In primele saptamani de viata ale nou-nascutului, cu precadere in primele sapte zile, se poate observa aparitia unor mici iritatii de culoare alba pe fata acestuia.

Poate parea ciudat si alarmant. In fond, pielea bebelusului ar trebui sa fie fina si luminoasa. Se numeste milium facial si aproximativ 40% dintre bebelusi au aceasta afectiune dupa nastere. Aceste „puncte” se formeaza atunci cand celule moarte din piele si secretii raman in pori, insa nu reprezinta un motiv de ingrijorare, nefiind dureroase sau contagioase.

Miliumul facial, numit si miliaria sebacee, reprezinta de fapt mici chisturi de retentie de sebum, produse prin obstructia mecanica a ostiului folicular. Aspectul este al unor granulatii de marimea unui varf de ac, cu un diametru intre 1 si 3 mm, localizate in special la nivelul fetei: in jurul nasului, in zona periorbitala (in jurul ochilor), pe obraji, barbie si frunte. Nou-nascutii icterici au milium facial colorat in galben-portocaliu din cauza nivelului crescut al bilirubinei in sange. Histologic, aceste elemente sunt chisturi epidermice in legatura cu foliculii polisebacei.

Miliumul facial apare din cauza hiperplaziei glandelor sebacee din primele zile de viata sub actiunea unor hormoni materni transmisi transplacentar.

Miliumul facial este mai des intalnit in cazul bebelusilor care se nasc intr-un climat cu temperaturi mai ridicale. De asemenea, este asociat cu cazurile in care nou-nascutul a petrecut timp in incubator.

Tratament

Aceasta afectiune nu necesita tratament, intrucat iritatiile se exfoliaza si dispar in cateva saptamani. Totusi, o ingrijire speciala a nou-nascutului este recomandata. Curatarea delicata a fetei bebelusului cel putin o data pe zi cu apa si sapun special, poate ajuta in unele cazuri.

Este extrem de important ca zonele afectate sa nu fie sterse prin frecare, deoarece afectiunea se poate inrautati. De asemenea, inainte de a folosi uleiuri sau creme pe zonele afectate, este necesara consultarea medicului pediatru.

Daca miliumul facial nu dispare dupa primele trei luni de viata ale nou-nascutului si pare ca se inrautateste, medicul pediatru poate lua in considerare un alt diagnostic.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!