 1 si 5 cm. Inchiderea ei se produce intre 9 si 18 luni, acceptandu-se ca limite 6 si 24 luni.

Exista o variabilitate normala a dimensiunilor fontanelei anterioare chiar pentru copiii sanatosi. Fontanela anterioara mica poate fi doar o varianta normala, dar se intalneste si in microcefalie, craniostenoza, hipertiroidism. Fontanela anterioara mare se poate intalni in boli osoase (rahitism, acondroplazie), boli cromozomiale (trisomia 13, 18, 21), hidrocefalie sau sindroame malformative complexe.

In mod normal, tegumentele care acopera fontanela anterioara sunt la acelasi nivel cu oasele boltii craniene. Fontanela anterioara bombata, in tensiune, poate semnifica hidrocefalie, meningita, encefalita sau hemoragie intracraniana. Fontanela anterioara deprimata semnifica deshidratarea bebelusului.

Fontanela Posterioara

Fontanela posterioara se gaseste intre osul occipital si cele doua oase parietale. Are forma triunghiulara. La nastere poate fi punctiforma sau de marimea unei pulpe de deget. Fontanela posterioara se inchide de obicei prima, inaintea celei anterioare, pana la varsta de 3 luni.

Semne de Ingrijorare

Unii parinti evita sa atinga fontanelele bebelusului. Totusi, acest lucru este necesar pentru a detecta sau preveni anumite anomalii, care pot afecta dezvoltarea normala a bebelusului si sanatatea sa. Este recomandat ca mamele sa apeleze la medicul pediatru daca observa unul dintre aceste semne care ar putea insemna existenta unor probleme:

  • Fontanela la bebelusi care prezinta o adancitura prea mare – acesta fiind un semn de deshidratare.
  • Fontanela bombata – acesta fiind un semn de trauma craniana, infectie la nivelul creierului sau acumulare de lichid in jurul creierului. In acest caz insa nu trebuie sa va panicati daca fontanela la bebelusi este mai ridicata atunci cand acesta plange sau vomita. Daca forma revine la normal atunci cand nou-nascutul este calm, nu exista motive de ingrijorare.
  • Intarzierea inchiderii fontanelelor – acest aspect poate fi determinat cu ajutorul masurarii circumferintei craniului bebelusului, pentru a exclude unele boli patologice, precum o dezvoltare anormala a creierului.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!